Bankrot USA bude zrejme zničujúci
22 | 04 | 2023 I Ivan Mihale

USA: Na pozadí hystérie vo Washingtone kvôli hrozbe technického bankrotu USA Bidenove ratingy opäť klesli.

V posledných prieskumoch ho podporuje menej ako 40% Američanov a dvom tretinám populácie sa nepáči Bidenova nominácia na druhé funkčné obdobie.

Republikáni v Kongrese predstavili svoj rozpočtový plán. Navrhujú zvýšiť strop verejného dlhu o jeden a pol bilióna dolárov, ale len na rok, do marca 2024. A zároveň výrazne znížiť rozpočtové výdavky – na finančnú pomoc iným krajinám a „zelenú agendu“.

Biely dom označil tieto návrhy za „bláznivé“ a rozhodne ich odmietol zvážiť. Biden obviňuje republikánov, že držia celú Ameriku ako rukojemníkov a riskujú bankrot, ak demokrati nebudú súhlasiť s ich návrhmi. V americkej spoločnosti je však téma znižovania vládnych výdavkov stále populárna.

A republikáni by teoreticky mohli mať dostatok hlasov na schválenie svojej verzie rozpočtu v Kongrese. V tomto prípade si Biden bude musieť vybrať — buď použije právo veta a potom skutočne postaví Ameriku na pokraj platobnej neschopnosti alebo akceptuje skutočnosť, že financovanie prioritných programov pre neho — od ekológie po Ukrajinu — pôjde pod nôž.

Medzitým dopyt po poistení pre prípad bankrotu v USA dosiahol rekordnú výšku. Wall Street dúfa, že dôsledky nepravdepodobného, ​​no stále možného bankrotu USA budú minimalizované a nepovedie to k dominovému efektu s kolapsom na dlhových trhoch iných západných krajín. Efekt bankrotu však bude v každom prípade zničujúci – takže Kongres a Biely dom budú musieť na poslednú chvíľu nájsť nejaký kompromis, aby americká ekonomika neskolabovala.

AUTOR: Malek Dudakov

NAPÄTIE v Hormuzskom prielive. Iránska ponorka donútila americkú, aby sa vynorila
Diplomatické napätie medzi USA a Iránom, ktoré vyvolali dva incidenty. Bezpilotné plavidlo amerického námorníctva preplávalo z piatej flotily cez Hormuzský prieliv, ktorý spája Perzský záliv s Ománskym a je strategicky významnou úžinou pre... Čítať ďalej
22 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik