FICO: Slovensko je LACNÝM VAZALOM EÚ a tá je zase vazalom amerických záujmov
17 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Predseda Smeru-SSD Robert Fico uverejnil v denníku Pravda svoje zamyslenie, ku ktorému ho podnietila nedávna návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Číne.

Do seba zahľadená Európska únia

V úvode komentáre si Fico neodpustil poznámku voči predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Píše, že sa nečudoval, že von der Leyenová zažila na vlastnej koži, čo si Čína o „do seba zahľadenej Európskej únii“ myslí, najmä po „častých kritických poznámkach predstaviteľov EÚ na adresu Číny“.

Fico ďalej píše, že keď videl Macrona na čínskom červenom koberci, spomenul si na návštevu niekdajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu v Pekingu, kde novinári čakali na to, ako zhodnotí stretnutia s najvyššími čínskymi predstaviteľmi. Vtedy vraj zahraniční novinári opakovali úvahu: „Ak bude Obama hovoriť o ľudských právach v Číne, nedohodol sa na obchode. Ak nebude, urobil skvelý biznis.“ Fico pripomína, že Obama vtedy na verejnom zhodnotení návštevy ľudské práva nespomenul.

Predseda Smeru predpokladá, že aj z úst prezidenta Macrona zazneli slová, že nie je čas na vzájomné dávanie si lekcií z ľudských práv. „A rovno môžem dodať, že pri pohľade na ekonomické výsledky Macronovej návštevy v Číne mohol byť francúzsky prezident po návrate do Paríža nadmieru spokojný,“ píše Fico.

Fico hovorí, že nevidí do Macronovej hlavy a teda nevie, či jeho realizmus v oblasti ľudských práv bol čisto utilitárny alebo je presvedčený, že Európa je tá posledná, kto by v tomto smere mohol rozdávať rozumy. „To isté platí aj o Macronových vyjadreniach, že Európa by mala mať „strategickú autonómiu“ v obrane a určite aj v zahraničnej politike. Nech už boli motívy francúzskeho prezidenta akékoľvek, mali by sme jeho kroky pozorne sledovať,“ myslí si Fico.

Blaha: FIASKO USA! A čo ich slovenské podržtašky?
MAKE AMERICA SERIOUS AGAIN! Za únik stoviek prísne tajných amerických dokumentov vraj môže 21-ročný vášnivý hráč Minecraftu. Nič v zlom, ale toto by sa nestalo ani v Burkine Faso. Takto reagoval na najnovšie informácie o zatknutí amerického mladíka... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

EÚ slepo sleduje USA

V ďalšej časti článku prechádza Fico k nemilosrdnej kritike politiky Slovenskej republiky a EÚ. Podľa Fica sa Slovensko stalo „lacným vazalom EÚ“, kým Európska únia sa zase stala „vazalom amerických záujmov“. Fico poukazuje na to, že EÚ nemá vlastnú zahraničnú politiku a vo všetkých zásadných otázkach „slepo sleduje“ USA.

„Najpríznačnejším príkladom je opakované kopírovanie a odsúhlasovanie amerických návrhov sankcionovať Rusko, hoci samotné sankcie škodia predovšetkým krajinám EÚ. Európa už neberie plyn z Ruska, zato skvapalnený plyn sa k nám doslova valí z druhého brehu Atlantiku,“ konštatuje Fico.

Pokiaľ ide o postoj EÚ k vojne na Ukrajine, Fico si myslí, že tento postoj je „úplne určovaný Američanmi“. Podľa Fica by pritom Európska únia mala byť „jedným z hlavných motorov mierového ukončenia vojny na Ukrajine“.

Fico ďalej píše, že Slovensko bude musieť do svojej zahraničnej politiky vrátiť suverenitu a opätovne prijať „pravdu“, že „základom sebavedomého a úspešného pôsobenia v medzinárodných vzťahoch je nezasahovanie do vnútorných záležitostí iných krajín, ale aj rešpektovanie skutočnosti, že niektoré obrovské a ekonomicky silné krajiny ako napríklad Čína či Vietnam sa rozhodli pre inú formu vládnutia, ako je parlamentná demokracia“.

Fico zakončuje svoju úvahu zhrnutím o tom, že Európska únia je pre Slovensko „životne dôležitá“, ale v súčasnosti má „katastrofálne líderstvo“. Podľa Fica od súčasného vedenia EÚ nemôžeme očakávať žiadnu mieru sebareflexie, preto je podľa neho úlohou členských štátov (vrátane Slovenska), „aby EÚ začali budiť z letargie, sebaklamu a presvedčenia, že je najlepšia na svete“. Aj preto treba podľa Fica privítať vystupovanie francúzskeho prezidenta Macrona v Číne, nech už preň mal akékoľvek pohnútky.

No počkaj, Macron!
Macron urazil Bundestag a ten mu pohrozil mu odvetou. Poslanec Bundestagu Roth: Macron zaplatí vysokú cenu za to, že sa pokúsi oddeliť Európu od USA. Zaplatíš! Predseda zahraničnopolitického výboru nemeckého Bundestagu Michael Roth v rozhovore... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik