Česi zrátali svoje miliardy, ktoré minuli na Ukrajincov
14 | 04 | 2023 I Milan Laca
Ministerstvo financií ČR vypočítalo náklady na ukrajinských utečencov.

České ministerstvo financií: výdavky na ukrajinských utečencov už dosiahli 1,5 miliardy dolárov.

Miliardy korún!
Od začiatku vojny na Ukrajine dosiahli výdavky na ukrajinských utečencov v Českej republike 33,5 miliardy korún (1,5 miliardy dolárov), informovalo na svojom účte na Twitteri tamojšie ministerstvo financií.
UŽ ZASE? Putinova rakovina opäť na scéne. Dôkazy aj v únikoch z Pentagonu
Má Putin Rakovinu? A ak áno, ide o rakovinu pankreasu? Alebo rakovinu prostaty? A aké veľké má bolesti? Na svetlo vyplávali nové informácie o tom, že ruský prezident je pravdepodobne vážne chorý. Ale zatiaľ mu to nebráni v práci, pretože má poruke... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Diana Zaťková
Veľa sa im vráti
"Celkové výdavky na starostlivosť o ukrajinských utečencov dosiahli ku koncu marca 33,5 miliardy korún, z toho 23,4 miliardy (1,1 miliardy dolárov) bolo vyčlenených z rozpočtu. V súčasnosti je zamestnaných asi 100 tisíc utečencov, čo znamená, že veľká časť finančných prostriedkov sa vráti do ekonomiky vo forme daní a platieb.
Čo stálo najviac
Najväčšími položkami výdavkov boli sociálne dávky (11,1 miliardy korún), zdravotné služby (5,6 miliardy korún) a dotácie na bývanie (6,8 miliardy korún). Česká republika získala vlani grant od Rozvojovej banky Rady Európy vo výške 400 miliónov eur a Európskej Investičnej banky vo výške 600 miliónov eur na výživu utečencov.
Počty...
Minister práce Marian Jurečka predtým informoval, že v súčasnosti je vo firmách a podnikoch v Českej republike zamestnaných asi 98-tisíc ukrajinských utečencov. Celkovo je k začiatku apríla v republike a má ochranný štatút  vyše 325 tisíc Ukrajincov, ktorí prišli do Česka po 24. februári minulého roku. Asi tretinu z nich tvoria deti a asi dve tretiny dospelých tvoria ženy, nemálo je aj starších ľudí.
Milióny v Európe
Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, prišlo do Európy od 24. februára minulého roka do 31. januára tohto roku 8  miliónov 46 tisíc  560 ukrajinských utečencov. Z nich viac ako 4,8 milióna ľudí sa zaregistrovalo v európskych krajinách v rámci národnej pomoci. programy.
Ďalšie MIG-y letia na Ukrajinu
Nemecko umožnilo Poľsku reexportovať na Ukrajinu MiGy-29, ktoré boli súčasťou vzdušných síl NDR. Nemecká vláda povolila Poľsku reexportovať na Ukrajinu stíhačky MiG-29, ktoré boli kedysi súčasťou vzdušných síl NDR, píše magazín Der Spiegel, s... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik