O Národnom parku Podunajsko
03 | 04 | 2023 I Ivan Brožík

Štátna ochrana prírody zverejnila prvé kompletné informácie o novovznikajúcom národnom parku, ktorý sa tiahne pozdĺž rieky Dunaj.

Národný park Podunajsko pokrýva územia zasahujúce do okresov Bratislava I, Bratislava II, Bratislava IV, Bratislava V, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky, predovšetkým v hraniciach existujúcich chránených území.

Dlhý „tenký“ slíž pozdĺž Dunaja

Celková výmera NP Podunajsko predstavuje 21 042,9 ha (výmera bude aktualizovaná). Najstaršie z nich je chránené od roku 1976 – prírodná rezervácia Kopáčsky ostrov.

NP Podunajsko sa prekrýva s 24 existujúcimi územiami európskeho významu, ktoré sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000.

NP Podunajsko zahŕňa významnú Ramsarskú lokalitu Dunajské luhy vyhlásenú 5. mája 1993 podľa Dohovoru o mokradiach majúcich medzinárodný význam predovšetkým ako biotopy vodného vtáctva (tzv. Ramsarský dohovor).

Významné vtáčie územia

Dunajské luhy predstavujú aj významné vtáčie územie (Important Bird Area/IBA) Európy ako územie medzinárodného významu pre ochranu vtákov na globálnej, regionálnej a subregionálnej úrovni s výmerou 22 040 ha (BirdLife International, 2001).

Z hľadiska významných vodných a mokraďových spoločenstiev sú účasťou územia navrhovaného NP Podunajsko aj Čiližské močiare.

Primárna je ochrana prírody

Územie je určené na ochranu druhov alebo biotopov a ich manažment by mal odrážať túto prioritu. Okrem častí územia ponechaných na bezzásah si viaceré biotopy a druhy, ktoré sú predmetom ochrany, môžu vyžadovať pravidelné aktívne zásahy, nutné k zabezpečeniu ich konkrétnych požiadaviek alebo pre udržanie biotopov. Územie bude obhospodarované primárne kvôli vzácnej flóre a faune a manažmentové zásahy budú vykonávané s vedomím, že akýkoľvek zisk alebo sociálny benefit je tu sekundárny.

Bývalý vyšetrovateľ o SPIŠIAKOVI: Takmer žiadna prax, len SILNÉ REČI!
Bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek na Facebooku reagoval na nedávny výrok predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku o bývalom policajnom prezidentovi Jaroslavovi Spišiakovi. Šimečkov výrok, na ktorý Šátek reaguje, znel: „Do Progresívneho... Čítať ďalej
01 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik