Masívne štrajky v Nemecku. Problémy sú aj v Izraeli
27 | 03 | 2023 I Ivan Mihale

Vážne obmedzenia v doprave zaznamenali v pondelok v Nemecku, kde po výzve odborov, pracovníci železníc a letísk vstúpili do jednodňového varovného štrajku za vyššie mzdy. Štrajkuje sa aj v Tel Avivie, kde je situácia ešte horšia.

Situácia v Nemecku

Podľa agentúry Bloomberg sú kvôli štrajku zatvorené najmä veľké medzinárodné letiská vo Frankfurte a Mníchove. Hlavný nemecký železničný dopravca Deutsche Bahn nedokáže plnohodnotne zabezpečiť odchody prímestských aj medzimestských vlakov,

Odborové zväzy v Nemecku nedávno vyzvali pracovníkov v dopravnom priemysle, aby sa zúčastnili štrajku, kde budú požadovať vyššie mzdy v dôsledku vysokej inflácie. Odborový zväz Verdi teda uviedol, že vyzval na štrajk 120 000 ľudí a odborový zväz EVG, ktorý chráni práva nemeckých železničiarov, uviedol 230 000 ľudí.

Situácia v Izraeli

Predseda národného centra izraelských odborových zväzov Histadrut Arnon Bar-David v pondelok oznámil svoj zámer zorganizovať v krajine generálny štrajk, ak izraelský premiér Benjamin Netanjahu neupustí od realizácie reformy súdnictva.

"Bar David povedal, že štrajk sa začne dnes, pokiaľ premiér Benjamin Netanjahu neoznámi zastavenie reformy súdnictva," uviedli Times of Israel .

"Spájame sa, aby sme zastavili pracovnú aktivitu v štáte Izrael. Obchodné centrá a továrne sa zatvoria," povedal v prejave k lídrom podnikateľskej komunity a vládnym predstaviteľom.

Medzitým internetová publikácia Ynet news s odvolaním sa na zdroje z Netanjahuovej kancelárie uviedla, že premiér sa rozhodol zastaviť reformný proces. Očakáva sa, že premiér tento krok oznámi neskôr.

Masívne protesty proti reforme súdnictva, ktoré trvajú už 12 týždňov, vyústili cez víkend do stretov s políciou, ktorá bola niekoľkokrát nútená použiť slzný plyn a vodné delá. Celoštátna vlna protestov eskalovala po odvolaní ministra obrany Yoava Gallanta. Ministrova demisia bola z dôvodu, že vyzval vládu, aby proces prijímania zákona zastavila.

Izraelská opozícia verí, že reforma súdnictva oslabí súdnictvo a jeho schopnosť kontrolovať činnosť vlády a parlamentu.

Čaputová údajne PRERAZILA ďalšie DNO
Slovensko potrebuje udržiavať verejnú zhodu na tom, kam ako spoločnosť patrí. Obzvlášť dôležité je udržať pokoj a hodnotovú integritu v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, kde sa zahranično-politická orientácia SR stáva prominentnou... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme