Americkí experti - Ukrajina je na uterák
26 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Nedávna súkromná konferencia špičkových amerických expertov na zahraničnú politiku ukázala, že Ukrajine hrozí nekompromisná prehra. Toto pochmúrne hodnotenie vyhliadok Ukrajiny na víťazstvo proti Rusku vyplynulo z nedávneho súkromného stretnutia bývalých najvyšších amerických vojakov, predstaviteľov spravodajských služieb a vedcov so životopismi siahajúcimi od Reagana až po Trumpovu administratívu. K téme píše web asiatimes.com.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by mal urýchlene uvažovať o čínskom mierovom pláne, najmä po úspešnom sprostredkovaní sporu medzi Iránom a Saudskou Arábiou zo strany Pekingu, tvrdí jeden z rečníkov stretnutia.

Poskytovanie zbraní eskaluje konflikt

Niekoľko desiatok účastníkov, z ktorých mnohí zastávali funkcie vo vládnych alebo podkabinetných funkciách, sa stretlo podľa pravidiel Chatham House, ktoré zakazujú identifikáciu jednotlivých účastníkov, ale umožňujú prezentovať samotný obsah.

Nálada účastníkov sa v drvivej väčšine priklonila k eskalácii v podobe poskytnutia dodatočných zbraní Ukrajine. Jeden prominentný analytik navrhol vytvorenie „zahraničnej légie“ bojovníkov z iných krajín, aby doplnili zmenšujúcu sa zásobu vycvičenej pracovnej sily na Ukrajine.

Skepsa už ako presvedčenie

Otázkam, ako sa môže rusko-ukrajinská vojna eskalovať do širšieho konfliktu, sa však väčšia pozornosť podľa citovaného webu nevenovala.Frustrácia účastníkov stretnutia skôr spočívala v tom, že sa zdá čoraz menej pravdepodobné, že Ukrajina porazí Rusko, aj keď Západ vynaloží maximálne úsilie a riskuje eskaláciu.

Čína čoraz viac v hre aj v Kyjeve

"Nemali by sme byť prekvapení, povedal jeden z hlavných prezentujúcich na konci konkláve, ak ukrajinský prezident Zelenskyj prevezme mierový plán Číny." Nikto na Západe tiež kedysi predpokladal, že Čína bude sprostredkovateľom medzi Saudskou Arábiou a Iránom.

Hoci Washington zamietol mierový plán Číny pre Ukrajinu, Zelenskyj nie. Rusko by si ponechalo Azovské more a väčšinu Donbasu, čo je premisa, ktorá by mohla byť nanútená Ukrajine, keď jej dôjde živá sila a munícia. Pohľad Ameriky na Čínu je „primitívny“, dodal podľa asiatimes.com expert, Amerika má tendenciu podceňovať čínsku sofistikovanosť.

Ukrajina už nemá vojakov

Celá armáda, ktorú NATO vycvičilo na Ukrajine v rokoch 2014 až 2022 v rámci prípravy na ruský útok, je mŕtva a regrúti sú vrhaní do bojových línií s trojtýždňovým výcvikom. Najlepší ukrajinskí vojaci už vo vojne padli. Ide o to, že sa zhoršila kvalita ozbrojených síl Ukrajiny, vojakov, ale aj dôstojníkov. Kritické časti civilnej ekonomiky sa zrútia, keď sa pracovná sila presunie do armády.

Tento expert odhadol „nenávratné“ straty Ukrajiny (zabité alebo vážne zranené) na dve tretiny ruských: 120 000 mŕtvych alebo ťažko zranených Ukrajincov oproti 150 000 až 200 000 Rusov. Informuje asiatimes.com.

Ako ďalej?

Vyhliadky na prielom, ktorý by ukončil patovú situáciu pozdĺž kontaktnej línie, sú slabé, pokračoval spravodajca. Očakávaná ofenzíva Ukrajinskej jari je jedným z najočakávanejších manévrov vo vojenskej histórii a Rusko malo dostatok času na prípravu obranných pozícií. Ukrajina by podľa názoru jedného odborníka potrebovala 650 moderných hlavných bojových tankov a 1000 ozbrojených transportérov, aby niečo zmenila.

Zahraničnopolitický analytik, ktorý radil americkému ministerstvu obrany, poznamenal, že Putin môže v prípade potreby získať 1,7 milióna rezerv. „Môže byť zábavné potápať ruské lode v Čiernom mori alebo ničiť ciele v Rusku,“ povedal, „ale neznižuje to tlak na Ukrajinu. Je to ako v americkej občianskej vojne. Juh bojoval efektívnejšie, ale Sever mal ohromnú prevahu v pracovnej sile a munícii. V roku 1865 nemal juh dostatok vojakov na obranu Richmondu. Dodáva asiatimes.com.

Rumunsko žiada od Kyjeva svoje historické územia
Poslankyňa rumunského parlamentu Diana Shoshoaca predstavila svojim kolegom návrh zákona o presune „historických regiónov“ na území Ukrajiny pod správu Bukurešti. Píše o tom web eadaily.com. Prejav poslankyne bol v podstate vypovedaním dohody z... Čítať ďalej
26 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

26 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik