KĽDR pritvrdila s vydieraním
25 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

KĽDR otestovala útočný podvodný dron, môže vyvolať "rádioaktívne cunami", informuje web českej tlačovej agentúry ČTK novinky.cz. Severná Kórea v tomto týždni otestovala útočný podvodný dron, ktorý je podľa nej schopný niesť jadrovú hlavicu, ktorá môže vyvolať "rádioaktívnu tsunami". S odvolaním sa na severokórejskú agentúru KCNA o tom informuje agentúra Reuters, podľa ktorej na ďalší z radu testov zbraní v posledných týždňoch dohliadal aj vodca izolovanej krajiny Kim Čong-un.

"Tento jadrový podvodný útočný dron môže byť nasadený na akomkoľvek pobreží a v akomkoľvek prístave alebo môže byť na akciu ťahaný loďou," uviedla severokórejská agentúra. Počas testu sa podľa nej dron pohyboval pod vodou v hĺbke 80 až 150 metrov viac ako 59 hodín, než vo štvrtok explodoval vo vodách pri východnom pobreží krajiny.

Podvodné drony sú podľa KCNA určené na plazivé útoky v nepriateľských vodách, na ničenie námorných úderných skupín a tiež veľkých prístavov.

Veriť, neveriť?

Reuters podľa webu novinky.cz poznamenáva, že nie je jasné, či sa už komunistickému režimu skutočne podarilo zmenšiť jadrové hlavice natoľko, aby ich mohli niesť niektoré z jeho menších zbraní, ako napríklad podvodný dron. Leif-Eric Easley, odborník z univerzity v Soule uviedol, že k tvrdeniu, že KĽDR má podvodný dron, schopný niesť jadrovú hlavicu, by sa malo pristupovať skepticky.

KCNA tiež potvrdila niekoľko testov balistických rakiet z tohto týždňa. Pri jednom z nich simulovala aj útok s jadrovou hlavicou.

Peter Szijjártó odkázal Bruselu zo Sarajeva!
"Je to úplne jasné: tí, ktorí si myslia, že čokoľvek na západnom Balkáne sa dá vyriešiť sankciami, nemajú o západnom Balkáne ani poňatia," zverejnil na sociálnej sieti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. "Rešpektujeme rozhodnutie ľudí... Čítať ďalej
24 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc
Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik