Kto chce vyvolať tretiu svetovú?
23 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Za takmer každým vojnovým konfliktom posledných desaťročí sa objavuje jeden prvok.

Nazvime ho tak, ako si hovorí on sám. Sú to neo-konzervatívci. Alebo americkí neojakobíni, skrátene neokoni (neocons). Desaťročia ovládajú Biely dom s tým, že jediný, kto sa s nimi v poslednej dobe “dočasne” naozaj vyporiadal, bol Donald Trump. Neokoni riadia oficiálnu zahraničnú politiku SŠA. Vzoprieť sa im dokázali okrem Trumpa iba JFK a čiastočne aj Richard Nixon. Títo traja boli zároveň jedinými povojnovými prezidentmi, ktorí boli proti akejkoľvek vojne (Nixon, Kissinger a Vietnam je na samostatnú tému). Vtipné je, že niektorí najvyšší predstavitelia SŠA pod priamym vplyvom neokonov, ktorí vojny aktívne podporovali a vyvolávali, sú nositeľmi Nobelovej ceny za mier.

Mimochodom. Viete, kto riadi senilného Joa Bidena? Predsa ten, kto ovláda čítačku jeho textov.

Bol by to možno aj dobrý vtip, keby to nebola pravda. Texty totiž pochádzajú od administratívy ovládanej neokonmi.

Kto tí neokoni vlastne sú?

Spravidla ide o Demokratov, málokedy o Republikánov, ale nie je to zďaleka pravidlo. Hra na Republikánov a Demokratov je skôr kratochvíľou pre amerického voliča (chlieb a hry), ale početnejšie zastúpenie majú aktuálne u Demokratov. Americká “demokracia” v dnešnom ponímaní je skôr tvorená systémom tzv. Uniparty (jedinou stranou bez reálnej možnosti voľby, červené a modré figúrky, ktoré tvoria ilúziu polarity). Taký Trump sa stal nečakanou chybou v systéme.

Sám Trump totiž spočiatku podpisoval zbrojenie Ukrajiny a osudnú chybu, ktorú urobil, bolo vzoprenie sa neokonom tým, že nechal vyhodiť kľúčovú administratívnu zamestnankyňu Fionu Hill, dosadenú do Bieleho domu ako priamy komunikačný kanál záujmov neokonov (zdroj TU).

Najvýraznejšie osobnosti neokonov, ktoré bažia po moci, sú posadnutí permanentnou potrebou vojny a z každej škatule im z nejakého dôvodu vyskakuje ruská hrozba, sa zvykli združovať najmä v organizácii Project for the New American Century (skr. PNAC).

Medzi najznámejšie a najvýznamnejšie mená patria: Victoria Nuland (americká Ukrajinka) s manželom Robertom Kaganom (jeho priezvisko náramne pripomína titul panovníka v historickej Chazarskej ríši), Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, John Bolton, William Kristol, Henry Kissinger, Rupert Murdoch alebo už zosnulí Zbigniew Brzezinski, John McCain a mnohí ďalší.

Neokoni stáli napríklad za scenárom a réžiou konfliktov vo Vietname, Afganistane, Iraku, Sýrie a mnohými inými konfliktmi (vrátane farebných revolúcií). A aj dnes sú to práve oni, ktorí odmietli Čínou sprostredkovaný mier na Ukrajine ešte predtým, ako stihla Čína vôbec predniesť svoj návrh.

Neokoni majú ešte jeden zaujímavý spoločný znak. Financovanie. Áno, samozrejme aj FTX, ale to nie je také podstatné. Až príliš často spoza chrbta týchto ľudí vykúka 93-ročná postavička s pôvodným menom pred zmenou György Schwartz. Po našom Juraj Čierny. Na deň jeho narodenia si o sto rokov zrejme nikto nespomenie. Avšak deň jeho smrti bude pravdepodobne súčasťou školských učebníc dejepisu.

Neokoni v cykloch bez veľkých obmien opakujú to, čo sa im desaťročia vyplácalo (a čo fungovalo v civilizáciách po celé tisícročia). Tentokrát je to však iné. Chceli vojnu, avšak po vhodení žetóna do automatu s názvom Ukrajina im tentokrát napodiv z neho nevypadol petrodolár, ale petrojuan. Niečo je inak. To iné, s čím nerátajú, čoho sa boja, lebo im bráni v udržaní moci, je zvýšenie miery etickosti ľudí, ktorými chcú manipulovať, nevydierateľnosť, nepodplatiteľnosť, úroveň ich vedomia a ich rešpekt k právu (nie k paralelným pravidlám).

Leto bude o téme CBDC a o ekonomickej depresii. Netreba mať však strach. Ordo ab chao. Ale nie tak, ako to mali naplánované.

AUTOR:  Peter Weis

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik