„Pipíky“ v parlamente
22 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Tak nám zas zasadajú! Našťastie, iba do konca tohto týždňa, tak si to sami odhlasovali, lebo kto to kedy videl, aby taký väčšinový poslanec pracoval ešte aj týždeň pred tým „veľkým“, teda, týždeň pred Veľkonočnou oktávou. To už treba s manželkami či prípadne aj s celým háremom na dovolenky, na „svahy“, s konkubínami do Dubaja a s deťmi na predĺžené prázdniny.

Uznajte, ak toto má absolvovať jeden taký poslanecký „chudák“, klobúk dolu, veď to by skolilo aj vola. A tak si ešte týždeň pred Modrým pondelkom, Žltým utorkom, Škaredou stredou, Zeleným štvrtkom, Veľkým piatkom a Bielou sobotou spravia „týždeň práce v teréne“, ako oni vzletne volajú obdobie, keď nemusia stáčať tlačidlá na pokyn nejakého ich straníckeho politruka. A keďže to robia po každej schôdzi a schôdze bývajú raz za mesiac s výnimkou dvoch letných, tých štrnásť dní dovolenky mesačne im určite padne vhod. Spolu za rok tak bratku 200 dní platenej dovolenky. Sakra dobre platenej.

Čo na to plebs?

Nič, plebs má odjakživa držať hubu a krok. Ozaj, viete, že plebs ako výraz vznikol odvodením od slova plebejec, čo bol v starovekom Ríme príslušník vrstvy síce slobodných občanov, ale nemajúcich absolútne žiaden vplyv na politické rozhodovanie v krajine? Niečo ako naše zdravotné sestry, ťahajúce aj dve stovky nadčasových hodín mesačne, učitelia, do ktorých okrem žiakov kope aj štát a rodičia tých žiakov súčasne? Alebo chlapíci v sklárňach, ťahajúci pri peciach v päťdesiatstupňovej teplote každý druhý deň dvanástky? Samozrejme, nemožno vymenovať na tak malej ploche desiatky ďalších profesií, pre chod štátu oveľa nevyhnutnejších, ako je jeden parlament a 150 poslancov v ňom. Teda takto – časť odstavených opozičných poslancov od možnosti podieľať sa na tvorbe zákonov a časť koaličných, ktorí tam mačkajú gombíčky na pokyn ich štyroch pastierskych psov.

A teraz k tým „pipíkom“

Falometria je metóda, ktorá odhaľuje sexuálne preferencie, žiadna odchýlka a deviácia jej väčšinou nezostane skrytá – meria sa pri nej reaktivita na rôzne sexuálne podnety. Používa sa v prípade znaleckého skúmania pri odhaľovaní sexuálnych deviácií, alebo v prípade, kedy si človek nie je istý svojou sexuálnou orientáciou. To je definícia. Vymeňte si slovo sexuálny (sexuálne, sexuálna za stranícky, stranícke, stranícka) a bude to vyzerať asi takto: Parlamentná falometria je metóda, ktorá odhaľuje stranícke preferencie, žiadna odchýlka a deviácia jej väčšinou nezostane skrytá – meria sa pri nej reaktivita na rôzne stranícke podnety. Používa sa v prípade znaleckého skúmania pri odhaľovaní straníckych deviácií, alebo v prípade, kedy si človek nie je istý svojou straníckou orientáciou. Nuž a toto „pipíkoporovnávanie“ je podstatou parlamentnej práce toho, čo sa v súčasnej podobe akosi príliš sebavedome nazýva Národnou radou Slovenskej republiky.

Pipíkovanie, alebo, nehlasovanie za nehlasovanie

Asi tak. Sulík neodhlasuje Matovičov návrh, Matovič Sulíkov, Kollár Matovičov a Sulíkov, Sulík zas Kollárov a Matovičov a v tom všetkom sa plance Remišovej jednočlenný parlamentný výsadok. To, že koalícia apriori nehlasuje za návrhy opozície, aj keď sú ako dobré, vari netreba pripomínať. Slovami istého politruka z vedenia poslaneckého koaličného klubu - „za opozičné návrhy sa predsa nehlasuje“. A šlus. Punktum. Riešením je, že koaličná strana zákon, za ktorý nehlasovala, jednoducho čmajzne aj s hlavičkou, predloží ho ako svoj a potom zaň hlasuje, lebo už nie je opozičný, ale koaličný. To je ako z Lasicovej výstavy všeľudových zvykov, už len „po papuli dať“.

„A oni mi kikirikí

ukázali naše zvyky

Hneď za bránou na nádvorí,

jeden chlapík, neviem ktorý

dal mi, aby som bol čulý, preventívne po papuli.

Potom kdesi v poddubí

vybili mi dva zuby.

V zápäť sudom od kapusty

zlomili mi všetky prsty.“

A miliardy z plánu obnovy zostávajú v Bruseli

Veď na čo sú Slovákom? Plebsu? Máme aspoň za čo nakúpiť muníciu pre Ukrajinu. Slovenskí poslanci si zatiaľ veselo – veď už viete čo!