Najväčšia finančná injekcia od MMF pre Ukrajinu doteraz!
24 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Medzinárodný menový fond (MMF), globálny veriteľ poslednej inštancie, odsúhlasil balík podpory pre Ukrajinu vo výške 15,6 miliardy dolárov. Pôžička - prvá, ktorú MMF so sídlom vo Washingtone poskytne krajine vo vojne - by mohla predstavovať jednu z najväčších tranží finančnej podpory pre Ukrajinu doteraz. Balík podpory ešte musí podpísať výkonná rada MMF, proces by sa mal uskutočniť v priebehu niekoľkých týždňov, informuje The Guardian.

"Vojna si na Ukrajine vybrala „strašnú humanitárnu daň“, povedal Gavin Gray, šéf misie MMF v krajine, ale „naďalej má aj ničivý vplyv na ekonomiku“. Ekonomický výkon Ukrajiny – HDP – sa minulý rok znížil o 30 % a úroveň chudoby výrazne vzrástla. Tlak na verejné výdavky na podporu ekonomiky a riadenie jej vojnového úsilia je značný.
Rokovania vo Varšave

"Úradom sa napriek tomu podarilo udržať makroekonomickú a finančnú stabilitu vďaka značnej vonkajšej podpore a šikovnej tvorbe politiky," povedal Gray. S predstaviteľmi vojnou zasiahnutej krajiny rokoval v poľskej Varšave v polovici marca. Gray bol minulý rok vybraný do čela misie fondu na Ukrajine, čiastočne kvôli jeho skúsenostiam s prácou pre fond na jeho aktivitách v Iraku v rokoch 2018 až 2020.

Hlavnými cieľmi programu úradov je udržať hospodársku a finančnú stabilitu v podmienkach mimoriadne vysokej neistoty, obnoviť udržateľnosť dlhu a podporiť zotavenie Ukrajiny na ceste k vstupu do EÚ v povojnovom období,“ povedal Gray. Program bol navrhnutý v súlade s novou politikou fondu o poskytovaní úverov za mimoriadne vysokej neistoty a od darcov vrátane G7 a EÚ sa očakávali silné záruky financovania, dodal.

USA sú najväčším akcionárom MMF a prispeli Ukrajine v rámci pomoci a vojenskej podpory viac ako ktorákoľvek iná krajina. Ministerka financií USA Janet Yellenová povedala: „Ambiciózny a vhodne upravený program MMF je rozhodujúci pre podporu reformného úsilia Ukrajiny."

Joe Biden vo februári oznámil americkú vojenskú pomoc Ukrajine vo výške takmer pol miliardy dolárov. To bolo navyše k 112 miliardám dolárov schváleným Kongresom v roku 2022.

Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching, foto: TASR

Významné návštevy

Súperenie o politický a ekonomický vplyv na Ukrajine a v jej susedstve výrazne uľahčili dve návštevy regiónu tento týždeň. Japonský premiér Fumio Kishida odcestoval do ukrajinskej Buče a čínskeho premiéra Si Ťin-pchinga prijal Vladimir Putin na štátnej večeri v Moskve. Obavy Západu, že Čína by mohla podporiť ruské vojnové úsilie tým, že mu dodá zbrane, sa tým ešte zvýšili.

Zatiaľ čo západní spojenci sa pokúšajú o ekonomické oživenie v nezávislej Ukrajine, Putin sa plánuje obnovu tiež. Ruský vodca v sobotu nečakane navštívil okupované ukrajinské prístavné mesto Mariupol a podľa tlačovej agentúry Tass mu bola predložená správa o rekonštrukčných prácach v meste.

Až do posledného Ukrajinca
Západ chce podľa ruského prezidenta Putina bojovať až do posledného Ukrajinca, informovali mnohé zahraničné médiá, vrátane BBC. Čínsky prezident po rokovaní s ruskou hlavou štátu uviedol, že čínsky postoj je nestranný. "Chcel by som zdôrazniť... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik