Harabin: USA zanikli v decembri 2020 (VIDEO)
20 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Emeritný predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin toto tvrdenie vysvetľuje rozhodnutím Federálneho súdu USA, po ktorom sa niekoľko štátov tvoriacich Spojené štáty rozhodlo odtrhnúť od federácie. Boli to hlavne štáty s konzervatívnym obyvateľstvom,  v ktorých sa proti volebným zákonom mohutne protestovalo.

Harabin tiež pripomína, aká je pozícia prezidenta Bidena v rozpadávajúcom sa kolose, pričom práve jeho zvolenie bolo problematické. Emeritný sudca vidí aj historické paralely so ZSSR a jeho rozpadom – nie len pri spôsobe rozpadu, ale aj pri odchode z Afganistanu, ktorý je pre USA len jednou z krajín, na ktorej si „vylámali zuby“. Harabin pripomína, že už aj vedenie EÚ prichádza na to, že je nutné opustiť NATO, čo určite posilní ruskú pozíciu na kontinente. Harabin tiež pripomína, že USA nemajú žiaden historický základ. Pred troma rokmi v prevažne konzervatívnych štátoch USA prebehla vlna protestov práve proti novým volebným zákonom.

Pax Americana končí

„Spojené štáty Americké zanikli myslím, že 12. decembra 2020, keď Federálny (v USA Najvyšší, ale aj Ústavný) súd rozhodol o sťažnostiach štátu Texas a ďalších 22 štátov o tom, že pri prezidentskom volebnom procese neplatia federálne, ale republikové zákony, lebo tie boli narýchlo robené v štáte Pensylvánia, aby mohli falšovať voľby,“myslí si Štefan Harabin. Podľa neho toto rozhodnutie znamená, že USA neexistujú. Bidena pritom prirovnal k lodivodovi, ktorý nemá kormidlo.

Pri útokoch na Nordsteam vietor fúka zo severu (VIDEO)
Poslanec za AfD Tino Chrupalla v nemeckom Bundestagu hovorí o nečinnosti vlastnej vlády pri vyšetrovaní útokov na NordStream a je podľa neho čas na potenciálne prehodnotenie vzťahov so súčasnými spojencami. Tvrdí, že tí sú totiž zainteresovaní na... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Historické porovnanie

„Menšie štáty už dávajú žiadosti o vystúpenie a je len otázka času, kedy to urobí aj Texas. Takto to začalo aj v Sovietskom Zväze. Pobaltské krajiny, „trpaslíci“ začali odchádzať a potom došlo k rozvalu,“ pripomína emeritný sudca situáciu k tej spred viac, ako 30 rokov. Pripomína tiež, že obe veľmoci, ako ZSSR, tak aj USA si „vylámali zuby“ na Afganistane.

Ilustračné foto: RT/ Sputnik | ZSSR

Dostali na frak

„Keď začali Rusi sťahovať vojská z Afganistanu, začal rozpad Sovietskeho zväzu. Rozdiel je v tom, že Američania nesťahovali vojská, lebo utekali, ale odchod z Afganistanu je ďalšia signifikantná vec, že USA končia,“ vysvetľuje Harabin. Odchod USA z Afganistanu podľa neho znamená, že USA stratili postavenie „elitného štátu.

„Poriadne dostali na frak v Sýrií, dostali na frak v Arménsku – Náhorný Karabach, Rusi tam inštalovali vojská, dostali na frak v podstate aj na Ukrajine, aj v Bielorusku a tieto ich lokálne prehry po celom svete sa budú len množiť,“hovorí bývalý sudca s tým, že v Rusku im nevyjde ich tradičná taktika rozvrátiť krajinu zvnútra, nastoliť tam svoju vládu, ktorá bude živiť ich nadštandardný spôsob života.

Prímerie? V žiadnom prípade!
Biely dom hovorí, že USA sú proti prímeriu na Ukrajine. Washington verí, že prímerie potvrdí územné zisky Ruska, povedal pre Fox News John Kirby, koordinátor pre strategickú komunikáciu v Bezpečnostnej rade USA . Nesúhlasia Washington k... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Milan Laca

Reakcie Európy

„Predseda Rady Európy, de fakto analogický prezident EÚ povedal jasne, že treba vystúpiť z NATO a treba založiť nejaké autonómne vojenské zoskupenie v rámci Európy,“ upozorňuje Harabin, podľa ktorého to bude znamenať ďalšie vojenské posilnenie Ruska, pretože EÚ už nebude robiť rusofóbnu nadprácu v prospech USA.

„Je to umelý štátoprávny projekt pozliepaný. To nie je historická štátnosť, ako Rusko, Veľká Británia, alebo Nemecko,“ uzatvára Harabin.

Protesty v USA

V lete 2021 sa proti zmene volebných zákonov „vzbúrilo“ cez 20 predovšetkým južanských štátov USA. Tie sú známe svojim konzervatívne ladeným obyvateľstvom, voľbou republikánov a podporou Donalda Trumpa. Agentúra AFP informovala, že 18 amerických štátov prijalo od januára dokopy 30 zákonov, ktoré obmedzujú volebné práva ich obyvateľov. Niektoré z týchto zákonov vyžadujú, aby mal človek stálu adresu, zatiaľ čo iné zakazujú odovzdanie hlasu z auta, čo bol v r. 2020 vzhľadom na koronavírusovú pandémie obzvlášť populárny spôsob hlasovania. Malo ísť o ukončenie volebnej diskriminácie. Protestujúci obyvatelia však súhlasili s tvrdeniami bývalého prezidenta Donalda Trumpa, že počas prezidentských volieb z novembra 2020 došlo k rozsiahlym volebným podvodom.

Donald Trump | Donald Trump

Južanské štáty USA sa búria proti zmenám vo volebnom zákone. Tvrdia, že umožňujú volebné podvody
Desaťtisíce ľudí protestovali v sobotu proti návrhom zákonov v amerických štátoch vedených republikánmi. Nové zákony podľa demonštrantov predstavujú hrozbu pre slobodné voľby. Hlásia sa tak aj k tvrdeniam bývalého prezidenta Trumpa, že bol o miesto... Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | TASR/ Petra Demková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme