Samsung investuje 230 miliárd USD do vybudovania najväčšej svetovej výroby polovodičov v Južnej Kórei
16 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Investícia spoločnosti Samsung sa uskutoční v priebehu nasledujúcich 20 rokov ako súčasť ambiciózneho národného projektu Južnej Kórey na vytvorenie „megaklastra“ na výrobu čipov. Táto obrovská výrobná základňa bude založená v provincii Gyeonggi do roku 2042 a bude zakotvená v piatich nových závodoch na výrobu polovodičov, ktoré postavila spoločnosť Samsung.

Spoločnosť Samsung Electronics v stredu uviedla, že v priebehu nasledujúcich 20 rokov očakáva investíciu 300 biliónov wonov (230 miliárd USD) v rámci ambiciózneho juhokórejského národného projektu vybudovania najväčšej základne na výrobu polovodičov v blízkosti hlavného mesta Soul .

„Megaklaster“ na výrobu čipov, ktorý bude založený v provincii Gyeonggi do roku 2042, bude ukotvený v piatich nových závodoch na výrobu polovodičov vybudovaných spoločnosťou Samsung. Podľa juhokórejského ministerstva obchodu, priemyslu a energetiky bude mať za cieľ prilákať 150 ďalších spoločností, ktoré vyrábajú materiály a komponenty alebo navrhujú hi-tech čipy.

Zdroj: TASR

Nové závody spoločnosti Samsung sa budú nachádzať v blízkosti jej existujúcich domácich tovární a budú vyrábať pamäťové čipy používané na ukladanie údajov a logické čipy s vyššou maržou určené na vykonávanie širšieho spektra funkcií, uviedla spoločnosť.

Gigant v globálnom biznise s pamäťovými čipmi, Samsung, sa snaží rozšíriť svoju prítomnosť v oblasti pokročilých polovodičov, pričom očakáva, že dopyt v nadchádzajúcich rokoch stúpne s prijatím nových technológií, ako sú bezdrôtové siete 5G, umelá inteligencia a autá s vlastným pohonom.

Polovodičový klaster je súčasťou širších vládnych plánov oznámených v stredu na podporu šiestich kľúčových technologických odvetví, ktoré krajina považuje za najdôležitejšie pre svoju ekonomiku závislú od exportu.

Okrem polovodičov sem patria dobíjacie batérie, elektrické vozidlá , robotika , displeje a biotechnológia. Vláda dúfa, že do roku 2026 vytiahne do týchto projektov podnikové investície vo výške 550 biliónov wonov.

Plán Južnej Kórey prichádza v čase, keď ďalšie technologické veľmoci, vrátane Spojených štátov amerických , Japonska a Číny , budujú svoju domácu výrobu čipov, zavádzajú protekcionistické opatrenia, znižujú dane a značné dotácie, aby prilákali investície.

Juhokórejský prezident Yoon Suk-yeol v stredu na stretnutí s tvorcami hospodárskej politiky a obchodnými lídrami opísal technologické odvetvia ako „kľúčové motory hospodárskeho rastu a bezpečnosť a strategické aktíva, ktoré sú tiež priamo spojené s tvorbou pracovných miest a živobytím“.

@reprofoto: SCMP via Reuters | Pohľad z vtáčej perspektívy na závod na výrobu čipov spoločnosti Samsung Electronics v meste Pyeongtaek, ktoré sa nachádza v juhozápadnej časti provincie Gyeonggi v Južnej Kórei.

"(Južná Kórea) má špičkové výrobné kapacity a technológie v rôznych hi-tech odvetviach, ako sú polovodiče, sekundárne batérie a displeje, ale (vládna) podpora a regulačné podmienky sú nedostatočné," uviedlo ministerstvo obchodu vo vyhlásení.

Samsung, najväčšia juhokórejská spoločnosť, zaznamenala v posledných mesiacoch pokles zisku, keďže slabá globálna ekonomika, otrasená ruskou vojnou proti Ukrajine a vysokou infláciou, znížila dopyt po jej produktoch spotrebnej elektroniky a pamäťových čipoch.

Zisk spoločnosti za tri mesiace do decembra klesol takmer o 70 percent, čiastočne preto, že ceny čipov prudko klesli, keď klienti upravili svoje zásoby tak, aby odrážali ekonomické neistoty.

SK Hynix , ďalší významný juhokórejský výrobca čipov, vykázal prevádzkovú stratu vo výške 1,7 bilióna wonov za obdobie október až december, čo znamenalo jeho prvý štvrťročný deficit od roku 2012.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik