LOZ trvá na naplnení memoranda, minister Karas ponúka alternatívy
15 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Lekársky odborový zväz (LOZ) trvá na naplnení memoranda, je to podľa nich jediná cesta, ako akútne pomôcť slovenskému zdravotníctvu. LOZ trvá na naplnení memoranda, ako aj na tom, aby vedenie nemocníc malo zodpovednosť zato, ak sa aktívne rozhodne neprijať personál, ktorý sa mu hlási. Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas, ponúkol LOZ alternatívy za nový trestný čin pre nedostatok zdravotníkov.

"Na Slovensku je stav, keď chýba vyše 10.000 sestier a vyše 3000 lekárov, no ponúk na voľné pracovné miesta do nemocníc na dané pozície sú maximálne v stovkách. Každý rok skončí na slovenských lekárskych fakultách vyše 700 nových lekárov, pritom títo medici verejne hovoria, že na Slovensku je pre nich nemožné nájsť pracovné miesta a tak nám odchádzajú do zahraničia. Ak nebude v prvom rade vyriešená otázka dostupných pracovných miest, tak ani mnohonásobné navyšovanie počtu zdravotníckych odborov aktuálny stav nezlepší," informuje LOZ.

"Pri trestnom skutku musí byť preukázaný úmysel. Riaditeľ, ktorý nemá personál, ale ho preukázateľne aktívne hľadá, nemôže byť zodpovedný za nedostatok personálu. Riaditeľ, ktorý však šetrí na personáli, hlásia sa mu noví lekári či sestry, ale on ich svojím rozhodnutím neprijme, musí byť za toto rozhodnutie zodpovedný," dodávajú.

Richard Takáč zo SMER - SSD PODÁVA TRESTNÉ OZNÁMENIE!
Podpredseda strany SMER – slovenská sociálna demokracia Richard Takáč bol dnes na Generálnej prokuratúre SR podať trestné oznámenie priamou výpoveďou, a to kvôli nekalým praktikám a situácii na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Minulý rok bol na... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Karas ponúkol LOZ alternatívy za nový trestný čin pre nedostatok zdravotníkov

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas sa má budúci týždeň opäť stretnúť so zástupcami Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v súvislosti s novým trestným činom ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Na utorkovom (14. 3.) stretnutí im podľa jeho slov predstavil alternatívne riešenia, ktoré majú prerokovať. Vyplýva to z jeho vyjadrenia po rokovaní vlády.

"Navrhol som im možný postup a alternatívne riešenia, ktoré sú oveľa efektívnejšie a majú šancu, aby prešli parlamentom," povedal Karas s tým, že návrh sa pozdáva aj štátnemu tajomníkovi Michalovi Palkovičovi, ktorý aktuálne riadi rezort zdravotníctva. "Budeme na tom ďalej pracovať a budúci týždeň po ďalšom stretnutí s odborármi budeme komunikovať postup," dodal.

Budúcotýždňové stretnutie s lekárskymi odborármi potvrdil aj Palkovič.

"Máme riešenie, ktoré je nie až tak hraničné. To znamená, že o trestnoprávnej zodpovednosti sa nebudeme baviť," skonštatoval. Vyvodzovanie trestnoprávnej zodpovednosti voči vedeniu nemocníc za nedostatok zdravotníkov by podľa neho bolo v súčasnosti viac destabilizačné ako prospešné.

LOZ však predostretý zámer ako alternatívu nevníma. K takým krokom sa podľa neho zaviazala vláda SR v memorande, preto jeho plnenie v inom bode nie je možné chápať ako alternatívu.

"Iba preťatie bludného kruhu vzájomného umývania si rúk zavedením trestnoprávnej zodpovednosti a zapojením nezávislých subjektov hodnotenia môže priniesť zlepšenie v zdravotníctve," skonštatoval predseda LOZ Peter Visolajský.

Združenie zároveň očakáva, že vláda začne riešiť aj ostatné záväzky z memoranda. Poukazuje na to, že problémy slovenského zdravotníctva sa riešia len počas lekárskych výpovedí. Po ich stiahnutí sa záväzky plniť presávajú.

"Ak slovo a ani podpis premiéra v tejto krajine nič neznamenajú, tak sa nemožno čudovať, že obyvatelia neveria politikom a vláde," odkázal Visolajský.

Medializované informácie, že riaditelia nemocníc nemôžu niesť trestnú zodpovednosť za nedostatok lekárov a sestier je podľa neho nekorektný, pretože opak je pravdou. Práve neexistujúce sankcie sa závažne podieľajú na nedostatku lekárov a sestier v nemocniciach, keďže vedenia nemocníc nie sú nútené prijímať lekárov a ostatný zdravotnícky personál. Noví lekári podľa Visolajského hovoria, že by sa zamestnali v slovenských nemocniciach, ale nikto im prácu neponúka, a preto odchádzajú do zahraničia.

Rezort spravodlivosti navrhuje zaviesť nový trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v novele Trestného zákona. Má spočívať v úmyselnom porušení povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov. Návrh vychádza z memoranda o zlepšení zdravotníctva medzi vládou SR a LOZ. Karas tento týždeň avizoval, že ak s LOZ nedôjde k dohode, je ochotný návrh stiahnuť.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik