Profitovanie z Covidu sa už nikdy nesmie opakovať!
11 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Svetové osobnosti zasielajú zničujúci otvorený list, v ktorom obviňujú spoločnosti Big Pharma zo zneužívania verejne financovaných vakcín a hovoria, že ľudstvo musí mať prednosť pred obchodom, informuje The Guardian.

Laureát Nobelovej ceny Joseph Stiglitz, bývalá prvá dáma Južnej Afriky a Mozambiku Graça Machelová a bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun patria medzi takmer 200 signatárov listu, ktorý vyzýva vlády, aby „už nikdy viac“ nedovolili „profitovanie a nacionalizmus“ na úkor potrieb ľudstva v dôsledku pandémie koronavírusu.

Najbohatším krajinám s najhlbšími vreckami

V ostrom otvorenom liste zverejnenom 11. marca súčasní a bývalí prezidenti a ministri, laureáti Nobelovej ceny, náboženskí vodcovia, vedúci organizácií občianskej spoločnosti a zdravotnícki experti uviedli, že vakcíny a liečba Covid-19 boli vyvinuté z verejných zdrojov, ale farmaceutické spoločnosti ich dokázali využiť na „ poháňanie mimoriadnych ziskov “.

Namiesto distribúcie vakcín, testov a liečby podľa potreby spoločnosti predávali dávky „najbohatším krajinám s najhlbšími vreckami“, píše sa v liste.

Podľa analýzy založenej na štúdii publikovanej v časopise Lancet táto nerovnosť viedla k 1,3 miliónom úmrtí na celom svete, ktorým sa dalo predísť – jednému každých 24 sekúnd – len v prvom roku zavedenia vakcíny proti Covidu. „To, že tieto životy neboli zachránené, je jazvou na svedomí sveta,“ pokračuje list.

Členovia ľudovej očkovacej kampane v Južnej Afrike protestujú proti profitovaniu z patentov v Kapskom Meste, Južná Afrika, foto: Getty Images

Helen Clark, bývalá premiérka Nového Zélandu a spolupredsedníčka Nezávislého panelu pre pripravenosť a reakciu na pandémiu, ktorý založila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), uviedla, že aj keď verejne financovaná veda prispela k úspechu vakcín proti Covid-19, nezaobchádzalo sa s nimi ako s globálnym bežným tovarom. „Nacionalizmus a profitovanie okolo vakcín viedli skôr ku katastrofálnemu morálnemu zlyhaniu a zlyhaniu verejného zdravia, ktoré odoprelo spravodlivý prístup ku všetkým,“ povedala.

List, ktorý koordinuje People's Vaccine Alliance, prichádza na tretie výročie vyhlásenia WHO, že prepuknutie koronavírusu sa stalo pandémiou.

Medzi signatármi sú bývalí a súčasní lídri 40 krajín vrátane bývalého prezidenta Malawi Joyce Bandu, prezidenta José Manuela Ramosa-Hortu z Východného Timoru a Fernanda Henrique Cardosa, bývalého prezidenta Brazílie, spolu s arcibiskupom Kapského Mesta Thabo Cecil Makgobom a bývalími šéfmi agentúr OSN.

V PRAHE TO VRIE! Kedy sa konečne preberie SLOVENSKO!?! (VIDEO)
Tisíce ľudí v uliciach: Dav protestuje proti biede! Na Václavskom námestí v Prahe protestujú v sobotu tisíce Čechov na demonštrácii Česko proti biede. Viacerí rečníci požadovali odstúpenie vlády Petra Fialu. Sú nespokojní s tým, ako kabinet rieši... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Obrovská neľudská nespravodlivosť

Ramos-Horta povedal: „Počas pandémie Covid-19 boli tí z nás v krajinách s nízkymi a strednými príjmami zatlačení do úzadia na vakcíny a bol im odmietnutý prístup k výhodám nových technológií. Po troch rokoch musíme povedať „nikdy viac“ tejto nespravodlivosti, ktorá podkopala bezpečnosť ľudí v každej krajine.

Signatári píšu, že dnes mnohé krajiny s nízkymi príjmami nemajú prístup k dostupnej liečbe alebo testom. Tvrdia, že to pripomína reakciu na epidémiu HIV a AIDS, kedy zomreli milióny ľudí, pretože drahá liečba bola pre ľudí vo väčšine sveta nedostupná.

List vyzýva svetových lídrov, aby podporili dohodu o pandémii, o ktorej sa v súčasnosti rokuje vo WHO, a zaobchádzali s liekmi financovanými z verejných zdrojov ako s „globálnym spoločným tovarom... používaným na maximalizáciu verejného prospechu, nie súkromných ziskov“.

Už nikdy viac

Vyzýva na odstránenie prekážok duševného vlastníctva, ktoré bránia zdieľaniu vedeckých poznatkov a technológií, a vyzýva vlády, aby podporovali výskum a vývoj a investovali do neho. Vyzýva tiež vlády, aby poskytli podporu pre centrum mRNA WHO , ktoré zdieľa technológiu vakcín s výrobcami v 15 krajinách s nízkymi a strednými príjmami.

„Týmito opatreniami môžu svetoví lídri začať riešiť štrukturálne problémy v globálnom zdraví, ktoré brzdili reakciu na Covid-19, HIV a AIDS a ďalšie choroby,“ píše sa v liste. „Je čas začleniť spravodlivosť a ľudské práva do pripravenosti a reakcie na pandémiu. Až potom môžeme skutočne otočiť list tejto kapitoly dejín a povedať si: ‚Už nikdy viac‘.“

Bezpečnostný expert odvážne: NATO stojí pred najväčšou porážkou za dobu svojej existencie
„Ukrajina začína prehrávať na všetkých frontoch a stráca schopnosť sa brániť. Chýbajú jej nielen zbrane a munícia, ale predovšetkým ľudia. A to je nebezpečné.“ Práve týmito slovami komentuje súčasnú situáciu na Ukrajine český bezpečnostný expert... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik