Hľadá sa zodpovednosť
11 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Popis stratenej nie je k dipozícii. Naposledy sa pohybovala v uličkách okolo prezidentského paláca. Ak by ju niekto  z vás nedajbože zbadal, ohláste to, prosím, na lampáreň!

Zodpovednosť je morálna vlastnosť, ktorá predpokladá komplementárny vzťah medzi skutkami človeka a jeho  svedomím v intenciách morálneho systému, na ktorom človek nesúci zodpovednosť vedome a slobodne participuje a ktorý prijal. Takže skutky, svedomie a to všetko rámcované morálkou. V našich zemepisných končinách v prostredí politickej moci sú to pojmy neznáme. A možno trošku aj známe, ale ignorované. Iba tak, na drzovku, veď čo.

Slovensko je z hľadiska politickej zodpovednosti v bezvládí

Viete pomenovať politickú stranu či strany, ktoré nesú politickú zodpovednosť za všetko, čo sa na Slovensku v týchto týždňoch deje? Jedna z vládnych koaličných strán - Za ľudí -  si už v prieskumoch preferencií dávno prešla klinickou smrťou, no má podpredsedkyňu vlády a ministerku. Druhá z kedysi koaličných strán - SaS - je v opozícii, no hlasuje s koalíciou, výnimočne tak, ako sa jej práve chce bez ohľadu na to, čo sa práve deje. Ďaľšia z koaličných strán - SME rodina - strčila už pred týždňami hlavu do piesku, "mlčí ako hrob, nezanechá stôp" a očividne čaká na dobrú vlnku, po ktorej by sa zas nejaký ten čas politicky zviezla. S alibizmom, aký nemá obdobu. Nuž a štvrtá koaličná strana - OĽaNO - tú opustil predseda vlády v poverení a aby sa necítil osamotene, so sebou vzal takmer polovicu kabinetu ministrov. OĽaNO je síce ešte koaličná strana, ale už bez premiéra, ministrov a akéhokoľvek vplyvu na čokoľvek. A Eduard Heger so stranou Demokrati, ešte ani nie registrovanou, sa vyhlasuje za súčasť koalície bez mandátu z volieb. Kto z tohto spolku bláznov a polobláznov nesie politickú zodpovednosť?

Hlava štátu je mimo problémov štátu

Netýkajú sa jej. Teraz upratuje v paláci, lebo prijme generála Pavla, po Holandskom kráľovskom páre už sa vyhodili odpadky a pred výletom za Zelenským do Kyjeva je ešte trochu času na bohviečo. Napríklad na nejakú tú besedu v mainstreame za vstupenky s cieľom presviedčať presvedčených, návštevu nejakých mimovládok, alebo čajík o piatej na nejakej ambasáde. A koľko garderób si vopred treba na rušnú jar pripraviť, o tom radšej ani nepísať. Nejaké plnenie si povinností v zmysle Ústavy SR, napríklad nad dohliadaním riadnecho chodu inštitúcií štátu, to je tak nepodstatné, malicherné a otravné, až je to úplne zbytočné. Iba ak rýchlo podpísať súhlas s parlamentným rozhodnutím darovať MIGy Ukrajine. Vraj sú uzemnené, ako šrot. Ale to sú aj dva Spartany v Kuchyni teraz. Takže prečo rovno nie aj tie?

Niečo sa deje!

Igor Matovič už v treťom statuse za sebou nespomenul ani Jána ani Martinu, ale ani skorumpovanú mafiu. Žiadne "Lebofico". Niečo vážne sa muselo stať. Až sa človeku podsúva myšlienka na Kočnera, ktorý sa rozhodol, že sa na jar stane členom jednočlenného spevokolu. Po tých falošných zboristoch, ktorí udávajú na príkaz a za pekné odmeny, by tu jasný hlas mohol naozaj celkom pekne znieť. Keby tu raz taký jeden "kecal" všetko vykecal, čo sa tu dialo a udialo, asi by to bola zaujímavá doba. Kto s kým sa stretol, o čom, keď už sa stretol, za čo a tak - veď viete. Jedna z prieskumných agentúr už medzitým Matovičovo OĽaNO poslala mimo parlament, iná zas Hegerových Demokratov, vyberte si. Aj prieskumné agentúry za niekoho kopú, keď si niekto niekde chce do niekoho kopnúť. A niektoré ani nie. Problém je v tom, že občania nevedia, ktoré áno a ktoré nie. A nevedia to ani o vláde, kto tu vládne a kto nie.

Heger je úplne mimo

V tejto chvíli čítam jeho najnovší status na sociálnej sieti. Citujem: "Je tomu presne rok od mimoriadneho neformálneho samitu vo Versailles, počas ktorého sme ako prvá krajina prišli s konkrétnym európskym plánom pre Ukrajinu. Integrácia Ukrajiny znamená prosperitu, budovanie infraštruktúry či nové pracovné miesta aj pre východné Slovensko. Ukrajina jednoducho musí mať európsku perspektívu a možnosť byť súčasťou demokratického sveta. V EÚ sa postupne začali realizovať naše návrhy..." Ako hľadím v ďalších riadkoch statusu tak hľadám, ale o Slovensku ani len preklep. Ani o Slovákoch. Ktorej krajiny je štátnym úradníkom pán Heger?

Prieskum! Hnutie OĽaNO pred bránami parlamentu!
Voľby by začiatkom marca vyhral Smer-SD so ziskom 16,2 percenta hlasov. Nasledovali by Hlas-SD (16 percent) a Progresívne Slovensko (11,1 percenta). Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N. Štvrtá v poradí by skončila Republika (8,6... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik