Za nedostatok personálu v nemocnici BASA?
09 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Ak bude v nemocnici viac ako 90 dní nedostatok lekárov, sestier či pôrodných asistentiek, môže to dostať vedenie danej nemocnice až do väzenia. Ak by to spôsobilo smrť viacerých ľudí, mohlo by to znamenať dokonca až 15 rokov za mrežami, píše denník N. Minister spravodlivosti však s návrhom, ktorý predložil jeho vlastný rezort, nesúhlasí.

Ministerstvo spravodlivosti predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novelu Trestného zákona, ktorá má zaviesť nový trestný čin – ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Trestnoprávnu zodpovednosť požadovalo Lekárske odborové združenie, keď si vlani vybojovalo aj vyššie platy, a je súčasťou memoranda, ktoré sa vláda zaviazala splniť. Odborári zákon obhajujú ako ochranu pacientov.

Advokát a lekár Peter Kováč tvrdí, že takto postavený zákon je nevykonateľný. „Neviem si predstaviť vesmír, v ktorom by takáto sprostosť mohla byť súčasťou Trestného zákona,“ tvrdí. Nepozná ani krajinu, kde by podobný trestný čin existoval.

CEZ TRESTNÚ POLITIKU NEMÔŽEME RIEŠIŤ ZLYHANIA ŠTÁTU!

"Nezmyselný trestný čin, ktorý navrhol minister spravodlivosti, ukazuje neschopnosť tejto vlády normálnej správy štátu. Po prvé preto, že prenáša zodpovednosť za krízu v zdravotníctve na riaditeľov nemocníc cez trestnú zodpovednosť. Po druhé - ak by normálne fungovala koalícia, nemohlo by sa stať, aby minister spravodlivosti takýto nezmysel predložil," skonštatovala to na sociálnej sieti exministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Podľa Kolíkovej by to jednoducho zastavil v počiatku, rovnako ako by mal spôsobilosť zastaviť nezmysly, ktoré sú predkladané v parlamente, silou ministra spravodlivosti ako toho, kto kľúčovo určuje politiku v danom rezorte, dodala exministerka.

screenshot z videa | Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS)

Advokát a lekár: Nedá sa to uskutočniť, tresty by boli vysoké

Advokát a lekár Peter Kováč je k návrhu veľmi kritický. „Ak je zámerom návrhu paralyzovať nemocnice a ich manažment, toto je tá správna cesta, ako ich úplne doraziť,“ reaguje na návrh.

Tento trestný čin by podľa neho už svojou existenciou ohrozil fungovanie zdravotníckych zariadení. Ak by zákon prešiel parlamentom, predpokladá, že sa budú štatutári nemocníc hromadne vzdávať funkcií. „Celkom by ma zaujímalo, či by si niekto z lekárskych odborárov trúfol na takúto pozíciu, ak by tento návrh prešiel do Trestného zákona,“ dodáva Kováč.

Trestný čin to bude len vtedy, ak sa dokáže úmysel.

Výzva županov pre MZ: MUSÍTE ZAČAŤ OKAMŽITE FUNGOVAŤ! Zdravotníctvo je pred kolapsom
Ministerstvo zdravotníctva musí zažať okamžite fungovať! Takouto výzvou apelujú župani Bratislavského a Banskobystrického kraja na rezort zdravotníctva, ktorý má pod palcom dočasne poverený premiér Eduard Heger. Zdá sa totiž, že popri PR svojej... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Vyjadrenie Karasa

Vyjadrenie ministra spravodlivosti Karasa k návrhu novely Trestného zákona, ktorým sa navrhuje zaviesť novú skutkovú podstatu trestného činu "Ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti" priniesla TASR:

"V memorande v bode 2.5 sa vláda SR zaviazala, že "predloží NR SR do 31.3.2023 návrh zákona, ktorým sa zabezpečí, aby sa trestný čin ohrozovania zdravotnej starostlivosti stal súčasťou Trestného zákona v znení opísanom v prílohe č. 1 tohto Memoranda".

Preložený materiál teda nie je ničím iným, ako naplnením presne formulovaného záväzku vlády SR, a to v znení, ako je uvedené v podpísanom memorande (jeho Príloha č. 1). Predložením materiálu do pripomienkového konania sa zároveň plní úloha z uvedeného uznesenia vlády SR."

Karas/TASR

"K tejto veci však považujem za potrebné ako poverený minister, ako právnik, i ako občan, uviesť nasledovné vyhlásenie:

Pred podpisom memoranda s Lekárskym odborovým združením (LOZ) som opakovane členom vlády tlmočil svoj jasný nesúhlas s navrhovaným znením novej skutkovej podstaty trestného činu. Memorandum napriek tomu bolo podpísané v uvedenom znení. Na odmietavom postoji k navrhovanej novej skutkovej podstate, samozrejme, trvám aj naďalej.

Prijatie zákona v predloženom znení by som osobne považoval za škodlivé, a ak by som bol v pozícii poslanca Národnej rady SR, za takéto znenie by som nehlasoval. Faktom ale je, že vláda SR sa v memorande zaviazala k predloženiu presne formulovaného znenia návrhu novely Trestného zákona do NR SR, a to v stanovenom termíne do 31. marca 2023. Ako člen vlády som viazaný jej uznesením, a teda nemal som inú možnosť, ako takýto návrh predložiť do pripomienkového konania (tak, aby ho bolo možné predložiť do Národnej rady SR v memorande dohodnutom termíne).

Osobne verím, že návrh zákona v predloženom znení nebude schválený. Rád by som pritom zdôraznil, že isté riešenie tejto neštandardnej situácie ponúka samotné memorandum, v ktorom sa uvádza, že v prípade iného spôsobu dosiahnutia želaného cieľa (v širšom zmysle ide o ochranu zdravia a životov ľudí), bude sa tento záväzok považovať za splnený aj bez zmeny Trestného zákona. V ďalších rokovaniach budem tento postoj dôsledne zastávať, a pevne verím, že v tejto veci zvíťazí zdravý rozum. V prípade, že sa nedosiahne rozumná dohoda, som v záujme ochrany riadneho fungovania nemocníc a ich manažmentov pred neodôvodnenou kriminalizáciou pripravený zvážiť aj stiahnutie materiálu po jeho predložení do NR SR."

VIDEO Danko: Toto už nie je o Ficovi a Pellegrinim, toto je už o Slovensku!
Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko je znepokojený drobením síl na strane politického spektra, ktorému záleží na správnom smerovaní Slovenska. Zvlášť apeluje na silných opozičných hráčov, akými sú Smer-SSD a Hlas-SD. Tie by nemali ísť... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik