Spisovateľ Jozef Banáš: Politika sa zmenila na šoubiznis
03 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Slovenský spisovateľ a bývalý politik Jozef Banáš je hlboko nespokojný so súčasnou politikou, plnou agresivity a naopak prázdnou, pokiaľ ide o vízie. Ako príklad dal prezidentskú debatu Pavla a Babiša. Ani jeden podľa neho neponúkol žiadnu víziu. Veľmi sa sťažoval na Igora Matoviča, ale aj na nemeckú politiku, Európu a aj nedostatok slobody slova.

Rozhovor sprostredkovali české parlamentnilisty a vznikol na portáli Ereport.

Politika sa zmenila na šoubiznis

Jozef Banáš zdôraznil, že ešte nikdy nebola v politike taká miera agresivity. A pokiaľ ide o vinníka, má jasno. Igor Matovič.

„On to postavil na tom, že tým zaujme. Ja som jeden z vás, vysiela tým ľuďom," povedal a dodal, že naopak u ľudí boduje slušnosť.

„Ľudia majú naozaj plné zuby tej agresivity. Veď sme to videli v Česku, pozeral som debatu Babiša s generálom. Pán Babiš sa menej ovládal, aj keď z hľadiska odborného výrazne prevyšuje pána generála, ale ten generál zachoval pohodu, pokoj a do istej miery bodoval, že na to nešiel negatívne,“ uviedol príklad.

Negativizmu sa podľa neho nedá stále brániť. Sám sa snaží písať o pozitívnych príkladoch, ale nie je to ľahké. 

„My máme totálny rozklad slovenskej spoločnosti. Ani inde to nie je ružové, ale u nás, v dôsledku toho, že tí ľudia sa k tomu ešte hrdo priznávajú, že sú vďaka podvodu úspešní, že podvod sa rovná úspech, tak to je rozklad,“ myslí si Banáš.

Je mu ľúto, že sa o dobré mravy nestará cirkev. Ale keď dostáva cirkev od ministrov peniaze, tak je mu jasné, že im nebude nadávať a povedal tiež, že ľudí, ako bol Masaryk, Štefánik, dokonca aj Dubček, stvorila doba.

„Pozrite sa na Európu. Tam nemáte jedného jediného politika. Dokonca keď sa pozriem na nemecké politiky…," tu Banáša moderátor prerušil a dodal, že odvolaná nemecká ministerka obrany vyzerala ako „kuchárka v školskej družine“.

A Banáš súhlasil: „To je katastrofa.“

Spomenul si na Lenina a jeho slová, že predseda vlády môže byť pokojne aj kuchár. A dodal k nim, že predseda vlády ale nemôže byť kuchárom, pretože ten musí aspoň vedieť variť.

Teda že politik, minister aj predseda vlády môže byť dnes „každý hlupák“.

Dotyčnú ministerku Christine Lambrechtovú vraj počúval a problém nebol v tom, že by nemala skúsenosti, ale že bola hlúpa. „Nemčinu mám dobrú, počul som niektoré jej výstupy, a hovoril som si, že to snáď ani nie je možné, že pláca také voloviny. A oni ju tam dajú v Nemecku, krajine, ktorá má mať najväčšiu autoritu. To je katastrofa,“ nebol spokojný s personálnymi kvalitami politikov. Ale ako hlavný problém Nemecka uviedol zbabelé správanie nemeckých politikov.

"Ale ja to zase chápem, Nemecko je stále okupovanou krajinou," dodal.

Banáš má za to, že osobnosti vznikajú v ťažkých časoch

„Ja čakám, že na Slovensku bude horšie, bohužiaľ. Ešte sa nič veľmi zlé nedeje, bude to zlé, ľudia začnú volať po nejakom lídrovi, nechcem povedať po führerovi, keď už im bude naozaj zle,“ odhadol s tým, že potom príde niekto s dobrými rétorickými schopnosťami a ovládne dav. A modlí sa, aby to bol dobrý líder.

Problém je podľa neho aj v tom, že na Slovensku sa nedodržiavajú zákony ani vo vláde. Ako bývalému poslancovi sa mu známi z politiky zverujú.

„Ja poviem predsedovi strany, klubu alebo výboru: To nejde, to je protizákonné, čo po mne chcete. ‚Nejako to urobte. Rozumieme si?““ popisoval, čo potom zaznie.

Tiež mu vadí, že zmizla diskusia a názorová výmena s presahom.

„Ja sa zase vrátim k tej debate Babiš – Pavol. Obaja sú to očividne múdri ľudia, pána Babiša dokonca poznám aj osobne. Sú to múdri ľudia. Ale v tej debate nezaznela jediná vízia. Jedno jediné ľudské pohladenie. Ako povedal Antoine de Saint-Exupéry, keď chcete, aby ľudia postavili loď, tak ich nepošlite do lesa zbierať drevo, ale zobuďte v nich túžbu po šírom mori. To by mala byť úloha prezidenta. Ale oni v tej debate iba hovorili o tom, kto bude zbierať aké drevo a ako budeme dávať tú loď dohromady. Nikto nepovedal, kam tá loď bude smerovať. A to nemáme ani u nás, to nemá Európa,“ povedal tiež Banáš.

Téma Európy neopúšťal. Európa je podľa neho zjednotená len zdanlivo, pretože si vymyslela nepriateľa v Rusoch. „Ale každá vojna skončí, čo potom tá Európa bude robiť?“ pýtal sa a dodal, že „...nie je tu žiadna vízia."

Banáš hovoril aj o slobode slova

Vyhlásil, že za komunizmu bola cenzúra a každý novinár vedel, kam až môže zájsť.

„Dnes je tiež cenzúra, ale nie je to oficiálne vyhlásené. Ten rozdiel medzi starým režimom a týmto, je bohužiaľ v neprospech tohto. Vtedy sa nikto netváril, že je sloboda. Dnes vám každý hučí, že je sloboda slova. Ukážte mi novinára, ktorý si trúfne, teda myslím politického komentátora,“ zhrnul.

Komentár mal aj k disidentom svojej doby.

„Od Ježiša Krista cez Budhu, Aristotela, Platóna, Sokrata, Senec, Koperníka, Galilea, Gándího, Husa, Jeronýma Pražského, a tak ďalej. To by z dnešného pohľadu boli všetci hoaxeri. Kristus by bol prvý na zozname konšpirátorov,“ vymenoval s tým, že všetci vo svojej dobe dopadli zle. „Ale história ukázala, že všetci mali pravdu,“ podotkol a odkázal: „To chcem odkázať tým, ktorí ma označujú za konšpirátora: Čas ukáže.“

Zdroj:parlamentnilisty.cz

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik