Akčný plán reakcie na príchod utečencov zahŕňa päť hlavných oblastí
27 | 02 | 2023 I Tibor Malý

Akčný plán reakcie na príchod utečencov pre Slovensko na rok 2023 pokrýva päť hlavných životných situácií od ochrany zraniteľných skupín, cez zdravotnú starostlivosť, školstvo, sociálnu inklúziu a základné potreby. Po pondelkovom predstavení materiálu to oznámili zástupcovia Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Naším cieľom je predovšetkým čo najefektívnejšie podporovať utečencov a utečenkyne, aby si znovu vybudovali plnohodnotné životy tak, že budú prinášať hodnoty nielen sebe, ale aj slovenskej spoločnosti," uviedol v tejto súvislosti štátny tajomník ministerstva vnútra Ľubomír Šablica.

Dag Daniš: Minister Káčer sa načisto opustil
Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o primitívnej a nebezpečnej rétorike ministra Káčera, o premárnenej šanci na mier, ktorý chcel sprostredkovať Izrael, o trápení Hegera so zakladaním strany a o čudnom rozhodnutí Najvyššieho súdu, ktorý... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Na tvorbe akčného plánu sa zúčastnilo 28 partnerských humanitárnych organizácií vrátane 16 slovenských. Ich spoločná požiadavka k donorom na financovanie aktivít na Slovensku je v celkovej výške 80,1 milióna dolárov.

"Situácia s odídencami z Ukrajiny je špecifická najmä v ich vekovom zložení a pohlaví. Ide najmä o deti, ženy a starších ľudí, ktorí patria k zraniteľným skupinám obyvateľstva," upozornil riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský.

Okrem Slovenska boli obdobné akčné plány pripravené pre ďalších deväť krajín: ČR, Bulharsko, Estónsko, Maďarsko, Litvu, Lotyšsko, Moldavsko, Poľsko a Rumunsko.

Spojenci Ukrajiny by podľa Pavla mali byť pripravení aj na horšie varianty
Spojenci Ukrajiny by mali dúfať v najlepšie, ale mali by sa pripraviť aj na potenciálne horšie dôsledky, povedal ukrajinskému webu Suspilne zvolený český prezident Petr Pavel. Vojna nemusí skončiť tento rok, ale môže sa premeniť na dlhodobý... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik