Bidenova krížová výprava za globálnu demokraciu je odsúdená na neúspech
26 | 02 | 2023 I Ivan Brožík/Simon Tisdall

"Americký prezident získal nadšené recenzie v Kyjeve a Varšave. Ale jeho staré myslenie zo studenej vojny je v rozpore s meniacim sa svetom." Píše pre theguardian.com Simon Tisdall, publicista média.

Keďže text vykazuje zásadné prvky autorského komentára, publikujeme ho celý v plnom znení. Medzititulky pridala redakcia HD.

Kráľ Levie srdce

"Bol to týždeň Joea Bidena. Jeho energické vystúpenie v Kyjeve a Varšave pripomenulo štýl kampane oveľa mladšieho muža. Ruské médiá zachytili, že americký prezident sa pripravuje na svoju kampaň za znovuzvolenie v roku 2024. Ušla im pointa. Takmer určite má v úmysle znova kandidovať. Minulotýždňový adrenalín mal však inú príčinu.

Biden sa postavil do úlohy Levieho srdca novej doby, ktorý vedie globálnu krížovú výpravu proti zlým chlapcom – čo nazýva „skúškou na veky“. Verí, že on a vec demokracie vyhrávajú. Žiaľ, mýli sa."

Zlí chlapci

"Pod pojmom „zlí chlapi“ Biden myslí predovšetkým ruského vodcu Vladimíra Putina, ktorého neúprimný prejav v Moskve ho potvrdil ako nespochybniteľného dediča impéria zla Ronalda Reagana. Ale Biden sa tiež rétoricky zameriava na autoritárov, autokratov a tyranov kdekoľvek na planéte – na každého, kto spochybňuje západný demokratický model. To zahŕňa vlády vládnuce najmenej polovici ľudstva, ako je Čína a India a mnohé africké štáty.

Bidenovo rozdelenie sveta na tábory „za nás alebo proti nám“ pripomína nepríjemné ozveny Georgea W. Busha, približne z roku 2001, a samotného Putina. To, že je zjavným osudom Ameriky (aktualizovaná verzia) brániť a presadzovať slobodu a demokraciu všade na svete, je správa, ktorá sa bežne dobre vníma americkými voličmi."

Biden sa nezobudil do novej éry

"Napriek Putinovmu agresívnemu imperiálnemu iredentizmu však táto éra už pominula. Dnešný roztrieštený svet je multipolárny a geopoliticky zložitý. Po Afganistane a Iraku sa mnohí Američania pýtajú, prečo USA naďalej preberajú bremeno a zodpovednosť globálneho vedenia, ako to bezmyšlienkovite obhajujú politici Bidenovej generácie. Budúci prezident, demokrat alebo republikán, by mal mať mať menej expanzívny, do seba zahľadený pohľad. Biden je ten posledný, kto by mu bol podobný. 

Ak je to pravda, potom odvážne sľuby, ktoré dal vo Varšave, môžu trvať len dovtedy, kým Biden bude kandidovať. Je znepokojujúce, že európska bezpečnosť závisí od názorov, akokoľvek vášnivo zastávaných, krehkého, 80-ročného muža, ktorého by čoskoro mohol nahradiť niekto neznámy – alebo dobtre známy Donald Trump."

Biden môže aj zlyhať

"Biden môže zlyhať. Aj za predpokladu, že Biden bojuje, veľa voličov si stále myslí, že by mal hodiť uterák do ringu. „Vojna na Ukrajine je o moci a princípe územnej suverenity a o tom, či Spojenými štátmi navrhnutý globálny poriadok... prežije nové výzvy z Moskvy a Pekingu. Ale stále viac je to súťaž medzi dvoma starnúcimi bojovníkmi, jedným 70-ročným Putinom a druhým, ktorý práve oslávil 80,“ poznamenal New York Times .

Priatelia poukazujú na to, že Biden väčšinou bojoval so svojimi protivníkmi, uzavretý vo svojom suteréne v Delaware kvôli pandemickým obmedzeniam. Budúcoročná súťaž v ťažkej váhe bude pre neho nekonečne fyzicky náročnejšia.

Novinárka Michelle Goldbergová tvrdí, že Biden by mal skončiť, kým je vpredu . „Biden bol skvelý prezident. Splnil nezvyčajné množstvo predvolebných sľubov. Mal by byť oslavovaný... Ale nemal by znova bežať,” napísala." 

Nejak sa nedarí

"Taiwanu stále chýba strategická zrozumiteľnosť a zbrane potrebné na odrazenie prípadnej čínskej invázie. Bidenova jadrová diplomacia s Iránom zlyhala . Izrael-Palestína je politické vákuum, kde sa dejú naozaj neprijateľné veci. Stiahnutie USA z Afganistanu bolo hanebnou katastrofou. Pokiaľ ide o to, čo považuje za najdôslednejší boj zo všetkých – za globálne slobody, zákony a hodnoty – Biden vo všeobecnosti stráca pôdu pod nohami. "Demokracie sveta zosilneli... Autokrati sveta zoslabli," vyhlásil vo Varšave.

Naozaj? Ukrajina zatiaľ prežila, ale čo susedné Bielorusko, kde Západ sledoval, ako sú rozdrvení prodemokratickí aktivisti? A čo Mjanmarsko, kde junta podporovaná Pekingom pácha každodenné zločiny proti ľudskosti?"

Nie je boj za slobodu ako boj za slobodu

"Myslite aj na Hongkong, kde je sloboda prejavu už iba milou spomienkou či na utláčané národy Sin-ťiangu, Kašmíru, Nikaraguy, Venezuely, Západného brehu Jordánu, Sýrie, Jemenu, Tigray, Mali, Kambodže a ďalších demokratických čiernych dier, kde USA (a ich spojenci) nekonali, odvracali pohľady – alebo boli aktívne spoluvinní. Toto je alternatívny príbeh Bidenových výprav za slobodou a demokraciou.

Toto je tiež komplikovaná realita sveta rozdeleného mnohými spôsobmi , medzi nie vždy zjednotenými demokraciami, Ruskom a Čínou (oddelene alebo v kombinácii) a rastúcimi mocnosťami globálneho juhu 21. storočia, ktoré nerešpektujú euro- 18. Atlantické hodnoty, kolektivizmus čínskeho typu či starodávna sovietska totalita."

Hluchota a slepota voči realite

"Celá myšlienka, že Západ úspešne vedie univerzálnu, modernú demokratickú krížovú výpravu – alebo druhú studenú vojnu – je hluchá voči histórii, slepá voči zmenám, skryto neoimperialistická. Skôr ide o stratový podnik.

Biden to myslí dobre. Ale ukazuje svoj vek. Jeho pestrá, zastaraná rétorika „my a oni“ je geopolitickou slepou uličkou. Svet sa pohol ďalej. Rovnako však, ako jeho ruský sparing partner Putin, ani Biden nie."

___________________________

Píše v komentári pre theguardian,.com publicista  Simon Tisdall. komentár sme prevzali v plnom znení, redakcia HD vložila iba medzititulky.

Slovensko naše strediskové - už zas propaganda "nastavuje zrkadlo"
Propaganda je rozširovanie názorov a informácií s cieľom zmeny názorov, ovplyvnenia, vyvolania alebo zosilnenia určitých postojov alebo konaní. Sprievodným javom propagandy je často skresľovanie faktov. Propaganda zvykne vytvárať zdanie vyššieho... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik