USA dajú Ukrajine novú zbraň! (VIDEO)
22 | 02 | 2023 I Milan Laca

Spojené štáty dajú Ukrajine novú zbraň

USA poskytnú Kyjevu Jdam-ER presné bomby s  dlhým doletom s GPS.

Nové zbrane

Spojené štáty dajú Kyjevu upravené bomby typu Jdam-ER, píše agentúra Bloomberg. Pentagon oficiálne nepriznal, že posiela upravené bomby, uviedol len, že dodá "presne navádzanú vzdušnú muníciu" ako súčasť balíka v hodnote 1,85 miliardy dolárov, ktorý ohlásili vlani 21. decembra. Dvaja ľudia oboznámení s touto záležitosťou však potvrdili existenciu takéto zbrane,“ píše sa v článku.

Čo je to?

Agentúra poznamenáva, že Jdam-ER môže byť nainštalovaný na neriadené projektily s hmotnosťou od päťsto do dvetisíc libier.

„Po zhodení bomba roztiahne krídla, čo jej umožňuje kĺzať na vzdialenosť až 72 kilometrov a strojnásobí dostrel pôvodnej munície,“ uzatvára článok.

Taliani dajú Kyjevu rakety
Rím plánuje presunúť rakety s dlhým doletom do Kyjeva. Corriere della Sera: Taliansko súhlasí s odoslaním rakiet na Ukrajinu. Splníme požiadavky Obsah nového balíka pomoci bude schválený „po kole rokovaní so západnými partnermi“. Talianske... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Milan Laca
Bomba JDAM

V tichosti...

Boeing dostal v januári objednávku od amerického letectva v hodnote 40,5 milióna dolárov. Súdiac podľa skutočnosti, že táto zmluva je súčasťou skoršej objednávky pre Jdam, americká armáda našla spôsob, ako naprogramovať sovietske stíhačky, ktoré má ukrajinská armáda k dispozícii, aby spustili Jdam-ER. Podľa zmluvných podmienok by mali byť hotové koncom júna tohto roku, no je otázne, či budú sovietske stíhačky dovtedy stále k dispozícii ozbrojeným silám Ukrajiny.

A ešte doplnia

Americká vláda navyše plánujú previesť na Ukrajinu systémy GMLRS MLRS s riadenými strelami s doletom viac ako 60 kilometrov. Tieto zbrane sa stanú jednými s najväčším doletom, ktoré má ukrajinská armáda k dispozícii. Predpokladá sa, že s ich pomocou bude schopná udrieť na ciele umiestnené hlboko v ruskom tyle bez toho, aby vytvorila riziko priamej konfrontácie medzi Ruskou federáciou a USA.

III. SVETOVÁ NA DOHĽAD? Rusko odstupuje od jadrovej zmluvy New START
Ruský líder Vladimir Putin v utorok v takmer dvojhodinovom prejave oznámil jednostranné pozastavenie dlhodobej dohody New START, ktorá obmedzuje americký a ruský jadrový rozvoj, pričom západnú podporu Ukrajine počas prebiehajúcej ruskej invázie... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik