Matovičova "loď bláznov" ide ku dnu
12 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Remišovci už dávno spáchali rituálnu samovraždu, v sebapoškodzovaní pokračuje s plným nasadením SaS a OĽaNO. Matovič už ani nemá na výber. Bez Hegera bude ešte do času konania volieb nikto a s ním? Iba ak nenávidený opozičný pomätený a zlý tajtrlík. A ani to nie je isté. Možno sa bude k parlamentu chodiť iba prechádzať.

Relácia Na telo televízie Markíza a v nej vystupovanie súčasného, hoci iba povereného premiéra Eduarda Hegera a bývalého premiéra Petra Pellegriniho v plnej nahote dekódovala neobyčajnosť "Obyčajných". Ukecaný arogantný demagóg Heger ešte zjavne nepochopil, že končí a že končí nielen on, ale aj politika šéfa jeho multistraníckej eseročky. Veselo si "išiel" svojim štýlom, doteraz nepochopiac, že už je iba odvolaný predseda vlády a že jeho politická budúcnosť sa ráta na týždne. Boľševici v Novembri 89 na rozdiel od neho aspoň tušili, že sa čosi deje. A keď už aj verný sluha Šipoš začal v médiách vyplakávať, ako tomu OĽaNU naozaj všetci blížia,"loď bláznov" ide definitívne ku dnu. Konečne.

Loď bláznov nie je iba umelecká alegória

U "obyčajných" sa stala obyčajnou najmä faloš, pokrytectvo, namyslenosť, neznášanlivosť a iné klasické neduhy. Nikto z nich netuší, v akom blázinci sa onedlho Slovensko ocitne a presne tomu zodpovedá aj mozaika vzťahov v koalícii či v samotnom hnutí. Jednoducho loď bláznov. Loď bláznov je filmové dielo, ktoré poukazuje na to, ako možno spoločnosť uvrhnúť do katastrofy. Matovičova a Hegerova loď bláznov je smutnou paródiou na odbornú, civilizovanú a demokratickú politiku. Podstatou alegórie už v Platónovom podaní je porovnávanie stavu demokracie (riadení štátu demokratickou vládou) s obrazom lode bez kapitána, na ktorej sa velenia chopili nepríčetní, ľahkovážni pasažieri, ktorí sú voči kurzu lode ľahostajní, alebo ho nepoznajú. Tento fanatický dav je schopný zabiť alebo omámiť kohokoľvek, kto mu bude stáť v ceste, a pravého kapitána, znalého hviezd, vetra a kormidlovania, považuje za nepotrebného. Náš súčasný "kapitán" Heger sa na tejto lodi spláva ako plavčík, ktorý nevie plávať.

Ján Mažgút: Heger klame! (VIDEO)
Ján Mažgút (Smer-SD) obvinil odvolaného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) z toho, že zavádza o odovzdaní stíhačiek MIG 29 Ukrajine. Podľa Hegera ich darovanie nijako neohrozí našu národnú bezpečnosť, s čím Mažgút nemôže súhlasiť. Mažgút reaguje na... Čítať ďalej
12 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Heger ukázal, kým je

Verejnosťou dlho očakávaný politický duel medzi expremiérom Petrom Pellegrinim, lídrom HLASu  - sociálna demokracia a odvolaným predsedom vlády Eduardom Hegerom za OĽaNO, sa skončil doslova demontážou politika obyčajných ľudí. Potupnou a pritom civilizovanou, kultivovanou, až prekvapivo pohodovou zo strany Petra Pellegriniho. Diváci mohli vidieť v publicistickej relácii Markízy  dve polohy súperov. Tak, ako všeobecne v "politickej diskusii" medzi koalíciou a opozíciou to vidia už dlhé mesiace. Tentoraz to bol útočný a nervózny Heger, obhajujúci si svoje rozhodnutia a pokojný a rozvážny Peter Pellegrini.

A mainstream o relácii mlčí - asi vieme, prečo

Diváci však rozhodli jednoznačne, ktoré argumenty z úst oboch súperov, či už išlo o témy ako je vývoz stíhačiek na Ukrajinu, obedy zadarmo, aktuálna politická situácia, ich presvedčili. A čo vlastne boli argumenty a čo iba tliachanie. 71 percent divákov hlasovalo ZA Petra Pellegriniho ku 29 percent divákom, podporujúcich Eduarda Hegera. Predstaviteľa OĽANO nepotešili určite ani prieskumy verejnej mienky (Focus), kde je HLAS - sociálna demokracia na prvom mieste s 20,8 percentami a jeho politická eseročka tenduje k hranici zvoliteľnosti OĽaNO do Národnej rady Slovenskej republiky.

Dnes máme fakt iný vkus

Loď bláznov Sebastian Branta začala v Nemecku rozvoj žánru takzvanej bláznovskej literatúry. Vo svojej dobe mala obrovský ohlas a vyvolávala búrky smiechu. Dnes máme iný literárny vkus, ale určite sa potešíme vydarenými formuláciami tohto stále aktuálneho diela. Bezpochyby si totiž povzdychneme, že ľudstvo sa za päťsto rokov nijako nezmenilo a že bláznov je okolo nás stále nadbytok. Na mnohých z nich sa Brantove výstižné charakteristiky hodia i dnes. Politika bláznov je "filozofia", ktorá v každej epoche demaskuje, aké pochybné je to, čo blázni pokladajú za celkom nedotknuteľné, ukazuje rozpory toho, čo sa bláznom zdá jasné a nesporné či nespochybniteľné, vystavuje demagogickému posmechu a odmietavej samoľúbej arogancii očividné pravdy zdravého rozumu a vidí pravdu v absurdnostiach. Loď bláznov v nedeľu krátko popoludní zakotvila v relácii Na telo TV Markíza. Verme, že čoskoro ju do zabudnutia odtiahne prúd rozumu a racionality. Ten, ktorý v Slovenskej politike tak nástojčivo chýba, najmä vo vojnových časoch.

PRIESKUM! Republika silnie! SaS je na hrane!
Prieskum, ktorý v dňoch 1. až 8. februára na vzorke 1017 respondentov realizovala agentúra Focus pre reláciu TV Markíza Na telo ukázal, ako by voľby do NR SR dopadli, keby sa konali začiatkom februára. Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR... Čítať ďalej
12 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik