Rakúsko má migrantov dosť, bude vetovať "riešenia" Únie
08 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Rakúsky kancelár Karl Nehammer (ÖVP) opäť trvá na prísnejšom postupe proti migrácii na územie EÚ. Pred dvojdňovým summitom EÚ v Bruseli, ktorý sa začína vo štvrtok, Nehammer vetoval (nateraz na stránkach denníka Die Welt) záverečnú deklaráciu, a tak podľa neho neexistujú konkrétne dohody o otázkach migrácie. Informuje Der Spiegel.

"Prázdne frázy nestačia," povedal Nehammer podľa novinárov "veľmi dôrazne". Niekoľko štátov EÚ vrátane Dánska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Malty, Grécka a Slovenska už skôr podľa Nehammera napísalo spoločný list so svojimi požiadavkami v rámci príprav na dvojdňový summit, ktorý sa začne vo štvrtok v Bruseli.

Nehammer chce „jasný a jednoznačný záväzok posilniť ochranu vonkajších hraníc“

„Potrebujeme konečne jasný a jednoznačný záväzok posilniť ochranu vonkajších hraníc a využiť na to primerané finančné zdroje z rozpočtu EÚ,“ žiada rakúsky kancelár. Musia sa už končne urobiť „konkrétne kroky“. Ak sa tak nestane, potom Rakúsko „nebude môcť podporiť záverečné vyhlásenie summitu EÚ“, povedal konzervatívny šéf rakúskej vlády podľa DerSpiegel.de.

"Malou kuriozitou" tohto vyhlásenia je, že na rokovaní v Bruseli by sa mal zúčastniť aj prezident Ukrajiny Zelenskij, takže samit určite bude pútať obrovskú pozornosť.

Azylový systém jednoducho neexistuje

Rakúsky kancelár Nehammer tvrdí: "Súčasný azylový systém je z nášho pohľadu rozbitý a najviac z neho profitujú cynickí pašeráci ľudí, ktorí využívajú nešťastie žien, mužov a detí. Šéfovia vlád požadujú „čo najrýchlejší pokrok v celom pakte EÚ o migrácii a azyle a revíziu schengenského hraničného kódexu a dohodu o legislatívnych návrhoch, ktoré riešia migračnú situáciu". Informuje DerSpiegel.de.

Slovenské omieľanie "pravdy"
„Pravda je prvá obeť vojny“ - skonštatoval raz Joseph Rudyard Kipling, britský spisovateľ, novinár a básnik, prvý britský nositeľ Nobelovej ceny za literatúru. Na Rusko – Ukrajinskom fronte rátame už státisíce obetí na životoch, u nás, na Slovensku... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme