Súhrn medzinárodného spravodajstva - 6. februára - 20:00
06 | 02 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Večerný súhrn správ zo zahraničia

ANKARA - Na najmenej 2300 sa zvýšil počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu. Turecké záchranné zložky hlásili, že zemetrasenie pripravilo o život takmer 1500 osôb. V susednej Sýrii úrady zaznamenali viac ako 800 obetí.

BRATISLAVA - Slovensko vysiela do Turecka desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zo Záchrannej brigády v Žiline a päť horských záchranárov spolu so špeciálne vycvičenými psami. Zložky rezortu vnútra budú v krajine pátrať, zachraňovať a pomáhať osobám, ktoré zasiahlo zemetrasenie.

DAMASK/NEW YORK - Sýrska vláda v pondelok požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc po tom, ako v krajine zahynulo viac ako 800 ľudí v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 7,8 a epicentrom v susednom Turecku. Sýria svoju žiadosť o pomoc adresovala členským štátom OSN, Medzinárodnému výboru Červeného kríža a ďalším humanitárnym organizáciám.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 6. februára - 15:30
Poobedný súhrn krátkych správ zo zahraničia ANKARA - Juhovýchod Turecka zasiahlo v pondelok na obed ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Najnovšie otrasy pôdy zaznamenali o 13.24 h miestneho času (11.24 h SEČ) s epicentrom neďaleko mesta... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

SOUL - Vzdušný priestor Južnej Kórey narušil v nedeľu balón, ktorý priletel zo Severnej Kórey. Juhokórejská armáda monitorovala jeho pohyb a na základe svojich zistení vyhodnotila, že zariadenie nepredstavuje pre krajinu hrozbu. Po tom, ako balón vstúpil do juhokórejského vzdušného priestoru, boli ministerstvom obrany prijaté "bližšie nešpecifikované opatrenia," uviedol rezort obrany vo svojom vyhlásení.

OSLO - Nórska vláda vypracovala päťročný plán pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 75 miliárd nórskych korún (7,27 miliardy eur). Plán počíta aj s pomocou pre iné štáty, najmä z tzv. globálneho juhu, ktoré zasiahla vojna na Ukrajine. Očakáva sa, že balík sa bude týkať humanitárnej a vojenskej pomoci Ukrajine a na tento rok bude rozdelený rovným dielom.

PRAHA - Vo veku 98 rokov zomrel bývalý predseda vlády Československej socialistickej republiky (ČSSR) Lubomír Štrougal, ktorý dlhodobo trpel vážnou duševnou chorobou. Mal sa postaviť pred súd v prípade podielu viny na zabíjaní ľudí na československých hraniciach v čase komunistického režimu. Štátny zástupca však stíhanie minulý rok zastavil pre jeho zdravotný stav.

BERLÍN - Krajine pravicová politická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) si v pondelok pripomína desiate výročie svojho založenia. Jej odporcovia pri tejto príležitosti plánujú protesty, keďže túto stranu považujú za hrozbu pre demokraciu v Nemecku. Vznik AfD si má na slávnostnom podujatí v hale v kúpeľnom meste Königsteine pri Frankfurte nad Mohanom pripomenúť približne 300 jej členov.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 6. februára- 08:00
Ranný súhrn správ zo zahraničia ANKARA – Najmenej 195 ľudí prišlo o život v noci na pondelok pri silnom zemetrasení, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme