Súhrn medzinárodného spravodajstva - 29. januára -17:30
29 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Poobedný súhrn správ zo zahraničia v skratke.

PRAHA - Novozvolený český prezident Petr Pavel v nedeľu uviedol, že najkrajšiu gratuláciu dostal od slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá za ním prišla priamo do volebného štábu. Dodal, že na tento moment bude dlho spomínať. Pavel tiež povedal, že plánovaný telefonát s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským sa má uskutočniť v nedeľu o 14.30 h.

LONDÝN - Britský premiér Rishi Sunak odvolal v nedeľu z funkcie predsedu Konzervatívnej strany Nadhima Zahawiho. Dôvodom je závažné porušenie pravidiel platných pre členov vlády, ktorého sa dopustil pri riešení svojich daňových nezrovnalostí.

BERLÍN - V úsilí o ukončenie vojny na Ukrajine bude nemecký kancelár Olaf Scholz aj naďalej viesť priame rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ochotu pokračovať k takýchto kontaktoch medzitým potvrdil aj Kremeľ.

KYJEV - Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že jej jednotky odrazili útok neďaleko dediny Blahodatne v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ruská žoldnierska organizácia Vagnerova skupina predtým tvrdila, že túto dedinu dobyla.

Slováci chcú rozpútať BOJ ZA MIER! Nedovolíme Vám ničiť našu krajinu, deti a naše životy…
Na sociálnej sieti sa čoraz častejšie začína zobrazovať verejná udalosť. Podľa oznamu sa chystá Slovenský pochod za mier. Bez pódia- bez organizátora- Iba MY ĽUDIA. Slováci rozpútajú BOJ ZA MIER! Nedovolíme Vám ničiť našu krajinu, deti a naše... Čítať ďalej
29 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

KVÉTA - Najmenej 40 ľudí zahynulo v nedeľu v južnom Pakistane po tom, ako sa autobus zrútil z mosta a začal horieť. Troch ľudí zachránili. Autobus na nočnej diaľkovej linke údajne viezol 48 cestujúcich, keď na moste v južnej časti provincie Balúčistan narazil do stĺpa. Podľa miestneho predstaviteľa vyšetrujú možnosť, že vodič zaspal alebo prekročil rýchlosť.

BERLÍN - Nemecký výrobca zbraní Rheinmetall je ochotný veľmi výrazne zvýšiť výrobu tankov a delostreleckej munície, aby uspokojil veľký dopyt na Ukrajine a na Západe, a zrejme začne v Nemecku produkovať americké salvové raketomety HIMARS.

ISTANBUL - Turecko vydalo cestovné varovanie pre svojich občanov, ktorí žijú v európskych krajinách alebo do nich plánujú cestovať. Odvoláva sa v ňom na islamofóbiu a protiturecké demonštrácie. Varovanie prišlo po protestoch vo Švédsku z minulého víkendu, na ktorých antiislamský aktivista pálil Korán a prokurdské skupiny demonštrovali proti Turecku.

PCHJONGJANG - Severná Kórea v nedeľu poprela tvrdenia USA, že KĽDR dodáva zbrane ruskej súkromnej vojenskej Vagnerovej skupine. "Pokus o pošpinenie imidžu (Severnej Kórey) vykonštruovaním neexistujúcej veci je vážnou provokáciou, ktorú nemožno nikdy dovoliť a ktorá môže len vyvolať reakciu," povedal predstaviteľ severokórejského ministerstva zahraničných vecí Kwon Čong-gon.

VIEDEŇ - Nedeľňajšie krajinské voľby v Dolnom Rakúsku sú vnímané ako skúška širších politických nálad v krajine po sérii škandálov, ktoré narušili dôveru voličov. V Dolnom Rakúsku, v ktorom žije najviac rakúskych voličov, môže hlasy odovzdať približne 1,3 milióna ľudí.

TOKIO - Čínske veľvyslanectvo v Tokiu v nedeľu oznámilo, že obnovilo vydávanie víz japonským občanom. Čína tak pristúpila k zrušeniu odvetného kroku proti rozhodnutiu Japonska vyžadovať testy na ochorenie COVID-19 pre cestujúcich z pevninskej Číny.

VATIKÁN - Chcel som objasniť, že nejde o zločin, aby som zdôraznil, že kriminalizácia nie je dobrá ani spravodlivá, vysvetľuje pápež František svoje nedávne vyjadrenia o homosexualite po diskusii, ktoré jeho slová v posledných dňoch vyvolali. Pápež označil homosexualitu za hriech, ale neskôr pripustil, že jeho vyjadrenia počas rozhovoru mohli byť pochopené zle.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 29. januára - 6.30
Ranný súhrn zahraničného spravodajstva JERUZALEM - Po dvoch najnovších útokoch v Jeruzaleme oznámila izraelská vláda opatrenia na zrušenie niektorých práv "teroristických rodín". KYJEV - Medzi Ukrajinou a jej spojencami prebiehajú zrýchlené... Čítať ďalej
29 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!