Ján Mažgút: Bol som neskutočne zhnusený
27 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Pripomínam kolegom novinárom, ale aj nám všetkým, že proti neznášanlivosti a extrémistickým myšlienkam musíme bojovať spoločne, nie na základe toho, akú osobnú sympatiu cítime voči konkrétnej obeti takýchto útokov." Citát Ján Mažgút

"Postoj pútnik a zamysli sa nad svojím konaním," je názorový príspevok Jána Mažgúta (SMER - SD), ktorý bol zverejnený na sociálnej sieti a preberáme ho v plnom znení.

Pohľad na dnešný svet mi núka veľmi zmiešané pocity

Na jednej strane naša generácia nezažila svetovú vojnu a hrôzy s ňou spojené, na druhej strane mám zo súčasného spoločenského nastavenia pocit, že konflikty ako ľudstvo vyslovene vyhľadávame. A netýka sa to len más, ktoré sa občas nechajú zradikalizovať. Ľudia sú konfliktní aj na individuálnej úrovni. Mnohí majú problém prijať fakt, že ich názor nie je ten jediný, ktorý existuje. Mnohí ľudia majú problém vysporiadať sa s tým, že každý z nás má právo žiť život podľa seba a v medziach elementárnej slušnosti.

Je správne poukazovať na bezpečnostné aspekty spolužitia mnohých národností, kultúr, rás, či náboženstiev

Nemôžeme však skĺzavať do neznášanlivosti a útlaku, lebo to v skutočnosti k ničomu dobrému nevedie. Ako sa asi tak cítil Žid, Slovan, alebo Róm, keď sa nemeckí nacisti rozhodli vziať jeho osud do svojich vlastných rúk a v neskutočne veľkom množstve prípadov ho ukončiť? V skutočnosti odpoveď na túto otázku nepoznám ja a ani nikto z mojej, alebo z mladšej generácie. Nesmerujme spoločnosť k tomu, aby hrozil návrat takýchto praktík. Aj keď nemáme skúsenosť s vojnami a genocídami, všetci predsa veľmi dobre vieme, že to utrpenie muselo byť obrovské.

Preto osobne odmietam akékoľvek prejavy neznášanlivosti voči menšinám, alebo akékoľvek popieranie holokaustu. Pokiaľ by sme ako občania zakaždým neodsúdili čo i len latentné prejavy takéhoto správania, salámovou metódou by sa spoločnosti dostalo pod kožu a nabralo by rozmery, ktoré si, ak sme poučení z našich dejín, dozaista nechceme zopakovať.

Dnes však mlčia

A môžem vám povedať, že na včerajšej tlačovej konferencii R. Fica, R. Kaliňáka, T. Gašpara a M. Paru som bol neskutočne zhnusený z praktík, ktoré boli mojimi kolegami odhalené. Je neuveriteľné, že vybraní predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní nie len, že otvorene spolupracujú s vládou na cielenej likvidácii opozície, no naviac absolútne neznášanlivým a neakceptovateľným spôsobom útočia na židovský pôvod jedného z najuznávanejších slovenských advokátov M. Paru, ktorého blízki rodinní príslušníci prišli o život práve v koncentračnom tábore. Pokiaľ by sa jednalo o útok na osobu z tímu prezidentky SR Z. Čaputovej, médiá by dnes túto odhalenú kauzu riešili možno aj na titulkách. Dnes však mlčia.

Na záver teda pripomínam kolegom novinárom, ale aj nám všetkým, že proti neznášanlivosti a extrémistickým myšlienkam musíme bojovať spoločne, nie na základe toho, akú osobnú sympatiu cítime voči konkrétnej obeti takýchto útokov.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik