Súhrn medzinárodného spravodajstva - 26. januára - 13:30
26 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Poobedný krátky prehľad zahraničného spravodajstva

KYJEV - Ukrajina vo štvrtok ráno vyhlásila letecký poplach na väčšine územia a oblastné úrady varovali obyvateľov pred prípadnými raketovými útokmi Ruska. Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK pre nebezpečenstvo raketového útoku oznámila núdzové odstávky dodávok elektriny v hlavnom meste Kyjev a okolí a tiež v Odeskej a Dnepropetrovskej oblasti.

KYJEV - V dôsledku raketového útoku ruskej armády zahynul vo štvrtok v Kyjeve jeden človek a dvaja utrpeli zranenia. Oznámil to starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. "Po tom, ako raketa zasiahla nerezidenčnú budovu v mestskej časti Holosijivkyj, sú aktuálne dostupné informácie o jednom mŕtvom a dvoch ranených," uviedol Kličko na sociálnej sieti Telegram.

MOSKVA - Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že rozhodnutie západných krajín poskytnúť Ukrajine moderné tanky znamená, že sú priamym účastníkom konfliktu. "Európske hlavné mestá a Washington neustále vydávajú vyhlásenia, že posielanie rôznych druhov zbraní vrátane tankov v žiadnom prípade neznamená zapojenie do nepriateľských akcií. V Moskve sa to vníma ako priama účasť v konflikte a vidíme, že sa to rozrastá," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

MOSKVA - Nová veľvyslankyňa USA v Rusku Lynne Tracyová pricestovala do Moskvy. Ako kariérna diplomatka ovláda aj ruštinu a v Moskve pôsobila v rokoch 2014-17 ako zástupkyňa amerického veľvyslanca. Neskôr bola na ministerstve zahraničných vecí USA poradkyňou pre Rusko. Tracyová nahradila Johna Sullivana, ktorý z Moskvy odišiel v septembri.

VARŠAVA - Systémy protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka už dorazili na miesto pôsobenia v Poľsku. Vojenský transport dvoch batérií sa vydal na cestu zo spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko v pondelok ráno. Kým sa dostali do cieľa v blízkosti východopoľského mesta Zamošč, museli prekonať 1100 kilometrov. Podľa nemeckého Bundeswehru sa poskytnutím Patriotov posilňuje východné krídlo Severoatlantickej aliancie.

HOUSTON - Afganského vojaka žiadajúceho o azyl v USA prepustili z imigračnej väzby a mohol sa už stretnúť so svojím bratom žijúcim v Houstone. Abdula Wásího Sáfího zatkli pri pokuse prekročiť hranicu z Mexika do USA. Vo väzbe v zadržiavacom zariadení v meste Eden v štáte Texas strávil celé mesiace. Z väzby ho prepustili, keď federálna prokuratúra zrušila obvinenie z ilegálnej imigrácie.

AMSTERDAM - V holandskej metropole Amsterdam otvorili v stredu prvý z najväčších parkovacích komplexov pre bicykle. Ide o priekopnícky inžiniersky projekt. Komplex je vybudovaný pod hladinou Open Havenfrontu, prítoku rieky IJ. Vo februári otvoria ďalší takýto komplex, ktorý sa bude nachádzať vedľa samotnej rieky IJ. Oba "prístrešky" pojmú dovedna 11.000 bicyklov.

Politico informovalo, že Západ diskutuje o možnosti presunu stíhačiek na Ukrajinu
Predstavitelia západných krajín vedú interné diskusie o možnosti presunu bojovníkov na Ukrajinu, informuje Politico s odvolaním sa na svoje zdroje. „Rozhovor s viac ako šiestimi predstaviteľmi západných vojenských oddelení a diplomatmi potvrdzuje,... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

PEKING - Počet denných úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 od začiatku januára v Číne klesol o takmer 80 percent. V pondelok zaznamenali v čínskych nemocniciach 896 úmrtí súvisiacich s covidom. Od 4. januára je to pokles o 79 percent, uviedol v stredu čínsky úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb vo vyhlásení. Počet aktívnych prípadov koronavírusu v pondelok klesol na 36.000.

KÁTHMANDU - Nepál pošle tzv. čierne skrinky z havarovaného lietadla na analýzu do Singapuru s cieľom zistiť príčinu tragédie. Vo štvrtok to oznámil hovorca tamojšieho úradu pre civilné letectvo. Čierne skrinky, teda záznamník letových údajov a zapisovač palubnej komunikácie, preskúmajú experti zo singapurského Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (TSIB).

RAMALLÁH - Pri zásahu izraelskej armády v utečeneckom tábore v meste Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu zahynulo vo štvrtok najmenej deväť Palestínčanov vrátane staršej ženy. Desiatka ďalších ľudí utrpela zranenia. Izraelská armáda potvrdila, že v oblasti Džanínu zasahujú jej vojaci. Izraelské médiá informovali, že vojaci sa počas razie dostali pod paľbu.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 26. januára - 06.30
Ranný súhrn správ zo zahraničia SAN FRANCISCO - Americká spoločnosť Meta oznámila, že čoskoro obnoví osobné účty exprezidenta USA Donalda Trumpa na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Trumpovi účty oboch platformách zrušili pred vyše... Čítať ďalej
26 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!