Súhrn medzinárodného spravodajstva - 25. januára - 06.30
25 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 25. januára - 06.30

KYJEV - Ukrajina potrebuje, aby sa západné krajiny rozhodli, či jej dodajú moderné tanky a posilnia tak jej obranu voči Rusku. Kyjev v tomto smere očakáva zásadné rozhodnutia, povedal v utorok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko zároveň podľa neho chystá rozsiahlu novú vlnu agresie, ktorej prvé náznaky už badať pri mestách Bachmut a Vuhledar v Doneckej oblasti.

WELLINGTON - Líder novozélandskej labouristickej strany Chris Hipkins zložil v stredu slávnostnú prísahu a ujal sa úradu premiéra, v ktorom tak nahradil Jacindu Ardernovú. Tá uplynulý štvrtok nečakane oznámila, že v úrade končí, pričom ako dôvod uviedla syndróm vyhorenia a potrebu tráviť viac času s rodinou.

SOUL - Severokórejské úrady nariadili v hlavnom meste Pchjongjang päťdňový lockdown z dôvodu šírenia bližšie nešpecifikovaného respiračného ochorenia. Obyvatelia hlavného mesta musia zostať do konca nedele vo svojich domovoch a niekoľkokrát denne absolvovať meranie telesnej teploty.

LONDÝN - Dvaja britskí dobrovoľní humanitárni pracovníci, ktorí boli posledné týždne nezvestní na Ukrajine, zahynuli podľa vyhlásení svojich príbuzných, keď sa snažili pomáhať pri evakuácii obyvateľom Soledaru v Doneckej oblasti. Auto dvojice Britov - 47-ročného Andrewa Bagshawa a 28-ročného Chrisa Parryho zasiahla delostrelecká paľba.

ŽENEVA - Bezpečnostná komisia švajčiarskeho parlamentu schválila v utorok návrh zmeny zákona, ktorý umožní prevoz vojenského materiálu na Ukrajinu cez tretie krajiny. Švajčiarsko doteraz v súlade so svojou politikou vojenskej neutrality odmietalo povoliť krajinám, ktoré vlastnia zbrane švajčiarskej výroby, aby ich vyviezli na vojnou zničenú Ukrajinu.

DAKAR - Senegalská námorná hliadka skonfiškovala 800 kilogramov kokaínu, ktoré objavila na lodi vzdialenej 335 kilometrov od hlavného mesta Dakar. Oznámila to v utorok senegalská armáda.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik