Susedia D. Dědečka: Prestante nás LYNČOVAŤ!
24 | 01 | 2023 I Eka Balašková

V noci z 2. na 3. októbra 2022 opitý Dušan Dědeček vezúci svojho syna, rovnako pod vplyvom alkoholu, doslova napálil do zastávky plnej študentov. Netrvalo dlho a proti Dědečkovi sa okrem ruky zákona postavil hnev verejnosti. Ľudia na sociálnych sieťach pre neho žiadali exemplárny trest v zmysle "jeho život je za päť životov málo".

Tragédiu, ktorú Dědeček spôsobil nie len v piatich rodinách, si bude celé Slovensko pamätať ešte veľmi dlho. Negatívne emócie voči Dědečkovi sa preniesli z virtuálneho priestoru aj do reálneho života. Pred verejným lynčom sudcu, ktorý sa zaoberal jeho prípadom vystríhali sudcovia, ale svoje o tom vedia aj jeho susedia.

Chceli študovať, chceli žiť

Nič netušiaci Natália, Marek, Broňa, Richard a Sasha v nedeľu večer nastúpili do vlakov či autobusov, aby v Bratislave pondelkovým ránom začali nový akademický rok na vysokých školách, kde študovali. Chvíľu pred 23. hodinou čakali na autobusovej zastávke Zochova na svoj spoj. Nedočkali sa - z podjazdu šialenou rýchlosťou vyletelo auto vtedy ešte sekretára Deaflympijského výboru, Dušana Dědečka. Tomu v krvi namerali vysokú hladinu alkoholu, do zastávky vbehol rýchlosťou 130 km/h a znalec nenašiel žiadne brzdné stopy po pneumatikách.

Verejná mienka ako sudca?

"Nemožno očakávať, že sudcovia budú rozhodovať podľa svojho najlepšieho presvedčenia, nezávisle a nestranne, ak v prípade, že ich rozhodnutie nebude zodpovedať predstavám verejnosti, politikov, či médií, budú vystavení takémuto verejnému lynču. Aj osobná odvaha sudcu, od ktorej závisí rozhodnutie o osude účastníka konania, ktorým môže byť každý z nás, má svoje limity," píše  prezident Združenia sudcov Slovenska František Mozer vo vyhlásení tejto organizácie k verejnému lynču, ktorý sa spustil proti JUDr. Marekovi Filovi, ktorý rozhodoval o Dědečkovej kauze.

Sudcovia vyzývajú prezidentku: Verejný lynč kolegu Fila z kauzy Dědeček je neprípustný!
Aj osobná odvaha sudcu má svoje limity! Konštatuje sa to vo vyhlásení Združenie sudcov Slovenska. Aby bol sudca vystavený verejnému pranierovaniu, a to len z toho dôvodu, že nerozhodol podľa predstáv politikov, časti médií, či konkrétnych... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

"Dostalo sa" aj Dědečkovmu advokátovi

"Obhajoba pána Dědečka vyvolala vášne v spoločnosti a negatívne vnímanie aj mojej osoby. S tým, samozrejme, súvisia aj niektoré negatívne písomné prejavy mierené voči mojej osobe. Ako advokát som však povinný, a to zdôrazňujem, uplatňovať ústavné právo klienta na jeho obhajobu," upozornil ešte v novembri právnik, Dědečkov advokát Jiří Kučera.

Neušetrili ani susedov

"Celý barák vedel, že popíja, no myslím si, že nikto by na neho nepovedal, že potom sadne skutočne do auta. Pred jeho bytom boli pravidelne na chodbe fľašky od vína," hovorí jedna z obyvateliek vchodu, kde býva aj Dědeček, o ktorom sa podľa nej rozpráva, že "zahýbal" manželke.

"Netuším, odkiaľ vedeli, že tu má byt. Boli to pre nás ostatných kruté momenty. Viackrát stála na ulici skupina ľudí, ktorí kričali rôzne nadávky až vyhrážky," prezradila žena zo suseného vchodu. Tá nevie o tom, že by sa niekomu aj niečo stalo, no väčšie či menšie skupinky ľudí im, ako susedom, boli nepríjemné.

Dědečkov advokát: Vyhrážajú sa nielen sudcovi, ale aj mne
Advokát Jiří Kučera zastupuje Dušana Dědečka. Aké je to, zastupovať niekoho, kto nezodpovednou jazdou pod vplyvom alkoholu zabil na zastávke Zochova päť mladých ľudí? Prečo ho vôbec zastupuje Kučeru oslovila rodina klienta a keďže sa venuje... Čítať ďalej
06 | 11 | 2022 | Eka Balašková

Ťažké srdce na médiá

"Nie je príjemné ani to, že sa tu začalo vynárať veľa novinárov. Žije tu veľa starších ľudí a tí nie sú pripravení na to, že vás obkolesí desať ľudí s kamerami. Navyše je nepríjemné, keď vás spájajú s takou udalosťou," povedala iná suseda pre Plusku. Ona osobne s Dědečkom nič nemá - pozdravili sa a hoci po ulici sa povie všeličo, ona ich vnímala, ako slušných ľudí.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!