Súhrn medzinárodného spravodajstva
22 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 22. januára - 14.30

MONTEREY PARK Najmenej desať mŕtvych a 10 zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v sobotu večer v tanečnom klube v kalifornskom meste Monterey Park. Páchateľ jestále na úteku. Podľa kapitána Andrewa Meyera z úradu šerifa v neďalekom Los Angeles sú niektorí z najmenej 10 zranených v kritickom stave. Desať ľudí zomrelo priamo na mieste činu.

PARÍŽ - Francúzsko a Nemecko budú podporovať Ukrajinu v jej boji proti Rusku "tak dlho, ako to bude potrebné", vyhlásil v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz počas návštevy Francúzska. Francúzsky prezident Emmanuel Macron zase vyhlásil, že Francúzsko a Nemecko by mali byť "priekopníkmi" v rozvojovej Európe.

VARŠAVA - Ak Nemecko nebude súhlasiť s dodávkami tankov Leopard 2 Kyjevu, Poľsko vytvorí "menšiu koalíciu" krajín ochotných poslať na Ukrajinu tanky a ďalšie vojenské vybavenie. Vyhlásil to v nedeľu poľský premiér Mateusz Morawiecki. Zdôraznil, že Varšava sa nebude len nečinne prizerať, ako Ukrajina krváca v boji proti ruskej agresii.

MOSKVA - Ruské jednotky uskutočňujú ofenzívu smerom na dve mestá v ukrajinskej Záporožskej oblasti, kde sa po niekoľkých mesiacoch stagnujúceho frontu boje tento týždeň zintenzívnili, uviedli v nedeľu ruské štátne médiá.

MOSKVA - V prípade, že USA a členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) dodajú Ukrajine zbrane, ktoré môžu ohroziť územie Ruska, čaká svet "globálna katastrofa", uviedol v nedeľu predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin.

JERUZALEM- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odvolal ministra vnútra a zdravotníctva Arieho Deriho, ktorý je zároveň šéfom koaličnej ultraortodoxnej strany Šas. Podriadil sa tak verdiktu izraelského najvyššieho súdu, ktorý v stredu rozhodol, že Arie Deri by nemal ostať vo funkcii, pretože ho vlani odsúdili za daňové trestné činy.

WELLINGTON - Vládnuca labouristická strana na Novom Zélande si v nedeľu jednohlasne zvolila nového lídra - súčasného ministra školstva Chrisa Hipkinsa, ktorý sa tak oficiálne stane novým premiérom. Na čele vlády nahradí Jacindu Ardernovú, ktorá tento týždeň oznámila, že po piatich rokoch v úrade odstupuje. Ako dôvod uviedla syndróm vyhorenia a potrebu tráviť viac času so svojou rodinou.

ADDIS ABEBA - Eritrejskí vojaci sa začali sťahovať z etiópskeho štátu Tigraj, kde bojovali proti miestnym povstalcom po boku vládnych síl. Stiahnutie eritrejských vojsk má podľa agentúry AFP kľúčový význam pre ukončenie vojny v Tigraji. Krvavý ozbrojený konflikt v tomto zväzovom štáte Etiópie vypukol v novembri 2020 a trval zhruba dva roky. Vlani 2. novembra podpísali predstavitelia etiópskej vlády a tigrajských povstalcov mierovú dohodu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik