Prezidentka k referendu nevyzývala, výsledky rešpektuje!
22 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová napriek neplatnosti sobotného (21. 1.) referenda považuje vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú krízu za nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasných voľbách v parlamente.

TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Rešpektujem výsledky referenda o zmene ústavy a postoj občanov, ktorý tým vyjadrili. Jednak tých, ktorí sa na referende zúčastnili, a tiež tých, ktorí sa rozhodli svoj postoj vyjadriť neúčasťou. I keď je referendum neplatné, vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú krízu je nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasných voľbách v parlamente," uviedla prezidentka.

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Deviate referendum v histórii samostatnej SR inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

"Tieto dni ukázali, aká je Zuzana Čaputová ľudsky falošná, politicky zbabelá a osobnostne nezrelá. Už jej vyhlásenie spred niekoľkých týždňov, že nebude ľudí vyzývať k účasti na referende, som považoval za vážne zlyhanie v jej povinnostiach vyplývajúcich z funkcie. No ak má potrebu ešte deň pred referendom oznámiť verejnosti, že sa na referende nezúčastní a označiť to za svoj občiansky postoj, považujem to za politickú bezohľadnosť, ktorá ju ako prezidentku diskvalifikuje. To je podobný prešľap, ako keby prezidentka v parlamentných voľbách odporučila, koho treba voliť a nazvala to svojím občianskym postojom," skritizoval hlavu štátu politológ a historik Eduard Chmelár.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik