Šéfka Európskej komisie oznámila desiaty balík sankcií voči Rusku
18 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Šéfka EK von der Leyenová oznámila plány EÚ na zavedenie desiateho balíka protiruských sankcií. Povedala, že nový balík opatrení sa zameria najmä na odstránenie medzier v už prijatých opatreniach.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala v éteri CNN o zámere Európskej únie zaviesť desiaty balík protiruských sankcií.  Ako minulý týždeň informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na poľských a litovských diplomatov, desiaty balík sankcií proti Rusku by mal byť pripravený do konca februára.

Plánov veľa, dosažiteľnosť je menšia

Agentúra objasnila, že Poľsko a Litva bude trvať na zaradení obmedzení jadrového sektora do nového zoznamu, ako aj na zákaze práce niektorých médií, čím sa odpojí viac bánk od SWIFT a dokonca žiadajú aj  zastavenie obchodu s diamantmi. Diplomati vyzvali aj na zavedenie ďalších sankcií voči Bielorusku. Zdroje agentúry zároveň uviedli, že je čoraz ťažšie dosiahnuť potrebnú jednomyseľnosť medzi členmi EÚ, pokiaľ ide o zavedenie nových reštriktívnych opatrení.

Sankcie sa javia ako neúčinné

Po začatí ruskej špeciálnej operácie na Ukrajina Západ zvýšil tlak na Moskvu. Európska únia už uviedla do platnosti deväť balíkov sankcií, z ktorých posledný bol schválený 16. decembra minulého roka. To všetko viedlo predovšetkým k zvýšeniu cien elektriny, paliva a potravín v európskych krajinách. Ako bolo zdôraznené Vladimír PutinRuská politika obmedzovania a oslabovania Ruska je dlhodobou stratégiou Západu, ale sankcie zasadili vážnu ranu celému svetovému hospodárstvu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme