Pracovníci mimovládnych organizácií na súde za obchodovanie s migrantmi
16 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Súdny proces s 24 pracovníkmi mimovládnych organizácií v Grécku sa začal tento týždeň. Čelia obvineniam z napomáhania obchodovaniu s ľuďmi a pašovaniu ľudí, ku ktorým došlo v rokoch 2016 až 2018, informuje Breitbart.

Pracovníci mimovládnej organizácie Erci (Emergency Response Center International), mali čeliť súdu v novembri 2021, ale súdny proces bol odložený. Členovia Erci sú obvinení z rôznych obvinení vrátane napomáhania pri pašovaní nelegálnych prisťahovalcov, pričom jeden z obžalovaných, nemecký štátny príslušník Sean Binder, bol pôvodne zatknutý v roku 2018 za špionáž, falšovanie a nezákonné používanie rádiových frekvencií, uvádzajú noviny Ekathimerini .

Binder sa k prípadu v utorok vyjadril mimo súdnej siene slovami: „To, čo je dnes pred súdom, sú ľudské práva. To je základný problém."

„Zúfalo sa musíme súdiť, pretože to, čo sme urobili, bolo legálne,“ povedal a dodal, „A potrebujeme, aby sudca uznal, že sa cez to musíme dostať, pretože dovtedy je tu tieň pochybností nad každým, kto pátra a zachraňuje."

Proces odsúdili aj skupiny pre ľudské práva vrátane Amnesty International a Human Rights Watch, ktoré uviedli, že proces je „politicky motivovaný“.

Grécko zažilo v posledných rokoch niekoľko vyšetrovaní mimovládnych organizácií, o ktorých sa predpokladá, že sú napojené alebo pracujú s pašerákmi ľudí. V októbri minulého roka grécka pobrežná stráž oznámila, že začala vyšetrovanie dvoch mimovládnych organizácií podozrivých z napomáhania pašerákom ľudí.

Vyšetrovanie prišlo po tom, čo sa zistilo, že muž napojený na pašerákov posielal zoznamy migrantov prechádzajúcich na člnoch miestnym mimovládnym organizáciám pred ich plavbou.

Spomínané obvinenia zo špionáže proti skupine boli súdmi zamietnuté , najmä z procesných dôvodov, ale obvinenia súvisiace s obchodovaním zostávajú.

ZBYTOČNÁ SNAHA? Američania cvičia Ukrajincov v Nemecku
V Nemecku sa v nedeľu pod vedením inštruktorov armády USA začal nový, rozšírený bojový výcvik príslušníkov ukrajinských síl. Oznámil to generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády, informuje TASR. Bývalý zpravodajský... Čítať ďalej
16 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme