Čaká rodičov, žiakov a školy chaos? NOVÉ ROZDELENIE základných škôl
15 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Prvý stupeň, alebo ako ho väčšina rodičov pozná, ročníky 1 - 4, budú zdá sa minulosťou. Základné školy, žiakov a rodičov na Slovensku čaká nové rozdelenie na cykly. Viaže ich k tomu plán obnovy. Ministerstvo školstva potvrdilo, že vzdelávanie mladších detí bude po novom, dohady skončili. 

Vzdelávanie mladších detí po novom bude rozdelené na cykly. Nebude sa končiť 4. ročníkom, ale piatym. Túto informáciu podľa portálu tvnoviny.sk potvrdilo aj samotné ministerstvo školstva. 

Riaditelia škôl majú obavy. Zatiaľ netušia, ako bude učivo rozdelené a kto bude piatakov učiť. Či to budú učitelia z prvého stupňa, alebo učitelia z druhého stupňa, ktorí doposiaľ učili ročníky 5 - 9.

Po novom má ísť o cykly. Nie dva, ale tri.

" Vybrané slová, rovnice či látka o neživej prírode už nebudú v konkrétnom ročníku. Škola sa sama rozhodne, kedy ho to naučí. Na konci cyklu bude jasné, čo má žiak vedieť," píše portál tvnoviny.sk.

Na nových osnovách pracoval Branislav Pupala, profesor pedagogiky, ktorý pracuje v Štátnom pedagogickom ústave a prednáša na Trnavskej univerzite. Dnes už v tíme, ktorý pracoval na reforme školstva nie je, ale cykly, ktoré boli navrhnuté ostávajú v podobe, ako ich navrli na začiatku reformy školstva. 

„Pracovné skupiny pokračujú v príprave vzdelávacích štandardov podľa takého rozvrhnutia vzdelávacích cyklov, ktoré boli predstavené,“ citoval portál tvnoviny.sk, ministerstvo školstva.

Kto bude učiť?

„V druhom cykle (vo 4. a 5. ročníku) budú môcť vyučovať učitelia s aprobáciou pre prvý stupeň aj učitelia s aprobáciou pre druhý stupeň,“ približuje rezort školstva a dodáva, že učitelia sa budú môcť striedať. Zmena má pomôcť mladším žiakom v prechode do vyšších ročníkov.

"Tento systém sme nevymysleli na zelenej lúke, funguje aj v iných krajinách," pripomenul Pupala.

Prvé školy začnú už v septembri. Všetky školy by po novom mali začať fungovať na jeseň v roku 2026.

"Reforma sa rodí ťažko a s komplikáciami. Nepomohla výmena ministra ani kľúčových ľudí, ktorí štátny vzdelávací program chystali. Viacero zdrojov nám potvrdilo, že osnovy už boli napísané, no znova sa upravujú. Aj preto odsunuli zverejnenie učiva na február. Školy musia učiť po novom na jeseň 2026 – viaže nás k tomu Plán obnovy," píše tvnoviny.sk.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!