Združenie sudcov Slovenska: Nemajú sudcovia istotu, že Slovensko ostáva právnym štátom?
12 | 01 | 2023 I Eka Balašková

K 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky sa vyjadrilo aj Združenie sudcov Slovenska (ZSS). Vo svojom vyhlásení pripomína základné hodnoty, ku ktorým sa Slovenská republika hlási.

Ako najväčšie stavovské združenie v justícii však na zákonodarcov apeluje, aby sa navrátili k zárukám nezávislej justície tak, aby tá mohla fungovať v súlade s európskym právom. Vyhlásenie vám prinášame bez redakčných úprav.

Vyhlásenie ZSS k 30. výročiu vzniku SR

Združenie sudcov Slovenska pri príležitosti tridsiateho výročia vzniku Slovenskej republiky, ctiac si jej suverenitu, pripomína, že úcta k ľudskej dôstojnosti, sloboda, demokracia, rovnosť, právny štát a rešpektovanie ľudských práv predstavujú základné hodnoty, na ktorých je – a musí byť – jej existencia vždy založená.

Pripomenutie si týchto hodnôt, ku ktorým sa Združenie sudcov Slovenska bezvýhradne hlási a ktoré sú súčasťou nášho európskeho dedičstva a skutočným zdrojom slobody jednotlivca, politickej slobody a právneho štátu, teda princípov, ktoré tvoria základ ozajstnej demokracie, je osobitne dôležité v časoch politickej, ekonomickej a sociálnej krízy a krízy dôvery v štátne inštitúcie, ktorým aktuálne čelí aj Slovenská republika.

Združenie sudcov Slovenska – ako najväčšia stavovská organizácia sudcov na Slovensku – ale zároveň upozorňuje, že nevyhnutným predpokladom dôsledného napĺňania princípov demokratického a právneho štátu je nezávislá a zodpovedná súdna moc. Apeluje preto na všetkých zainteresovaných predstaviteľov verejnej moci, aby podnikli všetky právne a faktické kroky, ktoré povedú k obnove záruk nezávislej justície, a to v súlade s európskymi štandardmi, zhrnutými vo vzťahu k Slovenskej republike najmä v Stanovisku Predsedníctva Poradnej rady európskych sudcov z decembra 2020, Rezolúcii Európskej asociácie sudcov z 2. septembra 2021, Správach Európskej komisie o právnom štáte 2021 a 2022 a Vyhlásení Európskej asociácie sudcov zo septembra 2022.

JUDr. Ribár: TOTO môže viesť k justičným omylom
Advokát Martin Ribár opakovane upozorňuje na to, že ak má prebehnúť očista právneho systému, ale aj celej spoločnosti, musí prebiehať výlučne zákonne. A túto zákonnú očistu by mali rešpektovať aj politici, aj mainstreamové médiá, ale orgány činné v... Čítať ďalej
09 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme