Biden vyjadril brazílskemu prezidentovi podporu; pozval ho na návštevu USA
10 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Americký prezident Joe Biden zatelefonoval v pondelok novému brazílskemu prezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi a vyjadril mu svoju "neochvejnú" podporu.

Biden okrem toho pozval brazílskeho prezidenta na budúci mesiac na návštevu Bieleho domu.

"Prezident Biden vyjadril neochvejnú podporu Spojených štátov pre demokraciu v Brazílii," uviedol vo vyhlásení Biely dom s tým, že Biden, ktorý je na summite v Mexiku, pozval Lulu da Silvu na návštevu USA, ktorá by sa mala uskutočniť "začiatkom februára". Brazílsky prezident podľa Bieleho domu Bidenovu ponuku prijal.

K telefonátu medzi oboma lídrami došlo deň po tom, čo stúpenci Lulovho porazeného pravicového rivala, exprezidenta Jaira Bolsonara, vtrhli do budov tamojšej vlády v hlavnom meste Brazília.

Videozábery zverejnené na sociálnych sieťach pripomínajú vpád stúpencov vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa do budovy amerického Kapitolu zo 6. januára 2021, konštatovala už v nedeľu agentúra AFP.

Brazílske bezpečnostné zložky získali kontrolu nad vládnymi budovami po niekoľkých hodinách.

Biden zároveň ubezpečil brazílskeho prezidenta o svojej podpore "slobodnej vôli brazílskeho ľudu" vyjadrenej v posledných voľbách, ktoré vyhral práve Lula da Silva. Americký prezident odsúdil násilie a útok na demokratické inštitúcie, ako aj na mierumilovné odovzdanie moci v krajine, uvádza sa ďalej vo vyhlásení Bieleho domu. (tasr)

Ach, ten zapadákov.....(VIDEO)
Kazaň, mesto stratené pri Volge... Starovekú Kazaň, ktorá oslávila svoje milénium v ​​roku 2005, často nazývajú tretím hlavným mestom Ruska. Toto mesto, jedno z desiatich najväčších v krajine, si vyslúžilo povesť najrýchlejšie rastúceho... Čítať ďalej
09 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!