Jozef Banáš: Spasiteľovo sklamanie, keď ho dali dolu. Skončil však Igi naozaj?
16 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Neťahajte Igiho z Dunaja!" Je názov príspevku spisovateľa Jozefa Banáša, ktorý ako píše, už dávnejšie sa rozhodol, že politické témy bude komentovať len pri výnimočne radostných príležitostiach a pád Matovičovej vlády takouto príležitosťou podľa neho je.

Dva a pol roka napĺňali Igiho vláda a jeho poslanci rozkošnú myšlienku o tom, že úlohou politikov nie je riešiť problémy občanov, ale ich zabávať, myslí si spisovateľ Jozef Banáš, ktorý reaguje na aktuálnu politickú situáciu.

Od celoplošného povstaleckého testovania až po vakcinačnú lotériu bolo Igiho zábavy neúrekom. A teraz mu to tých zlých sedemdesiatosem pokazilo. Nečudujem sa mu, že sa čuduje. Dokonca nám ukázal jeho obľúbenú mnemotechnickú pomôcku, kde vymenoval tých, ktorí ho dali dolu.

Boli to vlastne všetci okrem Igiho obyčajných a zopár pozostalých komikov od žaluďov.

Borisovi slúži ku cti, že kľúčových troch dodal on

Keď som to spočítal, vyšlo mi že zastupujú presne tri štvrtiny občanov Slovenska, ktorí mali Igiho plné zuby. Takže počty sedia.

Ale aby som nebol na nich len zlý, obdivoval som obsedantnú snahu vlády slúžiť ľuďom aj proti ich vôli na spôsob plukovníka Sokola. Ten nás počas vojenskej služby obšťastňoval rozkazom: A bude tu veselo, Boha vášho!

Viem si predstaviť spasiteľovo sklamanie, keď ho namiesto ocenenia ľudia, ktorým tak úporne chcel slúžiť, dali cez poslancov dolu. Slová premiéra o tom, že udržanie vlády je v záujme občanov Slovenska, z ktorých 85 percent jeho vládu nechce, mi pripadali ako snaha zalesniť Saharu.

Mám nutkavý pocit, že pádom vlády sa uľavilo najmä Hegerovi, ktorý sa konečne dostal z nechceného jarma. Naplnil do bodky Leninovu tézu o tom, že predsedom vlády môže byť aj kuchárka.

Dodávam, že naopak predseda vlády kuchárkou byť nemôže, na to musí vedieť variť). Igiho výraz po odvolaní mi pripomínal mŕtvu rybu tesne predtým ako začne tuhnúť. Prehrávať zjavne nevie.

Iba Boris Kollár sa snažil prijať prehru ako tak dôstojne.

Veľkosť politika sa totiž nemeria podľa toho, ako svoju kariéru začne, ale ako ju skončí. A Igi ju skončil presne tak ako ju začal a robil po celý čas - trápne.

Anna Belousovová: Cynické monštrá bez citov a ľudia padajú na hu.u
"Ak by občania mohli nazrieť za oponu a uvideli by skutočnú tvár slovenskej politiky, asi by tu bola REVOLÚCIA so všetkým, čo k nej patrí. Ľudia padajú doslova na hubu a v januári nás čaká extrémne zdražovanie. Zaujíma to vôbec niekoho z politikov... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Je však čas spýtať sa, kto tam Igiho a jeho obyčajných dostal?

Vari tí, čo ho volili zabudli na jeho tajné nahrávanie Procházku? Zabudli, že sa dodnes nedokázalo, že Počiatkova vila na Riviére je ozaj Počiatkova?

To, že na jeho trik naskočilo 25 percent voličov nie je prejavom geniality Igiho, ale hlúposti tých, čo mu jeho boj za spravodlivosť zožrali. Zabudli, že za spravodlivosť sa dá bojovať len spravodlivými prostriedkami a nie pomstou. Pomstychtivému meč spravodlivosti do rúk nepatrí – odkázal mu Marcus Aurelius (ak vie, kto to bol).

Skončil však Igi naozaj?

Normálnym ľuďom v tomto štáte je jasné, že ak Igi akýmkoľvek spôsobom ostane pri moci, alebo sa k nej zase dostane, o zábavu máme postarané naďalej. Keby padol do Dunaja, bolo by to nešťastie, ale keby ho z Dunaja vytiahli, bola by to katastrofa.

Teraz je v Dunaji a každý, kto mu pomôže von spôsobí katastrofu s fatálnymi následkami. Ledaže by sa splnilo želanie Joža Pročka: keby sme všetci boli ako Igi, bol by na Slovensku raj. Porozumel som tomu tak, že ak by tu žilo 5,3 milióna Matovičov, bol by to pre Matoviča raj.

Ale aby som toľko nešíril pesimizmus. Celá táto Igiho dvaapolročná klauniáda ma utvrdila v tom, že sme podľa definície Marka Twaina sebavedomý národ.

Tá definícia znie: Čím je národ sebavedomejší, tým viac hlupákov si môže dovoliť.

Ibaže sa trochu obávam, že sa zasa nájdu dajakí obetavci a budú Igiho z Dunaja ťahať.

Nuž, ale potom... komu niet rady, tomu niet pomoci.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!