Ďakujeme pán Zelenskyj, nemáme záujem
16 | 12 | 2022 I Milan Laca

FIFA nedovolila prezidentovi Ukrajiny prehovoriť pred finále MS 2022.   

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chcel vystúpiť s prejavom pred finálovým zápasom MS 2022 v Katare, oznámila CNN. 

Nie!

Ale FIFA zamietla Zelenského žiadosť. Zástupcovia kancelárie prezidenta Ukrajiny, boli podľa CNN, z tvrdého odmietnutia šokovaní.  Podľa televízie sa Zelenskyj pripravoval na videoodkaz pred hlavným zápasom majstrovstiev sveta. FIFA ho však odmietla. V ten istý deň mal prezident FIFA Gianni Infantino  tlačovú konferenciu, kde povedal, že futbalové ihrisko nie je miestom pre politické vyhlásenia a protesty.

Pápež František: Na Vianoce posielajte úspory na Ukrajinu
Pápež František vyzýva kresťanov, aby tento rok na Vianoce míňali menej a úspory posielali obyvateľom Ukrajiny, informuje portál Breitbart. "Na Ukrajine je toľko utrpenia, toľko, toľko!" Pápež to povedal zástupom zhromaždeným vo Vatikáne na svojej... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Posolstvo

Podľa agentúry, je veľmi pravdepodobné, že to bol odkaz od Infantina osobne Zelenskému. Šéf FIFA zrejme o zámere prezidenta Ukrajiny vedel a rozhodol sa takúto iniciatívu zastaviť. Nie je známe, ako chcel Zelensky hovoriť, či na zázname, alebo naživo. V každom prípade by bol jeho prejav sotva naplnený pozitívizmom a láskou k futbalu. Pravdepodobne by to boli nepríjemné slová o Rusku, ktoré nemajú nič spoločné s konaním finálového zápasu medzi Argentínou a Francúzskom, píše portál.

Infantino sa nepridal

Zelenskyj už zverejnil podobné výzvy na hudobnom ceremoniáli Grammy a na filmovom festivale v Cannes. Vo FIFA zrejme uvažovali o tom, že sa to neskončí dobre a namiesto futbalu budú všetci hovoriť o politike. Infantino je vraj unavený z boja proti útokom zo Západu, ktorý ho kritizoval za rozhodnutie poskytnúť Kataru usporiadanie majstrovstiev sveta.  Museli tiež zakázať aj snahy vstupovať na ihrisko s páskou, podporujúcou LGBT hnutie a mnohé ďalšie.

FIFA je proti

Zelenského videoodkaz by pred finále sotva prispel k zlepšeniu imidžu FIFA. Kancelária prezidenta Ukrajiny v komentári k odmietnutiu Medzinárodnej futbalovej federácie pre CNN vyhlásila, že „si myslela, že FIFA chce svoju platformu využiť na dobro“. Len zrejme nepochopili, že práve z tohto dôvodu bola žiadosť zamietnutá. Infantino pred začiatkom majstrovstiev sveta predniesol plamenný prejav a povedal, že sa považuje za gaya, Afričana, postihnutého, ženu. Snažil sa tak zmierniť všetku kritiku, ktorá sa na neho a na FIFA valila počas prípravy turnaja v Katare, konštatuje RIA sport. 

Zelenskyj vyzval EÚ, aby podporila tribunál na vyšetrovanie ruských zločinov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu Európsku úniu, aby pomohla rýchlo vytvoriť súdny tribunál, ktorý bude súdiť vedenie Ruska za "zločin agresie. Zelenskyj to uviedol pri príležitosti prevzatia Sacharovovej ceny slobody... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!