Všetci krajskí prokurátori sa zastali Žilinku! Čo tvrdia o paragrafe 363?
06 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Krajskí prokurátori považujú za absolútne nevhodné, aby sa politici verejne vyjadrovali dehonestujúcim a urážlivým spôsobom na adresu generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, z dôvodu nesúhlasu s jeho konaním a rozhodovaním. Paragraf 363 Trestného poriadku považujú za účinný prostriedok zabezpečenia práv fyzických a právnických osôb v trestnom konaní a dodržiavania zákonnosti v prípravnom konaní. Krajskí prokurátori to uviedli v spoločnom vyhlásení.

"My, krajskí prokurátori všetkých krajských prokuratúr, považujeme za absolútne nevhodné, aby sa politici, najmä poslanci NR SR, verejne v mediálnom priestore vyjadrovali dehonestujúcim a urážlivým spôsobom na adresu ústavného činiteľa generálneho prokurátora SR, z dôvodu nesúhlasu s jeho konaním a rozhodovaním," zdôraznili vo vyhlásení.

Politické komentovanie rozhodnutí generálneho prokurátora bez znalosti vyšetrovacieho spisu, len na základe mediálnych informácií považujú za zavádzajúce a neobjektívne. "Tieto komentáre vzbudzujú negatívne nálady v spoločnosti, podnecujú k vulgárnym útokom na osobu generálneho prokurátora, znevažujú prokuratúru a vyvolávajú nedôveru k orgánu činnému v trestnom konaní," podotkli. Ani politici by nemali podľa krajských prokurátorov zabúdať na základné pravidlá úcty a slušnosti v komunikácii na verejnosti.

Inštitút paragrafu 363 Trestného poriadku považujú za účinný prostriedok zabezpečenia práv fyzických a právnických osôb v trestnom konaní a dodržiavania zákonnosti v prípravnom konaní. "Generálny prokurátor je povinný ho využívať s cieľom zabezpečenia dodržiavania základných zásad trestného konania, najmä zásady stíhania len zo zákonných dôvodov a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon," dodali.

Maroš Žilinka otočil neprajníkom chrbát. TOTO im odkázal!
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka je vo funkcii takmer dva roky. Za toto obdobie si veru užil dosť krušných chvíľ. V pondelok však zanechal odkaz na sociálnej sieti, ktorý mnohým zatvorí ústa. Čo odkazuje neprajníkom? V poslednom čase, zlé... Čítať ďalej
05 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik