Luxusná vila, príšerne drahé Porsche - o korupcii kľúčového muža Zelenského bola vypracovaná investigatívna správa (FOTO)
03 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

Ukrajinská Pravda pripravila investigatívnu správu o tom, do akých korupčných káuz môže byť zapletený zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny, Kirilo Tymošenko. Politik mal podozrivé prípady aj predtým.

O správe, ktorú pripravila Pravda, v angličtine informoval podľa Index, The New Voice of Ukraine.

Podľa denníka si novinári najskôr všimli, že 25. júna bol Tymošenko nasnímaný verejnými kamerami, ako jazdí na drahom Porsche neďaleko Kyjeva a mieri do malého mesta, ktoré je obľúbeným letoviskom ukrajinských oligarchov.

Novinári zistili, že vozidlo kúpil krátko predtým, 8. júna vo firme, ktorú je možné prepojiť s podnikateľom Vemirom Daviatianom, ktorý pravidelne podporuje stranu Zelenského, služobníka ľudu.

Ukrajinská Pravda žiadala vysvetlenie od samotného Tymošenka.  

Ten uviedol, že príšerne drahé Porsche použil len 3, alebo 4 krát a potom ho vrátil Davitianovi.

Podľa informácií Pravdy, však Tymošenka v skutočnosti nasnímali verejné kamery, ako jazdil uvedeným vozidlom oveľa častejšie.

Luxusná vila za nízku cenu od podnikateľa, ktorý vyhral štátnu zákazku

V správe upozornili aj na skutočnosť, že zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Zelenského má v prenájme aj vilu na brehu rieky s rozlohou približne 1200 metrov štvorcových.

Tymošenko sa k tomuto zisteniu vyjadril nasledovne: Vilu si prenajal z bezpečnostných dôvodov, keďže jeho vlastný dom je na mieste, kde často zasahujú rakety.

Politik dokumentmi potvrdil aj to, že budovu si od júla prenajíma za 230-tisíc hrivien, čo je približne 5 975,61 eur.

Ukázalo sa tiež, že vilu má v prenájme od firmy známeho ukrajinského podnikateľa so záujmom o stavebníctvo Ihora Nikolenka.

Realitní experti v tejto súvislosti upozornili na skutočnosť, že prenájom takejto vily je zvyčajne oveľa drahší a že budova s ​​podobnými vlastnosťami sa na Ukrajine zvyčajne prenajíma za cenu zodpovedajúcu približne 9 756,10 - 24 390,24 eur.

Podľa investigatívnej správy je v tejto súvislosti potrebné poznamenať aj to, že Tymošenko je osobne zodpovedný za štátny dozor nad stavebným sektorom.

Na otázku, či nepociťuje konflikt záujmov, pretože si prenajíma vilu od Ihora Nikolenka, ktorý sa zaujíma o stavebný sektor, Tymošenko investigatívnemu novinárovi uviedol, že podnikateľ sa nezúčastňuje na štátnych projektoch.

Podľa novín sa však už pár týždňov po jeho vyjadrení ukázalo, že spoločnosť podnikateľa Nikolenka má záujem o realizáciu dvoch štátnych projektov.

Nejde o prvý podozrivý prípad!

V súvislosti s týmto prípadom novinári Ukrajinskej Pravdy poznamenali, že Tymošenko podľa oficiálnych dokumentov o svojom majetku mohol mať vlastné peniaze na prenájom vily a kúpu či prenájom Porsche.

Na druhej strane pripomenuli, že Tymošenko už mal podobný prípad na jar, keď ho nakrútili v aute typu Chevrolet Tahoe, ktoré mohol americký General Motors odovzdať Ukrajincom na humanitárne účely, na evakuáciu civilistov. Po tom, čo novinári portálu Bihus.info začali vyšetrovanie tohto prípadu a pýtali sa Tymošenka, prestal auto šoférovať.

Šéfredaktor jedného z najväčších portálov sa k nemu vyjadril vo verejnom poste

Okrem správy The New Voice of Ukraine tiež informoval aj šéfredaktor jedného z ukrajinských portálov Censor.net Jurij Butusov – ktorý má na svojej stránke okolo 400 000 sledovateľov – kritizoval Tymošenka v dlhom príspevku na sociálnej sieti Facebook.

Na jednej strane uviedol, prečo je chyba, že Davitian – ktorý je podľa jeho tvrdení napojený aj na Dnepropetrovského mafiána Oleksandra Petrovského – práve uprostred vojny daroval priamemu kolegovi hlavy štátu luxusné auto. .

Na druhej strane dodal, že aj keď sa domnievame, že Tymošenko prenajíma vilu od iného podnikateľa za toľko, koľko hovorí, nehovorilo sa o tom, koľko môže stáť údržba a prevádzka takej veľkej vily. Šéfredaktor vyčítal aj to, že ukrajinské úrady ani po zverejnení vyšetrovacej správy nezačali v kauze žiadne vecné vyšetrovanie a vyšetrovali len to, ako sa Ukrajinská Pravda dostala k verejným nahrávkam Porsche.

"Pravdepodobne preto, lebo si myslia, že nie je hanba spôsob, akým žijú, ale skutočnosť, že sa o tom ľudia dozvedeli," kritizoval šéfredaktor.

Už skôr bol obvinený aj ďalší Zelenského kolega

Aj americká kongresmanka ukrajinského pôvodu Victoria Spartz v lete v otvorenom liste napísala, že šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andriy Yermak sabotuje protikorupčné opatrenia na Ukrajine, píše portál Index.

Index pripomína, že sám Zelenskyj nedávno povedal, že ukrajinský štát odstránil korupciu, ale odborníci naopak radšej tvrdia, že aj keď boli prijaté protikorupčné opatrenia, problém vôbec nezmizol.

FOTO: Facebook: Юрій Бутусов

Facebook: Юрій Бутусов