Nový mutant Covidu pochádza z jeleňa, potrebné budú nové vakcíny
29 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

Ľudia sa nakazili jedným z mutantov koronavírusu, ktorý sa vyvíjal u jeleňov, uviedol v rozhovore virológ Gábor Kemenesi, zamestnanec virologického laboratória Výskumného centra Jánosa Szentágothaiho. "Ak sa vírus úplne zmení v dôsledku mutácií, môže byť dokonca schopný obísť ochranu, ktorú poskytujú vakcíny. Potom bude opäť potrebná nová vakcína," vysvetlil vedec.

Jeleň bielochvostý žijúci v Spojených štátoch a je v hľadáčiku virológov už viac ako rok, pretože sa medzi nimi rozšíril koronavírus.

"Začiatkom tohto roka sa omikrónový variant objavil aj medzi jeleňmi a hneď sa uvažovalo, že z dlhodobého hľadiska by sa z nich mohol k človeku vrátiť novovyvíjajúci sa variant," píše Index.

"Ak sa vírus úplne zmení v dôsledku mutácií, môže byť dokonca schopný obísť ochranu, ktorú poskytujú vakcíny. Potom bude opäť potrebná nová vakcína," povedal mikrobiológ ešte vo februári tohto roku.

Výskumník vírusov Gábor Kemenesi teraz oznámil, že sa tak naozaj aj stalo. Odborník v rozhovore pre InfoRádio hovoril o tom, že z nový mutant vírusu Covid19 prešiel z jeleňa na človeka.

„Prestížny časopis opísal, že vírus už prešiel z jeleňa na človeka [...] Človeka nakazil mutant, v súvislosti s ktorým vlastne nechápeme, čo sa stalo,“ povedal virológ a zároveň upozornil na fakt, že telo jeleňa môže pre vírus predstavovať „alternatívnu evolučnú cestu“, tzn. môže sa vyvinúť v úplne inom prostredí.

Do Británie mieri z východu "ruská beštia"
Z Ruska príde do Británie studený front a husté sneženie. Z Ruska sa do Spojeného kráľovstva blíži studený front, ktorý povedie k rekordným snehovým zrážkam. Informoval o tom denník Daily Star. Varovanie! „Britov varovali, aby vytiahli... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Milan Laca

Obdobie variantov

Gábor Kemenesi upozornil, že „toto je obdobie variantov“.

V rozhovore vysvetlil: „Príbehy po celom svete ukazujú, že rôzne omikrónové varianty vysielajú rôzne, nezávislé vlny v závislosti od toho, o ktorej geografickej oblasti hovoríme, aké sú klimatické podmienky, aké opatrenia boli zavedené, aký je imunitný stav populácie je.

"To predznamenáva fakt, že ani virológovia nevedia presne povedať, kedy čo očakávame," načrtol Gábor Kemenesi s tým, že v Juhoafrickej republike, kde omikrónový variant vznikol, je výborný ústav, ktorý skúma pôvod vírusov, kde si „veľmi dobre uvedomujú“, čo sa deje.

Nosím masku, dlho-Covid

„Na verejných, uzavretých priestoroch sa oplatí nosiť rúško, keď to príležitosť dovoľuje,“ povedal v rozhovore Gábor Kemenesi a poukázal na to, že veľa ľudí sa ešte stále nakazí koronavírusom.

"Koronavírusová infekcia stále „postihuje oveľa viac ľudí, ako by mala“ a vytvára veľký tlak na nemocnice a zdravotníctvo, pretože počet ľudí nakazených koronavírusom môže byť 10- až 20-krát vyšší ako počet ľudí, ktorí sa sťažujú na iné choroby," uviedol Kemenesi.

Virológ upozornil aj na to, že nepoznáme dlhodobé účinky koronavírusu.

„Virológom, lekárom a výskumníkom bude trvať roky, kým pochopia, prečo pretrvávajú ťažkosti, problémy s krvným obehom, problémy srdca a cievneho systému alebo iné symptómy, ktoré sa objavia po jednej, dvoch alebo troch reinfekciách,“ povedal Gábor Kemenesi o takzvaný long-Covid.

Rusko vyjadrilo Vatikánu protest pre pápežovu kritiku krutosti na Ukrajine
Ruský veľvyslanec vo Vatikáne Alexandr Avdejev tlmočil Svätej stolici nespokojnosť Moskvy v súvislosti s nedávnymi slovami pápeža Františka, ktorý v rozhovore pre jezuitský časopis America odsúdil "krutosť" ruských činov na Ukrajine. "Vyjadril... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnyde