Obrátená PYRAMÍDA je po takmer 40. rokoch KRAJŠIA
23 | 11 | 2022 I Eka Balašková

Budova Slovenského rozhlasu (dnes RTVS) je jednou z dominánt Bratislavy - obrátenú pyramídu naozaj nie je vidno bežne. Preto bola budova zaradená medzi kultúrne pamiatky a v ostatnom čase prechádzala jej fasáda rekonštrukciou.

Po tridsiatich rokoch dostala nový náter. Keďže sa na ňu, ako na kultúrnu pamiatku vzťahujú iné pravidlá, aké platia pri iných budovách, všetko sa dialo pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Bratislave.

Poďme troška do histórie

Hoci bola budova Slovenského rozhlasu architektmi Štefanom Svetkom, Štefanom Ďurkovičom a Barnabášom Kisslingom naprojektovaná už v roku 1967, dokončená bola až v roku 1983. Skúšobné vysielanie z nej prebiehalo od roku 1984 a od 27. marca 1985 sa z nej vysiela nepretržite dodnes.

Brusel a energetická kríza: ROBIA SI Z NÁS POSMECH?
Zastropovanie cien energii na európskej úrovni je realitou. Má to však háčik - strop, ktorý navrhuje Brusel je taký vysoký, že k nemu nedosahujú ani augustové maximá. Prečo tomu tak je a prečo to v Bruseli vyriešili takýmto kompromisom? Veď takto... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Kôš z prútia

Architekti dlho pracovali na návrhoch budovy, nakoniec bol zrealizovaný model akéhosi oceľového koša, ktorý udrží sám seba, pretože bolo dôležité na relatívne malom priestore umiestniť priestorovo náročné štúdiá, koncertnú sálu a techniku nevyhnutnú pri vysielaní. Vznikol teda model obrátenej pyramídy.

Facebook stránka "Prešpurčina ešče nezgegla" | Rozhlas bol dokončený v roku 1983

Nie každý bol nadšený

Realizácia novej budovy bola časťou verejnosti prijatá rozpačito a o slovo "sa prihlásili" fámy. Od "je to zmenšenin Cheopsovej pyramídy", až po úvahy nad negatívnymi energiami, ktoré takáto stavba do svojho okolia vyžaruje. 

Národná kultúrna pamiatka

Pre svoju funkcionalistickú architektúru a nevšedné riešenie bola budova Slovenského rozhlasu v decembri 2017 vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku.

Nová fasáda

Budova Slovenského rozhlasu sa dočkala rekonštrukcie. Tá bola podľa pamiatkárov nevyhnutná ako z estetického, tak aj z funkčného hľadiska. Realizátor očistil povrch oceľovej konštrukcie, ošetril základným náterom a naniesol povrchový náter, ktorý celú konštrukciu farebne zjednotil. To bolo nutné z dôvodu, že nerovnomerné poveternostné vplyvy a UV žiarenie sa podpísali aj na rôznosti farebnosti konštrukcie.

"Obnova konštrukcie bola realizovaná postupne, po častiach, a za pomoci horolezeckej techniky. Proces výberu finálneho farebného odtieňa vrchného náteru prebehol v troch kolách vzorkovania, kedy podkladom pre určenie konkrétneho farebného odtieňa boli napr. aj farebné fotografie z doby výstavby budovy a spomienky pamätníkov," uvádzajú pamiatkári na svojej facebookovej stránke. 

Facebook Krajského pamiatkového úradu Bratislava | Budova RTVS - Rozhlasu. V jej vstupnej hale je problematický obraz vystavený

V Katare majú dnes štátny sviatok. Dôvod NEUVERÍTE!
Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz vyhlásil 23. november 2022 za štátny sviatok. Stalo sa tak po prekvapujúcom víťazstve 2:1 nad Argentínou. A to nie je všetko, Saudi sa v deň víťazstva mohli baviť zadarmo v zábavných parkoch. Saudská... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik