V Katare majú dnes štátny sviatok. Dôvod NEUVERÍTE!
23 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz vyhlásil 23. november 2022 za štátny sviatok. Stalo sa tak po prekvapujúcom víťazstve 2:1 nad Argentínou. A to nie je všetko, Saudi sa v deň víťazstva mohli baviť zadarmo v zábavných parkoch.

Saudská Arábia / Katar boli európskymi krajinami ostro kritizované za porušovanie práv žien a LGBT+ osôb. Kritike sa krajina nevyhla ani za otrockú prácu a tisíce otrokov, ktorí prišli o život pri výstavbe športovísk.

Briti bez otváracieho ceremoniálu

Britská televízna stanica BBC zašla až tak ďaleko, že tradičný veľkolepý ceremoniál pri príležitosti otvorenia Majstrovstiev sveta vo futbale odvysielala len v online priestore. 

"Sú to najkontroverznejšie majstrovstvá sveta v histórii a to sa ešte ani nekoplo do lopty," otvoril program moderátor a bývalý futbalista Gary Lineker, čím vlastne naznačil, v akom duchu sa bude celý program niesť. Program sa venoval kritike blízkovýchodnej krajiny pri potláčaní práv žien a LGBT+ osôb, otrockej práci robotníkov z tretieho sveta, ale aj korupcií vo FIFA (Medzinárodná futbalová federácia).

Prezident FIFA Gianni Infantino to považuje za pokrytecké - západná Európa sa tvári, akí sú utečenci vítaní, no Katar im dáva aj šancu na prácu. 

„Za to, čo sme my Európania urobili za ostatných 3-tisíc rokov, by sme sa mali ospravedlňovať najbližších 3-tisíc rokov a nepoučovať iných o morálke,“ vyjadril sa Infantino na tlačovej konferencii v dejisku MS 2022.

Na MS vo futbale to naozaj vrie! Západ kritizuje, Angličania chcú dávať lekcie morálky, FIFA sa bráni
Na Majstrovstvách sveta vo futbale, v Katare, to vrie! BBC neodvysielala slávnostný otvárací ceremoniál, FIFA kritizuje postoj Západu. Angličania chcú nastúpiť s dúhovou páskou a dávať lekcie morálky. Prvé momenty po odštartovaní Majstrovstiev... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Tanec na uliciach

Guardian informuje, že po historickom víťazstve vypukli v Rijáde oslavy. Ľudia mali zadarmo vstup do zábavných parkov a centier a ľudia sa zabávali aj v uliciach.

Dnes majú voľno všetci pracujúci vo verejnom i súkromnom sektore, dokonca ani v školách sa neučí.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik