Kauza cintorína v Ladomirovej POKRAČUJE
23 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Polícia pripravuje rozhodnutie v súvislosti s údajným zničením cintorína z prvej svetovej vojny v obci Ladomirová v okrese Svidník. V súvislosti s nebezpečným vyhrážaním a ohováraním, ktoré sa týkali starostu obce Vladislava Cupera, ktorý čelil vyhrážkam, polícia vykonáva potrebné procesné úkony.

"V trestnej veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku okresný vyšetrovateľ v prípravnom konaní po vykonaní všetkých potrebných procesných úkonov pripravuje meritórne rozhodnutie. Po jeho právoplatnosti bude možné poskytnúť bližšie informácie," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Ako ďalej povedala, v trestnej veci prečinu ohovárania a prečinu nebezpečného vyhrážania okresný vyšetrovateľ po začatí trestného stíhania vykonáva potrebné procesné úkony a v danej veci ešte nerozhodol. "Viac informácií toho času preto nie je možné poskytnúť," doplnila Ligdayová.

Ruská ambasáda v polovici septembra uviedla, že hroby dal starosta obce Ladomirová bagrom zrovnať so zemou a že preto posiela diplomatickú nótu slovenskému rezortu diplomacie. Starosta reagoval, že to nie je pravda a hroby zostali naďalej na svojich miestach. 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí potvrdilo, že od Ruskej federácie obdržalo diplomatickú nótu, ktorú odstúpilo na príslušný rezort vnútra. Rezort diplomacie zdôraznil, že Slovensko plne rešpektuje ustanovenia medzivládnej dohody z roku 1995 o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny a o hroby a pamätníky vojakov sa stará príkladne a s náležitou úctou.

Chmelár: Mediálny obraz vojny na Ukrajine je EXTRÉMNE skreslený!
Pri nedávnom takmer partizánskom spomínaní na 17. november 1989 a minulú éru, som si aj ja spomenul na zopár skutočností, ktoré sa dnešným papalášom nehodia do celkového obrazu tej doby. Touto vetou začína svoj komentár na sociálnej sieti historik... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik