Belousovová NEKOMPROMISNE: Matovič sa DIŠTANCUJE, Stančík VYKRIKUJE do tmy
23 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Anna Belousovová (NaS) upozorňuje štátneho tajomníka ministerstva zahraničia Stančíka (OĽaNO), aby sa o "nárokoch" Viktora Orbána porozprával so svojim straníckym šéfom. Igor Matovič totiž v júni 2020 pri výročí Trianonskej zmluvy ešte ako premiér, pozval zástupcov maďarskej menšiny, medzi nimi aj predstaviteľov Strany maďarskej koalície (SMK), na Bratislavský hrad.

Reaguje tak na to, že "Stančík v náhlom vlasteneckom prebudení zahorel spravodlivým hnevom nad tým, že maďarský premiér Viktor Orbán fandil futbalistom so šálom ozdobeným mapou Veľkého Maďarska."

Pripomeňme si

"Bolo to príjemné stretnutie s názvom "Minulosť sme nepísali, budúcnosť máme v našich rukách," s jediným cieľom - vyjadriť úctu, vďaku a pochopenie občanom našej vlasti maďarskej národnosti. Považoval som za dôležité v predvečer tak významného dňa v mene vlády, ktorú vediem, dať pocítiť týmto ľuďom, že nechceme si už viac vyhadzovať na oči krivdy z minulosti z jednej či druhej strany. Považoval som za dôležité vyslať signál, že nie sme nepriatelia, že sme si blízki bratia, hoci nás mamy naučili iným jazykom rozprávať," napísal vtedy Matovič na Facebooku.

"Celú akciu narušilo vopred starostlivo nachystané gesto. Pozvaní členovia predsedníctva SMK sa rozhodli, že zneužijú slávnostné pozvanie na opätovné rozdúchanie národnostných vášní a priamo na akcii mi predložili svoje "požiadavky" nápadne podobné časom, za ktorými som chcel dať touto akciou bodku. Absurdné," rozhorčil sa vtedajší premiér.

Belousovová pripomenula aj sporné požiadavky:

- uznanie maďarov na Slovensku ako politického národa

- vytvorenie maďarského okolia

- povýšenie maďarského jazyka na úradný jazyk

- zmenu Ústavy SR tak, aby bola maďarská menšina uznaná za štátotvornú s právom používať vlastnú hymnu, erb a trikolóru

Orbán na futbale s urážlivým šálom

"Slovenská republika je samostatný a zvrchovaný štát, nie súčasť Maďarska. V lepšom prípade ide o nedbalosť, no v horšom o provokáciu a útok na našu suverenitu a územnú celistvosť. Naši maďarskí partneri dobre vedia, ako citlivo sú takéto myšlienky a snahy vnímané na Slovensku," rozčuľuje sa Andrej Stančík na sociálnej sieti po tom, ako si maďarský premiér počas futbalového zápasu dal na krk šál s mapkou Veľkého Maďarska.

DO BIELA sú VYTOČENÍ Andrej Stančík a Michal Šimečka! Viktor Orbán mal na krku urážlivý šál!
"Slovensko nepatrí Maďarsku," deklaruje na sociálnej sieti Andrej Stančík (OĽaNO), štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Orbánovi vyčíta šál, ktorý mal okolo krku. Stančíka pobúril motív na... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Vysvetlite to šéfovi, radí Belousovová

"Tvrdenie, že "Slovensko nepatrí Maďarsku" by však mal (Andrej Stančík, pozn. red.) v prvom rade adresovať predsedovi svojej strany Igorovi Matovičovi. Jedným z jeho prvých počinov po nástupe do funkcie premiéra bola spomienka na výročie Trianonu - zmluvy, ktorá ukončila existenciu Uhorska, v spoločnosti puncovaných maďarských šovinistov z radov SMK," upozorňuje Belousovová, ktorá Matovičovi vyčíta, že na stretnutie pozval Csákyho a jemu podobných. 

Uhral to

"Keď na verejnosť prenikli informácie o tom, čo sa tam pieklo, Matovič sa, samozrejme, od všetkého rýchlo dištancoval. Ťažko by sa mu totiž vysvetľoval obsah Memoranda, ktoré mu maďarskí kamaráti z SMK priniesli. Toto ich Memorandum bolo totiž o jasnej autonómii južného Slovenska s cieľom jeho pripojenia k Maďarsku," pripomína Belousovová.

A presne o tom bol aj Orbánov šál. Pán štátny tajomník by sa, namiesto týchto výkrikov do tmy mal porozprávať s predsedom OĽANO o tom, prečo si ako jediných reprezentantov maďarov na Slovensku vybral práve SMK a čo im vlastne sľúbil na tom stretnutí.

DÚHOVÁ VLAJKA na budove ministerstva kultúry? Slováci doslova ZÚRIA a Belousovová s nimi
Nezmyselná a odsúdeniahodná vražda dvoch mladých gayov pred bratislavským barom Tepláreň rozpútala hotové davové šialenstvo. Kto dnes nie je dúhový, teda nepodporuje LGBTI+ komunitu, ten akoby do tejto spoločnosti ani nepatril. Ako sa ale ukazuje,... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik