Rozprávka Tisíc a jeden odchod Borisa Kollára z vlády sa asi opäť skončí happy endom. Zostane!
22 | 11 | 2022 I Tibor Malý

Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár by si pokojne mohol založiť firmu „Sľubotechna a kolektív“, lebo toľko, čo nasľuboval on aj so svojimi spolustraníkmi, toľko nenasľuboval nikto z celej súčasnej koalície. Týka sa to najmä odchodov z koalície, v čom je doslova preborníkom.

O jeho odchodovej „ságe“ píše portál 1.pluska.sk, ktorá dala slovo aj niektorým koaličným politikom či politológovi.

Boris Kollár je síce multiotecko s dvanástimi deťmi, niekedy sa však i on sám správa ako malé dieťa. Týka sa to najmä jeho „avizovaných“ odchodov z vládnej koalície pokiaľ sa nevyrieši to či ono. Aj tých už bolo viac ako prstov na jednej ruke. Ani jednu zo svojich hrozieb ale doposiaľ nenaplnil. Podarí sa mu to pri tej nateraz poslednej, keď po hromadných výpovediach hrozí odchodom viac ako dvetisíc lekárov?

Tomu, kto pozorne sleduje politickú scénu určite neuniklo, že jeho sprvoti plamenné slová o odchode z koalície ak sa vláda nedohodne s lekármi, už len tlejú, pretože naposledy sa vyjadril, že lekári svojimi požiadavkami na zvýšenie platov vládu už iba vydierajú, a tak de facto od svojho ultimáta na odchod z vlády začína opäť ustupovať.

Ďalšia zmena rétoriky – Heger pri vyjednávaní s lekármi nezlyhal

Tak, ako Borisovi Kollárovi utešene pribúdajú deti, tak je nemenej „produktívny“ aj vo vyhrážkach o odchode z vládnej koalície. Však si len spomeňte na leto 2020 a kauzu okolo diplomových prác, koaličnú zmluvu chcel porušiť pri skrátení kolúznej väzby, teda v čase keď sa dostal za mreže šéf SIS a nominant jeho strany Vladimír Pčolinský.

Odísť z vlády chcel aj po tom ako sa mu nedarilo presadiť jeho predvolebný sľub s výstavbou nájomných bytov, ktorých chcel postaviť ročne 25-tisíc! Kollár tak dokonale napĺňa príslovie „Slová sa hovoria a chlieb sa je!“ Svoju „odchodovú“ rétoriku šéf parlamentu a hnutia Sme rodina potvrdil aj v nedeľnej diskusii na TA3 V politike, v ktorej sa stretol s už opozičným, ale ešte nedávno koaličným partnerom Richardom Sulíkom.

Pohli sa ľady medzi vládou a Lekárskym odborovým združením?
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR už pracuje na zapracovaní požiadaviek Lekárskeho odborového združenia (LOZ) do návrhu dohody. Uviedol to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) po pondelkovom rokovaní na Úrade vlády SR. Podľa... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Boris Kollár v diskusii vyhlásil, že pokiaľ z našich nemocníc odíde avizovaných minimálne 2200 lekárov, tak z vlády odíde aj on spolu so svojím hnutím Sme rodina.

„Nemôžem byť niekde, kde sa rozvráti zdravotnícky systém. Nepodpíšem sa pod to. Nebudem chodiť po uliciach v obrnenom transportéri,“ uviedol Boris Kollár. 

Naopak, predseda SaS Richard Sulík si o Kollárových slovách myslí, že z jeho strany ide opäť o politické divadlo, a že on aj Sme rodina z vlády neodídu. Svedčí o tom nielen to, ž Kollár už kroky Lekárskeho odborového zväzu vidí ako vydieranie, ale aj to, že si nemyslí, že by premiér Heger pri vyjednávaní s lekármi zlyhal. Svoj názor na odchody z koalície majú aj Kollárovi koaliční partneri, ktorí toho majú už tiež dosť.

Kollár je spoluzodpovedný za všetko, čo táto vládna koalícia urobí

Strana Za ľudí vo svojom stanovisku konštatovala, že verí v úspešné ukončenie rokovaní s lekármi a zároveň je proti odkazu predsedu Sme rodina.

„Nie je to od neho prvá vyhrážka. Budem úprimný, už mám tých jeho rečí o odchode z koalície dosť. Myslím si, že tak ako doteraz, to z jeho strany opäť zostane len pri vyhrážkach a pri populistických rečiach,“ uviedol poslanec Milan Kuriak z OĽaNO a jeho stranícky kolega Erik Ňarjaš k tomu dodal: „Nevidel som nikde, že by sa priamo vyhrážali. Nech robia to, čo uznajú za vhodné a čo je z ich pohľadu správne pre občanov SR.“

V zmenu názoru Borisa Kollára verí i ďalší poslanec z hnutia OĽaNO Tomáš Šudík: „Rokovania priniesli navýšenie platov zdravotníkom, ktoré budú na úrovni ich kolegov v Českej republike. Okrem toho sa spúšťajú rekordné investície práve do zdravotníctva.“

Mikulcov a Lengvarského PLÁN B!
Ústredný krízový štáb sa v pondelok zaoberal možnosťami štátu po prípadnej nedohode lekárov s vládou, ktorá by znamenala odchod lekárov z nemocníc. Po zasadnutí o tom informovali minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a minister zdravotníctva... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Za svojho parlamentného aj straníckeho šéfa sa postavil poslanec Miloš Švrček. 

„Predseda parlamentu sa vyjadril, že naše hnutie nebude vo vláde, ktorá bude hrobárom zdravotníctva, a ktorá zapríčiní rozvrat zdravotnej starostlivosti. Za tým si v hnutí stojíme a pána predsedu plne podporujeme,” skonštatoval člen hnutia Sme rodina.

Podľa politológa Radoslava Štefančíka ide zo strany Borisa Kollára o neúprimnú hru smerom k voličovi. „Kollár sa tvári, že s tým nemá nič spoločné, pritom ako predseda parlamentu a šéf vládnej strany je spoluzodpovedný za všetko, čo táto vládna koalícia urobí, myslí si odborník, ktorý vlastne iba zdupľoval názor takmer celej opozície, vrátane SaS.

Generál Andor Šándor: Česká televízia sa znížila na úroveň obyčajného BULVÁRNEHO PLÁTKU. Slúži POLITIKOM, nie ĽUĎOM
Protiruská hystéria naberá na plných obrátkach aj u našich západných susedov. Po minulotýždňovom incidente v Poľsku s odpálenou raketou z Ukrajiny, ktorá pripravila o život dve osoby, v Českej republike podobne ako u nás vládni politici okamžite po... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik