Bulharsko prestáva kŕmiť ukrajinských utečencov! + veľký prehľad nároku na pomoc na Slovensku.
20 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Bulharské hotely prestali kŕmiť ukrajinských utečencov pre nedostatok peňazí. Slovenská podpora pre utečencov je naďalej masívna.

V Bulharsku zmenili štátny program pre umiestňovanie ukrajinských utečencov a vylúčili z neho potraviny, informoval denník The Sofia Globe.

Ako vyplýva z článku, majitelia hotelov na pobreží Čierneho mora prestali kŕmiť ukrajinských utečencov kvôli tomu, že štátom pridelených 15 leva (cca 255 euro) nestačí na pokrytie nákladov na potraviny.

„Posledné tri dni sme utečencom poskytovali jedlo z vlastných peňazí, no od dnešného dňa ich prestávame kŕmiť, pretože na to nemáme príležitosť,“ povedal majiteľ hotela Michail Zegov.

Podľa publikácie žije v Bulharsku v rámci štátneho programu viac ako desaťtisíc ukrajinských utečencov.

Predchádzajúci program bývania im vypršal 15. novembra. Zabezpečovalo ubytovanie imigrantov v hoteloch na verejné náklady. Teraz sú Ukrajinci umiestnení v štátnych a obecných rekreačných strediskách.

Slovenská pomoc utečencom

Stránka Migračné informačné centrum IOM na podporu integrácie cudzincov na Slovensku (Fáza X, individuálny projekt) uvádza na svojej stránke informácie a pomoc Ukrajincom v súvislosti s vojnov na urajine nasledovný nárok na pomoc. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu. Fondy pre oblasť vnútorných záležitostí.

  • Zamestnanie

Ak vám bude poskytnuté dočasné útočisko, môžete na Slovensku pracovať bez potreby ďalších povolení. Nemôžete však podnikať.

Ak ste občanom Ukrajiny alebo rodinným príslušníkom občana Ukrajiny (manžel alebo rodič maloletého dieťaťa) a požiadali ste o azyl, môžete pracovať aj pred uplynutím deviatich mesiacov od začatia konania o udelenie azylu. 

- Informácia pre zamestnávateľov: O nástupe do zamestnania osôb, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko, musíte informovať úrad práce do siedmich pracovných dní prostredníctvom formulára Informačná karta (zaškrtnete písm. k). K formuláru priložíte kópiu dokladu o poskytnutí dočasného útočiska a kópiu pracovnej zmluvy alebo dohody.

- Odídenci môžu pracovať na základe pracovnej zmluvy ako aj na základe dohôd o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru.

Harabin OSTRO kritizuje protiruské sankcie, pretože devastujú našu EKONOMIKU (VIDEO)
Bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin šokuje s videom, z ktorého naskakujú zimomriavky. Týka sa pádu slovenskej ekonomiky kvôli protiruským sankciám. Občania Slovenskej republiky sa nachádzajú v ťažkej životnej situácii vďaka šafáreniu... Čítať ďalej
20 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

  • Zdravotná starostlivosť 

Osoby, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko, ktoré nemajú verejné zdravotné poistenie, majú právo na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti a potrebnej zdravotnej starostlivosti. Pozsah potrebnej starostlivosti je vymedzený Ministerstvom zdravotníctva. Potrebná zdravotná starostlivosť zahŕňa aj ošetrenie ambulanciou pohotovostnej služby, záchrannej zdravotnej služby či konzultácie u praktického lekára, vrátane preventívnej zdravotnej starostlivosti a očkovania.

Na získanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti stačí preukázať, že ste žiadateľom o dočasné útočisko alebo že vám bolo poskytnuté. Na získanie potrebnej zdravotnej starostlivosti treba preukázať, že vám bolo dočasné útočisko poskytnuté.

Žiadatelia o poskytnutie dočasného útočiska a osoby bez verejného zdravotného poistenia s bydliskom na území Ukrajiny, ktoré sa zdržiavajú na Slovensku sa môžu dať na Slovensku zaočkovať proti COVID-19.

Nárok na úhradu neodkladnej starostlivosti majú osoby, ktoré majú bydlisko na Ukrajine, už pred podaním žiadosti o udelenie azylu, o poskytnutie doplnkovej ochrany alebo o poskytnutie dočasného útočiska, najdlhšie však počas 30 dní odo dňa vstupu na územie SR. 

  • Školstvo

Po podaní žiadosti o poskytnutie dočasného útočiska môže vaše dieťa chodiť na Slovensku do školy. 

Navštívte materskú, základnú alebo strednú školu, na ktorú by ste chceli umiestniť svoje dieťa. V škole overia úroveň jeho vzdelania a ovládania slovenského jazyka a zaradia ho do príslušného ročníka. Vášmu dieťaťu bude zabezpečená aj výučba slovenského jazyka.

  • Ubytovanie a iné formy pomoci; Príspevok na ubytovanie 

Vlastník nehnuteľnosti, ktorý poskytuje bezodplatne ubytovanie odídencovi (osobe, ktorej bolo poskytnuté dočasné útočisko), môže požiadať o príspevok vo výške:

10 € za jednu noc ubytovania, ak ide o fyzickú osobu, ktorá dovŕšila vek 15 rokov,

5 € za jednu noc ubytovania, ak ide o fyzickú osobu, ktorá nedovŕšila vek 15 rokov.

Zákon stanovuje aj maximálne výšky príspevkov v závislosti od počtu obytných miestností:

jedna obytná miestnosť - max. 710 eur za kalendárny mesiac,  

dve obytné miestnosti - max. 1080 eur za kalendárny mesiac,

tri obytné miestnosti - max. 1430 eur za kalendárny mesiac, 

štyri a viac obytných miestností - max. 1790 eur za kalendárny mesiac.

O príspevok možno požiadať na obci, ktorej musí predložiť zmluvu o poskytnutí ubytovania odídencovi a výkaz počtu nocí, počas ktorých bolo ubytovanie poskytované. Vzory výkazu existujú dva - podľa toho, či je vlastníkom fyzická alebo právnická osoba. Vzor zmluvy a výkazov sú dostupné na stránke Ministerstva vnútra. Výkaz je potrebné predložiť do 5 pracovných dní po skončení kalendárneho mesiaca.

Príspevok možno poskytnúť aj najviac za sedem nocí poskytovania ubytovania prechádzajúcich dňu poskytnutia dočasného útočiska odídencovi.

Osoba, ktorej sa poskytuje ubytovanie, musí raz mesačne osobne oznámiť obci, že jej je poskytované ubytovanie.

Príspevky sa aktuálne poskytujú do 28. februára 2023.

Maďarské média priniesli Budajove vyjadrenie: Bude Slovensko v prvej línii?
"Ak sa Putin rozhodne použiť jadrové zbrane, Slovensko bude v prvej línii," vyjadrenie ministra životného prostredia SR, Jána Budaja (OĽaNO), prináša maďarský portál Index. Minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO, podľa maďarského... Čítať ďalej
19 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

  • Doprava zadarmo

- Možnosti bezplatného cestovania vlakmi Železničnej spoločnosti Slovenskej republiky.

- Viaceré samosprávne kraje poskytujú bezplatnú aj autobusovú dopravu.

  • Finančná pomoc 

UNHCR a UNICEF dňa 15. septembra 2022 vyplatili poslednýkrát finančnú pomoc domácnostiam odídencov z Ukrajiny za mesiac august 2022. Poskytovanie finančnej pomoci pre odídencov z Ukrajiny prešlo od 01.09.2022 na Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

UNHCR a UNICEF poskytnú odídencom jednorazový finančný príspevok na zabezpečenie nevyhnutných potrieb v zimnom období. Každá osoba, ktorá je registrovaná v databáze UNHCR dostane príspevok automaticky. Ide o jednorazovú finančnú pomoc vo výške 150 eur na osobu a maximálne vo výške 400 eur na rodinu. Registrácia na jednorazový finančný príspevok na zabezpečenie nevyhnutných zimných potrieb sa predlžuje do 18. novembra (pre tých, ktorí prišli nedávno na Slovensko) a do 23. novembra (pre tých, ktorí už sú uvedení v databáze UNHCR, ale potrebujú aktualizovať svoje údaje).

Jozef Banáš: IDEME DO TOTALITY A ORWELLA. Kým sa nenaučíme diskutovať, nebude dobre
Sám seba v úvode nazval dezolátom. Jozef Banáš sa v rozhovore vyjadril k aktuálnym časom. Zhodnotil aj komunálne a župné voľby. Niektoré otázky nemôžete položiť. Ak sa ich spýtate, ste dezolát alebo konšpirátor. Kým sa nenaučíme diskutovať, tak tu... Čítať ďalej
20 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik