NEUVERITEĽNÉ! KYJEV O POĽSKEJ RAKETE: Mohli sme to byť my, ale to je irelevantné
19 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ukrajinské tvrdenie o tom, ktorá krajina mohla vystreliť raketu, ktorá v utorok zasiahla Poľsko a zabila dvoch poľnohospodárskych robotníkov, sa mení. Hovorca ukrajinských vzdušných síl v rozhovore uviedol, že: "...môže mať rovnako ukrajinský pôvod ako ruský".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým uviedol, že: „...nepochybuje o tom, že Rusi odpálili raketu“ a neskôr povedal, že: „...si nemôže byť na 100 percent istý, či zbrane nie sú ukrajinské“.

"Rusko a Ukrajina počas utorňajšieho ruského útoku na ukrajinskú infraštruktúru vypálili toľko rakiet, že časti rakiet, ktoré zasiahli Poľsko, môžu byť rovnako ukrajinské ako ruské," uviedol hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ignat.

A v rozhovore dodal, že pri poľských hraniciach na západe Ukrajiny došlo k takej krutej bitke, že v priebehu niekoľkých minút mohlo byť vystrelených až päťdesiat rakiet. Rusko podľa neho v ten deň pri doteraz najväčšom útoku na ukrajinskú energetickú infraštruktúru odpálilo 96 rakiet, z ktorých sa silám protivzdušnej obrany podarilo zničiť 77.

"Výsledkom tejto protiraketovej bitky mohlo byť čokoľvek," povedal a priznal, že niektoré časti rakiet mohli byť ukrajinské.

Protichodné vyhlásenia

Na základe nedávneho vyjadrenia hovorcu sa Ukrajina začína vzdávať svojej predstavy, že komponenty rakety, ktorá zabila dvoch poľských poľnohospodárskych robotníkov, neboli ukrajinského pôvodu, napriek tomu, že podľa prvotných zistení vyšetrovateľov patrili k na uraketu Sz-300.

Samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je vo svojich vyjadreniach k tejto záležitosti nekonzistentný, keďže začiatkom tohto týždňa vyhlásil, že „...nepochybuje o tom, že rakety boli ruské“, ale neskôr povedal, že „...si nemôže byť na 100 % istý, že rakety neboli ukrajinské".  

"Ukrajina zostrelila 15 ruských rakiet v blízkosti hraníc, ale najmenej päť ďalších rakiet zasiahlo ciele v blízkosti poľských hraníc, čo znamená, že Rusko vypálilo do regiónu najmenej 20 rakiet," uviedol Ignat podľa The Washington Post a dodal, že ukrajinské letectvo zvyčajne vypúšťa najmenej dve protilietadlové rakety na prichádzajúce rakety, takže sa predpokladá, že z ukrajinskej strany bolo vypálených najmenej 30 rakiet.

Pridali sa aj ukrajinskí experti

Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu sa ukrajinskí experti už pridali k poľským a americkým vyšetrovateľom, ktorí vyšetrujú príčiny výbuchu, ktorý zabil dvoch robotníkov v sušiarni obilia v poľskej obci Przewodów, ktorá sa nachádza asi štyri míle od ukrajinských hraníc. Na Twitteri poďakoval Poľsku za poskytnutie prístupu ukrajinským vyšetrovateľom.

Ukrajinskí experti už pracujú na mieste tragédie v Przewodówe, ktorú spôsobil ruský raketový terorizmus proti Ukrajine. Som vďačný poľskej strane, že im umožnila prístup. Pokračujeme v spolupráci otvoreným a konštruktívnym spôsobom, ako to robia najbližší priatelia - napísal minister zahraničných vecí vo svojom príspevku.

Podľa hovorcu vzdušných síl je však „...irelevantné, či úlomky rakiet, ktoré zasiahli Poľsko, boli ukrajinského alebo ruského pôvodu, pretože konečnú zodpovednosť za útok na Ukrajinu nesie Rusko“.

Ako sme informovali, v utorok večer zasiahla raketa územie Poľska, neďaleko Przewodówa, neďaleko ukrajinských hraníc. V dôsledku toho zomreli dvaja ľudia a po zrážkach zvolali vlády viacerých krajín, vrátane Maďarska, mimoriadne zasadnutie obrany.