Generál Andor Šándor OTVORENE: Keď niekto havaruje s autom značky Mercedes, tiež neobviňuje Nemcov
19 | 11 | 2022 I Emanuel Orban

V utorok 15. novembra 2022 zasiahla dedinu na východe Poľska v blízkosti ukrajinských hraníc raketa, ktorú odpálila ukrajinská protivzdušná obrana. Nehoda si vyžiadala dve obete na ľudských životoch. Skutočné pozadie situácie nám objasňuje bývalý šéf Vojenskej spravodajskej služby ČR Andor Šándor. 

Treba jasne rozlišovať fakty 

Stanovisko poľského prezidenta Andrzeja Dudu k danému útoku je nasledovné: 

"Raketa, ktorá dopadla na poľské územie, bola pravdepodobne ruským výrobkom zo 70. rokov. Nemáme však žiadne dôkazy o tom, že bol vypálený z Ruska. Je veľmi pravdepodobné, že patril ukrajinským obranným silám." Podľa informácií agentúry Reuters malo ísť o protilietadlovú raketu S-300, čo napokon potvrdil aj Duda. 

V súvislosti s útokom vstupujú do hry viaceré udalosti, ktoré k nemu predchádzali.

 „Nepochybne by sa takáto nehoda nestala, keby Rusko nepodniklo agresiu proti Ukrajine, keby neostreľovalo ukrajinskú infraštruktúru. Druhá vec, ktorá ma desí, je rýchlosť a snaha, s akou niektorí politici chvíľu po tom už vedia, kto je vinníkom, a vyhrážajú sa odvetou. Zaráža ma, ako títo ľudia túžia bojovať. Takáto vec si zaslúži určitý odstup, aby sme mohli pracovať s dôkazmi," konštatuje Andor Šándor pre ŽivotvČesku.cz. 

Tu treba predovšetkým zachovať si chladnú hlavu a neunáhliť sa. Varšava chcela okamžite po útoku aktivovať článok 4 Severoatlantickej zmluvy v domnení, že za útokom sú Rusi, píše ŽivotvČesku.cz.

Ako sa veci vysvetlili, Poliaci od toho upustili.

„Je jasné, že USA a NATO monitorujú dianie vo vzdušnom priestore, čo umožnilo prezidentovi Bidenovi veľmi rýchlo prečítať názor, že nešlo o ruský útok, ale o chybu, ktorá sa môže stať vo vojne," tvrdí Andor Šándor. 

Generál Šándor uvádza, že akékoľvek zamieňanie pojmov môže byť nebezpečné ako pri odpálenej ruskej rakete na Poľsko. Tu treba chápať situačný kontext. 

„Keď niekto havaruje s autom značky Mercedes, tiež neobviňujete Nemcov, ktorí ho vyrobili, ale toho, kto ho šoféroval," dodáva na záver Šándor. 

Aká situácia nastane po stiahnutí ruských vojsk z Chersonu ?
Ruské ministerstvo obrany stiahlo svoje vojská z Chersonu v piatok 11. novembra 2022. Územie na pravom brehu Dnepra Cherson je opäť pod kontrolou Ukrajiny. Zdá, že je to najlepšie riešenie pre Rusov, tvrdí bývalý šéf Vojenského spravodajstva ČR... Čítať ďalej
15 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik