V RTVS PADALI HLAVY! Machaj vysvetľuje PREČO
18 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Na jeden z najdôležitejších symbolov demokracie na Slovensku – výročie 17. novembra sa RTVS rozhodla zaradiť na poludnie hodinový prejav predsedu opozičnej strany Smer Roberta Fica.

Hlucháňová: Bola to chyba

Podľa informácií Omediach.com v piatok na rannej porade riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky Mária Hlucháňová označila vysielanie hodinového prejavu na živo za chybu a údajne oznámila, že ponúka funkciu. Prípadom sa následne takmer celý deň zaoberalo vedenie RTVS. Hlucháňová je členkou vedenia, ktoré prišlo do RTVS s Ľubošom Machajom.

Kým spravodajská ČT24 vysielala na poludnie 17. novembra živé vstupy z námestí, na spravodajskej :24 šiel viac ako hodinový neprerušovaný prejav Robert Fica. Líder Smeru okrem iného uviedol, že Slovensko 17. novembra nemá čo oslavovať.

Hodinový prejav odznel vo verejnoprávnej RTVS bez akéhokoľvek kontextu, vysvetlenia, či reakcií.

Končí takmer celé vedenie spravodajstva

Po incidente s Ficovým prejavom generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj odvolal riaditeľku spravodajstva a publicistiky Máriu Hlucháňovú a ďalších troch členov vedenia spravodajstva: Petra Nittnausa, Alfonza Šurana a Andreu Fajnorovú.

"Po oboznámení sa so všetkými okolnosťami a analýze vzniknutej situácie dochádza z jeho rozhodnutia k nasledovným zmenám: Mária Hlucháňová odchádza z funkcie riaditeľky sekcie spravodajstva a publicistiky. Svoje funkcie opúšťajú aj Alfonz Šuran (intendant RTVS :24), Peter Nittnaus (šéfdramaturg RTVS :24) a Andrea Fajnorová (vedúca odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistky)," reagovalo vedenie RTVS na otázky.

AKTUÁLNE: ŠOK! VYHADZOV vedenia RTVS! Dôvodom je FICO
Na poste končia vedúci televízneho spravodajstva! Dôvodom je vysielanie spravodajského kanála :24 Riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Mária Hlucháňová končí na svojom poste. Odchod súvisí so štvrtkovým (17. 11.) vysielaním... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Vo funkcii tak končí takmer celé vedenie spravodajstva. Na pozícii ostáva len poverený šéf odboru rozhlasového spravodajstva a publicistiky Oto Görner.

"Riadením sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS bol poverený Miroslav Frindt, ktorý v spravodajstve RTVS pôsobí od roku 1999 na viacerých pozíciách," píše v stanovisku RTVS.

Či odvolaní členovia vedenia spravodajstva ostávajú v RTVS a na akých pozíciách zatiaľ RTVS neinformovala.

Nemali ani potuchy

„Odvysielanie prejavu Roberta Fica ... považujem za veľmi nešťastné a znepokojivé. Predovšetkým preto, že v takýto sviatok nemá vo vysielaní RTVS mať priestor žiadna politická strana. Vysielanie verejnoprávneho média musí byť priestorom na pripomínanie demokratických dôsledkov a výdobytkov Nežnej revolúcie, ktoré považujem v tomto čase za mimoriadne dôležité," uviedol generálny riaditeľ Ľuboš Machaj.

"O tom, že sa takéto vysielanie plánuje, som nemal ja, ani členovia manažmentu RTVS, žiadnu vedomosť, hoci sme tomuto výnimočnému sviatku v našich dejinách venovali z programového a obsahového hľadiska zvláštnu pozornosť na viacerých poradách a pripravili sme niekoľko špeciálnych relácií. Ja osobne vnímam tento sviatok ako historicky prelomový v našich dejinách a preto som pristúpil k vyššie uvedenému riešeniu,“ uzavrel Machaj.

Kusý sa vzdáva funkcie starostu
Rudolf Kusý sa vzdal svojej funkcie starostu Bratislava – Nové Mesto dva týždne pred oficiálnym termínom. Vtedy mal agendu odovzdať Matúšovi Čupkovi. Funkcie sa vzdal obvinený písomne z cely. Dosluhujúci starosta bratislavskej mestskej časti Nové... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik