A toto nám vládne a tvorí zákony?! „Inteligencia“ na našej politickej scéne priam prekvitá
14 | 11 | 2022 I Tibor Malý

A je definitívny koniec! Táto formulka by sa dala zosobniť na viacero vecí a osôb na našej politickej scéne, tentokrát sa však týka „vzťahu“ Igora Matoviča a Jany Bittó Cigánikovej. Odchodom SaS do opozície rozdúchal šéf liberálov ohník, ktorý teraz prerastá do poriadneho ohňa. Na jeden zo vzájomných plamenných atakov medzi OĽaNO a SaS poukazuje portál 1.pluska.sk, ktorý sa týka ministra financií, odvolanej šéfky zdravotníckeho výboru a predsedu SaS.

Financmajster a šéf OĽaNO Igor Matovič rozhodne nepatrí medzi ľudí, ktorí idú ďaleko za atakom na jeho „triedneho nepriateľa“ a jeho slovník býva v takom prípade dosť nevyberavý. Podobne je na tom „prchká“ poslankyňa za SaS a dnes už bývalé šéfka zdravotníckeho výboru v parlamente Jana Bittó Cigániková, ktorá pri kritike svojho oponenta tiež nejde ďaleko za ostrými slovami. V prípade ich vzájomných atakov teda padla kosa na kameň. Prirodzene, obaja sa pri tom tvária, že práve oni sú tým etalónom pravdy, pričom ten druhý je nebetyčný luhár.

Liberálka padla napriek „nekrvavým“ očiam OĽaNO

Odvolať Janu Bittó Cigánikovú z funkcie predsedu zdravotníckeho výboru v Národnej rade inicioval exposlanec OĽaNO Martin Čepček, čím doslova nahral na smeč Igorovi Matovičovi, ktorému jeho bývala koaličná partnerka už dlhší čas pekne ležala v žalúdku. Svedčia o tom aj jeho vyjadrenia, že liberálka je ťažkou lobistkou finančníkov z Penty. Aj preto mal Matovič z jej odvolania neskrývanú radosť. Čepček navrhoval odvolať Bittó Cigánikovú najmä preto, lebo podľa neho má nedostatočné odborné schopnosti, je vraj neschopná spolupracovať s odborníkmi a snaží sa o nesprísňovanie interrupčného zákona.

www.hlavnydennik.sk/2022/11/12/bitto-ciganikova-svoje-odvolanie-evidentne-nerozchodila

Odvolaná poslankyňa Bittó Cigániková sa síce bránila, že má vysokú školu manažmentu zdravotníctva a verejne ju podporili minister zdravotníctva za OĽaNO, asociácia súkromných lekárov, asociácia nemocníc, poisťovne, bývalá riaditeľka ŠÚKL a aj analytici, lenže bolo jej to platné asi ako „mŕtvemu kabát“. Zaujímavé bolo, že hoci bola Bittó Cigániková občas pre OĽaNO ako červené súkno pre býka, OĽaNO sa nezúčastnilo na jej odvolávaní, pretože vraj nemá „krvavé oči“.  Napriek tomu hlava predsedníčky zdravotníckeho výboru padla. Na tajnom hlasovaní sa zúčastnilo 91 poslancov, z ktorých bolo až 67 za jej odvolanie.  

www.hlavnydennik.sk/2022/10/31/hlas-ludu-z-ciganikovej-padnete-na-rit

Matovič sa opäť ukázal ako pravý „majster“ slova“

Z odvolania Jany Bittó Cigánikovej mal neskrývanú radosť najmä minister financií Igor Matovič, ktorý vo svojom statuses operoval rozhodnutím SaS zúčastniť sa na voľbe, vďaka čomu bola platná. „Saskári odvolali Tepšu. Keď mi naši poslanci z OĽaNO povedali, že nebudú mať krvavé oči – ukážu gesto voči SaS a nezúčastnia sa na hlasovaní o odvolaní Cigánikovej, povedal som si, že ‚frajeros‘. Podržať tak neschopnú vulgárnu ‚zrúdu‘, to chce fakt tonu pokory a sebazaprenia,“ napísal Matovič po odvolaní Cigánikovej v statuse, lenže po obrovskej vlne kritiky svoje slová následne až šesťkrát korigoval.

www.hlavnydennik.sk/2022/10/22/karol-farkasovsky-scestne-myslenie-jany-bitto-ciganikovej

Sulík sa predviedol ako Matovičov vzorný žiak

Stret dvoch názorových svetov sa odohráva najmä po odchode SaS do opozície, lebo práve tam brnkajú liberáli „obyčajným ľuďom“ v súčasnosti najviac na nervy. Vidieť to bolo nielen v situácii keď sa odvolávala Jana Bittó Cigániková z jej parlamente funkcie, ale aj keď sa navrhoval jej nástupca. „Pred hlasovaním prišiel za mnou Šipoš, aby sme oddialili hlasovanie na ďalšiu schôdzu a medzitým sa dohodneme, že my nebudeme odvolávať ich ministrov vlády a oni nechajú našich predsedov výborov,“ prezradila zákulisné „čóro-móro“ predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová (63) s tým, že liberáli to odmietli. Jej šéf Richard Sulík dodal, že šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) určite nie je dobrý minister, čím ešte viac prilial olej do ohňa ich vzťahov.

www.hlavnydennik.sk/2022/11/11/nech-si-tu-nerobia-zo-slovakov-pdel-a-konecne-sa-poberu-niekde-daleko-somre-na-vladnych-politikov-geci

Kto potrebuje podľa Sulíka akútnu starostlivosť?

Status Igora Matoviča, ako správny úhlavný nepriateľ, okomentoval ostrejšie: „Patrí do akútnej ústavnej starostlivosti.“ Namiesto Bittó Cigánikovej by mala byť novou predsedníčkou zdravotníckeho výboru Anna Záborská (OĽaNO), ktorá je, na rozdiel od jej predchodkyne, za sprísnenie interrupcií. „Zvolili sme si demokraticky z veľkej časti náboženských fanatikov bigotnú sektu. A Anna Záborská túto skupinu reprezentuje,“ nedala si Bittó Cigániková servítku pred ústa. Zlatým klincom tlačovej besedy bol ale výrok Richarda Sulíka, ktorého sa novinári spýtali, či by považoval za lepšieho predsedu výboru Marka Krajčího alebo Annu Záborskú. „Ak si mám vybrať medzi cholerou a rakovinou, tak ostanem radšej zdravý,“ šokoval prítomných šéf liberálov.

www.hlavnydennik.sk/2022/10/22/karol-farkasovsky-scestne-myslenie-jany-bitto-ciganikovej

Slová politológa vás šokujú

„Prvým statusom veľmi výrazne prestrelil. Ešte aj na pomery jeho slovníka to bolo príliš veľa,“ povedal pre portál politológ Tomáš Koziak, ktorý sa pozastavil nad výrokom Igora Matoviča. Ten síce svoj výrok neskôr skorigoval, skúsený odborník tento jeho krok ale presne dešifrovať nedokázal. „Možno mu to trklo, alebo ho niekto upozornil, alebo mu manželka povedala, že toto už nie,“ myslí si Koziak, podľa ktorého ale celá situácia odzrkadľuje vzťah medzi OĽaNO a SaS. „Na druhej strane, aj reakcia Sulíka na Záborskú a Krajčího nebola správna,“ vyjadril sa politológ aj na slová šéfa liberálov. Koziak si myslí, že obaja politici prestrelili, výraznejšie ale na strane Matoviča, na margo ktorého ešte dodal: „Od Covidu sa hovorilo, že keby Matoviča nepustili k sociálnym sieťam, tak by bola vláda vnímaná verejnou mienkou úplne inak.“

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik